YAVUZ SULTAN SELİM'E BABASI İKİNCİ BAYEZİD "KILICIN KESKİN OLSUN AMA ÖMRÜN KISA OLSUN" DİYE BEDDUA ETTİ Mİ?

Kasım BOLAT

Yavuz Sultan Selim 8 yıllık saltanatında Osmanlı Devletine son derece büyük topraklar katması ile ön plana çıkar. Onun en önemli özelliği seferlerine bizzat kendisi katılması idi. Ecdadına göre hayatta kalan tek erkek evladı olduğu için onu başkentte bırakır ve ordusunun başında hareket ederdi.

Babası Bayezid'den tahtı alması bir hayli zorlu maceralar sonunda oldu. İkinci Bayezid her ne kadar Şehzade Ahmed'i tahta cülüs ettirmek istese de Ahmed'in kişisel hataları nedeni ile Yeniçerileri kendinden uzaklaştırması; askeri Yavuz Sultan Selim'e meyletti. Yavuz'un en önemli avantajı ise merkezden uzakta Trabzon''da olarak Şah İsmail ile savaşması onu mağlup etmesi ve İstanbul'da ",gazaları" destan şeklinde anlatılıyor olması ve gizliden gizliden propagandasının yapılıyor olması idi.

Yavuz, şansını sonuna kadar zorlamakla kardeşlerinin hatalarını da iyi kullandı ve 24 Nisan 1512'de tahta cülus etti. Bayezid, istememesine rağmen tahtı oğlu Selim'e bıraktı. Zira benim sağlığım yerimde ordu ile sefere çıkabilirim dese de Yeniçeriler " geçti Bor'un pazarı sür eşeği Niğde'ye" diyerek bu teklife hic sıcak bakmadılar.

Sonunda Bayezid 24 Nisan 1514'de tahtı oğluna bırakmasına rağmen hemen şehirden ayrılmadı Haziran başına kadar Eski Saray'da kaldı. 1 ay diyebilceğimiz bir zaman kadar neden İstanbul'da kaldığını bilmiyoruz. Yorumlara bağlı olarak Yavuz padişah olsa da babasına hürmet ediyor imajı ile kamu diplomasisi yapılmak istenebilir. Bilemiyoruz. Ancak Haziranın ilk günlerinde Bayezid'in Dimetoka'ya yola çıktı ve 10 Haziran 1512'de öldü. Şehirden çıkacağı sırada Bayezid'in ellerini havaya açarak Yavuz'a beddua ettiği ve "Kılıcın keskin olsun ama ömrün kısa olsun" dediği aktarılır. Bu beddua dönem kaynaklarında da yazılıdır. Ancak bu Yavuz'un ölümü sonrası yakıştırılan bir halk dedikodusudur. Böylece İstanbullular Bayezid'in Veli bir padişah olduğu izlenimini ve bazen de belki de Yavuz'a tepki olarak bu hikayeyi anlatmışlardır.

Bu beddua formunda Evliya Çelebi farklı bir aktarım yapar ve Bayezid'in bütün Selim'lere beddua ettiğini yazar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.