Türk mühendisleri ve işçisi tarafından çalışmalarına 1995 yılında başlanan, 2000 yılında ilk örneği imal edilen Fırtına obüsleri, manevra kabiliyetleri ve yüksek teknolojik özellikleriyle göz dolduruyor. Türkiye'nin kendi ürettiği ilk topçu sistemi olan T-155 Fırtına obüsü, F-16 savaş uçaklarından sonra en etkili silahların başında geliyor.
"Fırtına Obüsü, bilgisayar destekli tasarım, analiz ve simülasyon programları kullanılarak geliştirilmiştir, seri üretimi birçok aşamadan oluşmaktadır. Fırtına'nın ana yapısını oluşturan gövde ve kulesi balistik korumaya sahip zırh çeliğinden imal edilmektedir. Fırtına'nın ana yapısını oluşturan gövde ve kulesi, balistik korumaya sahip zırh çeliğinden imal edilmektedir. T-155 Fırtına Obüsü, dünya orduları içinde kendi sınıfında çok az silah sisteminde bulunan özelliklere sahiptir. Yaklaşık 8 metre uzunluğunda 52 kalibre namlusuyla 40 kilometrenin üzeri atış menzili, silah üstü atış idare bilgisayarı, küresel yer bulma, otomatik namlu yönlendirme ve otomatik mermi doldurma sistemleri, Fırtına'ya yüksek ateş gücü sağlamaktadır.
47 ton muharebe ağırlığına sahip Fırtına Obüsü, 1000 beygir gücündeki motoru sayesinde her türlü arazi şartlarında hareket kabiliyetine sahiptir. 360 kilometre hareket sığasına sahip olup, süratle mevzi değiştirebilmektedir.".
Fırtına, hareket halindeyken 30 saniye içinde atış görevine hazır olabiliyor. 1 dakika içinde 6 top atışı gerçekleştirebilen Fırtına, atış görevinin tamamlanmasının ardından 30 saniye içinde mevzi değiştirebiliyor ve böylece düşmanın karşı ateşine maruz kalma riskini minimum düzeye indiriyor.
Fırtına'nın ASELSAN tarafından geliştirilen özgün atış kontrol sisteminin en önemli özelliği, 8-25 kilometre arası mesafelere yapılan atışlarda farklı namlu açılarından ardarda atılan üç merminin, hedefe aynı anda ulaşması ile üç obüsün atış gücünü tek başına karşılayabilmesidir.
Haber: İlhami Pektaş