2. Bayezid'in Amasya'dan gelip padişah olması gerçektende çok maceralı olmuştur. Veziriazam Karamanî Mehmed Paşa, Cem Sultan taraftarı idi. Aynı zamanda veziriazam Mevlana soyundan geliyordu. Konya'da doğdu. Mahmud Paşa Medresesinde müderrislik divanda katiplik ve nişancılıktan sonra veziriazam oldu. Cem Sultan'da Konya'da vali idi. Veziriazamın nufuzu ile Konya halkı ve Mevlevileri Cem Sultan tarafını tutar oldu.
Buna rağmen Bayezid ise Amasya'da idi. Cem'e nazaran siyasi olarak geri kalıyordu. Ayrıca afyon ve içki kullandığını babası Fatih öğrenmiş lalasına bir mektup gelmiş ve etrafındakilerin uzaklaştırılması istenmişti. Eğer bu şekilde devam ederse büyük evlad olmasına rağmen Fatih'den sonra tahta geçmesi zordu.
Planını yaptı ve hızlı bir şekilde taraftar toplama yoluna gitti. İlk olarak Babasının reformlarını sancağında uygulamayacağını söyledi. Dediğini de yaptı. İstanbuldan kaçanlar Amasya'ya gelmeye başladi. Bu kaçanlar arasında Ermeni bir tüccar vardı. Fatih bu tüccarın İstanbul'a getirilmesi için elçi yolladı. Bayezid buna izin vermedi ve elçiyi astırdı. Bu reform karşıtlarının takdirini topladı. Ancak hala bir eksiklik vardı. Mevleviler Cem'i tutarken kendisini bu şekilde savunan sufi bir çevre yoktu. Mevkevilere alternatif olarak yine Aksaray bölgesinden çıkan ama Azarbaycan taraflarında hızla yayılan Halvetiler ile irtibata geçti. Çelebi Halife olarak meşhur olan sonradan Halvetiyye tarikatının Cemaliyye şubesini kurack olan Şeyh Mehmet Cemalî ile yakın irtibat kurdu. Çelebi Halife'ye Karamanî Mehmet Paşa'yı öldürmesini istedi. Eğer bunu yapamıyorsa Konya'daki Mevleviler ile konuşup Cem tarafını tutmamalarını söylemesini istedi. İster istemez siyasi hizipleşme tarikatlerde de kendini gösterdi. Mevleviler Cem Sultan Halvetiler ise Bayezid'i tutar oldu. İşin sonunda 4 Mayıs 1481'de Karamanî Mehmed Paşa öldürüldü.
Altı çizili çümlede görüldüğü gibi Bayezid bu konuda şöyle dedi " Vallah ben kimsenin bi sebep helakına razı olanlardan değilim ama bu zalim karındaşım Cem'e nisbet idüp muttasıl beni atama gamz idüp ihanetim murad idünür.."
Lami Çelebi, Nefehatül üns Tercümesi, İstanbul;1269 [1872],sa.580