Ülkemizde yetişemeyen yabancı bir bitkinin unutkanlık ve ileri düzeyde Alzehimer üzerindeki olumlu etkileri bu ara aromatik bitki uzmanlarının araştırma konusu oldu.Gingko Biloba isimli bitki, unutkanlık konusunda çığır açacak nitelikte
Aksuvital Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, Gingko Biloba’nın unutkanlığın doğal tedavisinde önemli olduğu söyledi. Ginkgko bilobanın pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi son yıllarda Türkiye'de de kullanılmaya başlandığını belirten Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, “Anavatanı Japonya, Çin ve Kore olan bu bitki yeryüzünün en eski ağacı olarak kabul edilir. Bu bitkinin varlığı 200 milyon yıldan daha önceye dayandırılır. Bu sebeple 'mabet ağacı' olarak da adlandırılmaktadır” dedi.
Ginkgo ağacının yaprakları alternatif tedavide kullanıldığını vurgulayan Gülsoy, birçok bilimci Ginkgo biloba yapraklarının hafızayı ve konsantrasyonu güçlendirdiğine inandığını söyledi ve “Aynı zamanda antioksidan bileşimler taşıdığı tespit edilmiştir. Ginkgo yapraklarının hafızaya olan olumlu etkinin sebebi boyundan itibaren baş bölgesindeki damarlarda yaptığı kan sulandırıcı etki olduğu düşünülmektedir. Böylece beyine daha kuvvetli oksijen taşınmasında yardımcı olduğu, stresi yok ettiği ve zihinsel fonksiyonları çalıştırdığı sanılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Günümüzde okul döneminde olan 12 yaş ve üzeri tüm çocuklarda, hafıza problemi yaşayan ya da risk taşıyan tüm yetişkinlerde kullanıldığını söyleyen Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, “Baş bölgesinde, dolaşım üzerindeki etkilerinden dolayı bugün birçok doktor göz tedavilerinde ya da kulak rahatsızlıklarında yardımcı ürün olarak tavsiye etmektedir. Vertigo rahatsızlığında da yan ürün olarak önerilmektedir. Bu tür gıda takvilerini kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yüksek dozajlı kan sulandırıcı ilaçlar kullananlar doktora danışarak kullanmalıdır” dedi.