300 milyon işin yerine geçebilir! En çok hangi sektörleri vuracak?
Yatırım bankası Goldman Sachs’ın raporuna göre yapay zeka (AI) 300 milyon tam zamanlı işin yerine geçebilir.
Goldman Sachs: Yapay Zeka 300 milyon insanı işsiz bırakabilir.
- Rapora göre yapay zeka ABD ve Avrupa’daki işlerin dörtte birini yok edebilir.;
- Birçok insan işsiz kalırken, dünya üzerindeki üretim de %7 artabilir. (Yani fakirler çok daha fakir zenginler çok daha zengin olacaklar-AHÇ)
- Yapay zekanın etkileyeceği işlerin yüzde 46’sının idari,
% 44'ünün düzenli yapılan devlet ve kayıt işleri (yasal prosedür işleri)
% 6’sının inşaat ve
% 4’ünün bakım ve onarım sektöründe olabileceği öngörülüyor.
- Yazıda yeni iş kollarının da ortaya çıkacağı tahmin ediliyor, deniliyor ancak görünen o ki bu züğürt tesellisi.
Bu teknolojilerin gelmesi ile belki bu işler tamamen tarihten silinmeyebilirler ancak nasıl ki novigasyon teknolojileri sürücülü işleri yok etmeyip MAAŞLARININ düşmesine sebep olmuşsa diğer sektörler içinde bu etki beklenebilir, miş.
Zeyl 1: Bunca panik ve ülke piyasalarına vurulan bunca büyük EKONOMİK darbeler gelmekte olan İŞSİZLİK çağına insanları hazırlamak için olabilir,
Zeyl 2: Sorun KADİM sorun:
Dünya kaynaklarını emen ZENGİN ve güçlüler, gittikçe daha çok zenginleşirken dünya nimetlerini fakirlerle bölüşmeye razı olacaklar mı yoksa onları açlığa terk ederek ölümlerini mi izlemeye hazırlanıyorlar?
******
Haber: Ahmet Hakan ÇAKICI
******
Rapoara göre yapay zeka ABD ve Avrupa’daki işlerin dörtte birinin ortadan kalkmasına neden olabilir; ancak aynı zamanda yeni işlerin ortaya çıkmasını ve verimliliğin yükselmesini sağlayabilir.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre raporda yıllık küresel olarak ortaya konan hizmet ve üretimin yüzde 7 artabileceği belirtiliyor.
İnsanların yarattıklarından ayırt edilemeyecek kalitede içerik ortaya koyan üretici yapay zekadaki gelişme büyük bir adım olarak tanımlanıyor.
Sektörlere göre dağılımı
Yapay zekanın etkileyeceği işlerin yüzde 46’sının idari, yüzde 44’ünün yasal, yüzde 6’sının inşaat ve yüzde 4’ünün bakım ve onarım sektöründe olduğu ifade ediliyor
Yapay zekanın özellikle telif haklarıyla ilgili ortaya çıkardığı sorunlar, sanatçıları ve tasarımcıları uzun zamandır kaygılandırıyor.
Oxford Üniversitesi’nde mesleklerin geleceği üzerine uzmanlaşan Carl Benedikt Frey, üretici yapay zeka yüzünden kaç mesleğin yok olacağını bilmenin zor olduğunu dile getiriyor.
Frey, yaşanan gelişmeleri Uber ya da GPS teknolojisi geldiğinde sürücülerin yaşadığı zorluklara benzetiyor.