YAPAY ZEKA

Mustafa Cemal TOMAR

YAPAY ZEKA

Teknolojinin hızla ilerlemesi sonucunda yapay zekada da büyük ilerleme sağlanmaktadır. Yapay zeka zamanla insan zekası üzerine çıkabileceğini söyleyen uzmanlar vardır. Haber Türk kanalını izliyorum. Konu üzerinde konuşan akademisyenler var. Bunlardan birisi Prof. Dok.Cem SAY. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi, akademisyen Yüce XEREY'dir. Yapay zeka, uzmanlık alanında bize asistanlık yapabilmektedir. Prof. Dok.Veysel BOZKURT yapay zeka bizim zekamızı geçerse insanlığı tehlike bekleyebilir diyor. Proğramı organize eden Hülya HÖKENEK hanımefendidir. Yapay zeka bir devrimdir. Teknoloji bizi değişime eviriyor, bu değişim teknolojiyi nasıl kullandığımıza da bağlıdır. Yapay zeka zamanla insanlığın daha şeffaf olmasını sağlayabilir. Bu zekayı dünyanın her tarafına eşit bir şekilde yayıldığı vakit iyimser bir tablo oluşabilir. İnternet Amerika Savunma sanayisinde kullanılmak üzere çıktı. İnternetle beraber sosyal medya diye bir ortam ortaya çıkmıştır. Sosyal medya regüle edilirse zararı giderilebilir. Mühendis Cem SAY böyle diyor Irkçılık konusunda yapay zekanın rolü nedir? Irkçı yazılar yazdığınızda yapay zeka bunları okuyarak size ırkçı konuşmalar yapabiliyor.

Doç. Dok.Gülsen ERYİĞİT (İTÜ) konuşurken yapay zeka sıradan bir insandan daha zeki olduğunu söylüyor. Uzman kişilerden daha zeki değil.Yapay zekaya soruluyor. Üniversite hocalarından taciz yapan beş örnek ver diye sorulmuş. Verilen cevaplardan dördü doğru beşinci örnek ise iftiraymış. CHATGPT PROĞRAMI nedir? Bir konu hakkında en derin araştırma yapıp bilgileri ortaya koyan bir sistem. Benim dijital ortamdaki bütün konuşmalarımı araştır ve ortaya koy değince hepsini bulup önümüze bu sistem koyuyor. Bu arada sizin sesinizi kullanarak sizin yapmadığınız bir konuşmayı da siz yapmış gibi ortaya koyabilir. Siz de çok şaşırırdınız. İşin yehlikelisi burada işte

Geçmişe ait bütün bilgilerimizi 1sn gibi kısa bir sürede ortaya koyması çok ilgi çekicidir. Yapay zekaya örneğin Dünya üzerinde bulunan bütün ada ve adacıkları bana say deseniz nezih ingilizcesiyle bir sn sonra size saymaya başlar. Listesini ABC alfabetik sıralamaya göre sırala deseniz, çok az bir hata ile size bu bilgileri sunar.

Akıllı ropotlar yapay zekanın bir versiyonudur. Artık işlerimizin bir çoğunu bu ropotlar sayesinde yapıyoruz. Uzmanlara göre endüstriyel gelişmeler ve ropotlar sayesinde dünya üzerinde milyonlar işsiz kalıyordur. Çalışma saatlerimiz geçmiş yıllara göre ortalama üçte bir azalmıştır.

Dünyada adil gelir paylaşımı olursa insanlar işsiz kalsa da hayatlarını idame edecekleri bir zemin bulurlar. Para olursa, daha çok gezerler, sosyal aktiviteler artar, daha çok okuma imkanı olur, daha çok ibadet edilir, eğlence yerleri daha çok dolar, insanlar daha çok tatile gider, daha erken emeklilik olur...vs. Ancak bu zalim düzende adil gelir paylaşımı olabileceğine ihtimal vermiyorum.

Çığ gibi her geçen gün gelişerek yoluna devam eden yapay zeka ve endüstriyel gelişmeler insanlığa hayırlar getirmesi dileğiyle...Selam ve Dualarımla.....

10.06.2023

Başöğretmen

Mustafa Cemal TOMAR.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.