YARDIMLAŞMA
Bilirsiniz ki insanlar aciz varlıklardır. Her işini göremez. Her insan aynı zamanda farklı kabiliyetlerde yaratılmıştır. Dolayısıyla aslında insanlar birbirini tamamlar. Birinin yapabildiği işi öbürü yapamıyor. Tersi de doğrudur. Bu nedenle siz de bilirsiniz ki bu nedenle çok çeşitli meslekler doğmuştur.
Sevgili Çocuklar ve Kıymetli Gençler! İnsan ihtiyaçları çoktur ama kapitalist ülkelerin dediği gibi sınırsız değildir. Sınırlı olan bir canlının ihtiyaçları sınırsız olamaz. Hâ burada şunu diyebiliriz. Bilim ve teknolojik imkânlar arttıkça buna paralel olarak insanın ihtiyaçları da artıyor. Daha çok sosyal ihtiyaçlar tabi ki.
Böyle bir giriş yapmamın sebebi insanoğlunun bin bir ihtiyacını selametle karşılayabilmesi için diğer insanların ürettiklerine, bilgisine ve gücüne ihtiyaç duymasını vurgulamak içindi . Bu ihtiyacların karşılanması için de yardımlaşma kavramı meydana gelmektedir. Gerçi günümüzde yardımlaşma kavramı nerde ise unutulacak gibi...Herkes artık bir hizmet sunduğu zaman karşılığında para ister. Lâkin yardımlaşma olmadan da o topluluk huzur bulamaz. Bazı işlerimiz para ile yapılması bizim geleneğimizde ayıp sayılıyor. İnsanlar da ayıplanmaktan tırsıyorlar. İyi ki öyledir. Bu duygu sayesinde bir çok hizmet görülmektedir.
Bizim önemli değerlerimizden birisi de yardımlaşmadır. El ele vererek, yardımlaşarak hem okulda hem de çevremizde çok iyi işler başarabiliriz. Neler başarabileceğimizi hep beraber irdeleyelim mi? Ne dersiniz? Tamam irdeleyelim, sorgulayalım der gibisiniz.
Sevgili Çocuklar ve Kıymetli Gençler!
Öncelikle yaramazlık yapmama, okul ve sınıf kurallarına uyma konusunda yardımlaşalım. Kimseye zarar vermeyerek, örnek davraniş sergileyerek öncelikle yanımızdaki, önümüzde ve arkamızdaki arkadaşlara örnek olalım. Arkadaşlarımızın yaramaz işlerini yararlı işlere çevirme noktasında onlara yardımcı olalım..Tatlı dil kullanarak uyaralım.. Yanlış işlere buluşmamaları konusunda onlara yardımcı olalım.
Sınıfın kurallarına uyarak ve öğretmenlerimizi dinleyerek hem kendimize iyilik yapalım hem de öğretmenlerimize yardımcı olalım..Öğretmenim öyle yardım mı olur? der gibisiniz. Birisinin işini kolaylaştırmak yardım etme anlamına gelmez mi? Sınıf ve okul kurallarına uyduğumuzda, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin talimatlarını dikkate aldığımızda okulda çalışanların işini kalaylaştıracağınızdan dolaylı, herkese tardımcı olmuş oluyorsunuz. Tersi durum olursa zorluk meydana gelecektir. Destek demek yardım etmek demektir, zorluk çıkarmak ise köstek olmak anlamına geliyor. Biz herkese köstek değil, destek olmalıyız.
Evde de durum farklı değildir. Gücümüzün yettiği nispette özel işlerimizi yaptığımız zaman ebeveynimizin işini kolaylaştırmış oluruz. İlkokuldaki çocuklar kendi ödevlerini kendi başlarına yaptıklarında aile ne kadar rahatlar, biliyor musunuz?
Şu halde ödevlerinizi kendimiz yapar, odamızı toplar, çantamızı hazırlar, özel temizlik işlerimizi kendimiz görürsek ailemize en büyük yardımı yapmış oluruz.
Okula gelince de aynıdır. Ödevlerimizi yapar, zamanında derse katılır, ders için lazım olan araç- gereçleri hazırlar, ders başlamak üzere iken bütün hazırlığımızı yapmış ve derse hazır hale geldiysek biz ne güzel öğrenciyiz demektir.
Tabi bunun yanında doğrudan yapılan yardımları da unutmuyoruz. Nedir onlar? Ders çalışmada yardımlaşma, ortak proje çalışmalarında bize düşen görevi yerine getirme, etkinliklere katılma, oyun kurallarına uyma, düşen arkadaşımızı kolundan tutup kaldırma, gerektiğinde ekmeğini paylaşma bunların hepsi okullarımızda yardımlaşmaya güzel örneklerdir.
Peygamberimiz sav'in bir sözü vardır. " Sizin en hayırlınız ( en iyiniz) insanlara en çok faydası dokunanndır. Diğer bir sözünde de; Mümin, güvenen ve güvenilendir. Kâinat insana, insan da birbirine emanettir. Nitekim Allah Resûlü (s.a.s) şöyle buyurmuştur: “Müslüman, diğer Müslümanların elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir.
Yani elimizden geldiğince etrafa fayda sağlayacağız. Okulda ve çevrede faydalı işler yapacağız. Elimizden ve dilimizden kimse zarar görmeyecek, aksine fayda görecektir. Yardımlaşma ve dayanışma içinde olacağız. Düşeni kaldıracağız, bir tekme de biz vuranlardan olmayacağız.
Gerekirse harçlıklarımızdan biriktirip, okulda bir fon oluşturup öncelikle okulda fakir olan arkadaşlarımız varsa onlara yardımcı olacağız. Yoksa yardıma muhtaç olan yerlere topladığımız yardımları göndermeyiniz.
Yardımlaşmak çok büyük bir güzelliktir insanoğlu için. İnsanlar arasındaki sevgiyi, saygıyı, güveni artırır. Huzur ve mutluluk getirir. İnsanlara faydası dokunanı Allah Teâlâ sever, peygamberleri sever, bütün insanlar sever.
Bir tek sınav esnasında birbirinizle yardımlaşmayın. Diğer hususlarda yardımlaşma ve dayanışma içinde olunuz, sevgili öğrenciler.
Bugünkü ödevimiz, Mehmet Akif Ersoy'un şu mısralarını ezberleyelim ve mısralar üzerinde bir kompozisyon yazalım.
"Girmeden tefrika bir millete düşman giremez.
Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez.” Anlaştık mı?
15.11.2024