YAZI YAZMAK BİR TUTKUDUR
Her gün olmasa bile bir kaç günde bir, bir yazı kaleme almaya çalışıyorum. Yazı yazmak bir kabiliyet işinden ziyade bir tutkudur. Yazı yazmak adeta defter ve kalem aracılığıyla,harflerle, kelime ve cümlelerle sohbet etmek gibidir. İnsan bazen bildiklerini başkalarıyla paylaşmak ister. Lâkin canlı hayat ortamında dinleyici bulmak zordur. O zaman kalemi kâğıdı alır, bilgi ve tecrübelerini yazıya dökmek ister. Yazdıkça yazası geliyor, mutlu oluyor. Sonra bakmışsınız yazılar birikmiş bir kitap halini almıştır.
Olumlu alışkanlıklar Salih amel kapsamına da girer ayrıca. İnsan nafile namaz kılmayı devam ettirirse daha sonra alışıyor, yapmadığı zaman insanın içinde bir boşluk oluşuyor. Aynen yazı yazmak da böyle bir şeydir. Hem yazarken mutlu olunuyor, hem hangi konuyu acaba yazsam diye düşünürken mutlu olunuyor, konu ile ilgili araştırma yaparken, araştırma esnasında bir çok bilgi öğreniliyor ve mutlu olunıyor,yazı sonucunda meydana gelen eseri gördüğünde mutlu olunuyor, sosyal medyada olumlu tepkiler olunca mutlu olunuyor. Her şeyden önce kıyamette; ömrünü nerde harcadın? sualine; "Ya! Rabbim! Ömrümün bir kısmını yazı yazarak, okuyarak, araştırma yaparak geçirdim" diyebillme hakkı elde ediliyor kanaatimce inşallah.
Yazılı eserler,imiz, zamanımızın bir kısmını olumlu meşgale ile geçirdiğimize işarettir. Tabi ki insanlığın hayrına yazılan yazılar, makaleler ve kitaplar içindir. "Faydasız ilimden Allah Teâlâ'ya sığınırım" diye buyuran Rasulullah sav.'dir.
Konu konuyu açıyor ya! Burada Allah Teâlâ'ya sığınmamızvgereken başka şeyler de vardır. Hatırlatmak isterim.
Peygamber (asm) şu beş şeyden Allah'a sığınırdı: Korkaklıktan, cimrilikten, kötü ömürden, kalbin fitnesinden ve kabir azabından.
Burada belirtilen hususlar hepsi çok önemlidir. Her şeyin temeli faydalı bilgidir. Günümüzde çok fazla miktarda faydasız bilgiler vardır. Bu nedenle faydasız ilimden Allah Teâlâ'ya sığınmak durumundayız. Tercihlerimizin sonucu felâketse zihnimizdeki bilgileri sorgulamalıyız.
Peygamberimizin sav; 5 şey gelmeden 5 şeyin kıymetini bilin dediği şeyler nelerdir? 1- İhtiyarlık gelmeden, gençliğin, 2- Hastalık gelmeden, sıhhatin, 3- Fakirlik gelmeden, zenginliğin, 4- Ölüm gelmeden, hayatın, 5- Meşgul olmadan boş zamanın kıymetini bil.”
Abdullah bin Amr -radıyallâhu anh-’ın rivâyet ettiğine göre Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle duâ ederdi:
“Allâh’ım! Huşû duymayan kalpten, kabul olunmayan duâdan, doymayan nefisten ve fayda vermeyen ilimden Sana sığınırım. Bu dört şeyden Sana sığınırım.” buyurmuştur. Bu duanın Türkçesini ezberleyip sürekli yapmakta mümin için büyük fayda vardır. Duanın gereğine göre de hayatımızı tanzim etmeliyiz.
Bir şahane rivayet daha vardır.Peygamberimiz sav;
Mü'minin mü'min üzerinde beş hakkı vardır. Bir rivayette de altı hakkı vardır. Bunları sıralayalım:
1-Hasta olduğunda onu ziyaret eder,
2-Öldüğünde cenazesinde bulunur,
3-Davet ettiğinde , davetine icabet eder,
4-Karşlaştığında ona selam verir,
5-Aksırdığında ona 'Yerhamükellah!' der,
6-Uzakta da olsa yakında da olsa ona nasihat eder". Buyurmaktadır.
Hadis-i şeriflerin anlamları oldukça anlaşılır vaziyettedir. Ayrıca açıklamaya gerek yoktur.
Konu biraz dağılmıştır. Yazı yazmanın bir tutku olduğunu söylemiştim. Herkes aslında yazabilir, biraz cesaret gereklidir. İmlâ hataları, cümle düşüklükleri olması olasıdır. Hepimizde eksikler vardır. Yazdıkça ustalaşırsınız. Bir yerden başlayalım bence. Hem okuyalım, hem de yazalım. Okuyan toplumlar gelişir, okumayanlar körleşir. Bir Hadis-i şerifle sözlerimi noktalamak isterim.
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“İnsan ölünce, üç ameli dışında bütün amellerinin sevabı kesilir: Sadaka-i câriye, kendisinden istifade edilen ilim, arkasından dua eden hayırlı evlât.”
Ölmez bir eser bırakmak, faydalı kitap yazarak gelecek nesli aydınlatmak, amel defterinin kıyamete dek açık kalmasına ve sürekli sevap yazılmasına sebebiyet verir. Selam ve Dua ile...
17.12.2023
M. Cemal TOMAR