Dış Haberler Servisi
Suriye’nin Kamışlı ve Malikiya bölgelerindeki hapishaneleri ve kendilerine Asayiş adını veren kurumun gözaltı merkezlerini ziyaret ederek mahkumlarla konuşan Uluslarası Af Örgütü PYD’nin hak ihallerini raporlaştırdı.
10 mahkumla gerçekleştirilen görüşmelere dayanan raporda PKK’nın Suriye kolu PYD’nin keyfi tutuklamalarda bulunduğuna , uzun süren gözaltı işlemleri gerçekleştirdiğine ve kendisini desteklemeyenleri terör örgütü mensubu olarak suçladığına dikkat çekildi.
SUDAN SEBEPLERLE ALIKONMUŞLAR
Ağustos ayında hazırlanan belgede uluslararası gözlemcilere konuşan mahkumların ifadeleri PYD’nin alıkoyduğu insanların yaşadığı hak ihallerinin boyutlarını gözler önüne serdi. Raporda, Haseke şehrinde tutuklanan 65 yaşındaki Fahed gelininin IŞİD ile bağlantısı olduğu için sebepsiz yere tutuklandığı bilgisini gözlemcilerle paylaşırken, 30 yaşındaki Ömer de sadece isim benzerliğinden dolayı bir ay boyunca tutuklu kaldığını sonra da kensine “pardon” denilerek serbest bırakıldığını aktardı. Sudan sebeplerle tutuklanan bir başka mağdur 35 yaşındaki Malek ise Facebook hesabında PYD’yi eleştirdiği için tutuklananlar arasında bulunuyor.
1 YIL GÖZALTINDA KALAN VAR!
Uluslararası Af Örgütü’nün denetlendiği PYD’nin gözaltı merkezlerinde durumun sözde hapishanelere oranla daha vahim olduğu ortaya çıktı. 2014 yılından bu yana Asayiş adı verilen birimlerle bölgeyi denetleyen PKK’nın Suriye kolu PYD karakollarında kalan Safwan isimli gencin
1 yıl gözlatında kaldığı, Türkiye sınırında gözaltına alınan Muhammed’in de duş almasına ya da gün ışığı görmesine izin verilmediği ilgili kurumun raporlarına yansıdı.
IŞİD İLE SAVAŞ MAZERET DEĞİL
PYD’nin kontrol ettiği bölgelerdeki hak ihallerini yorumlayan Uluslararası Af Örgütü Kriz Başdanışmanı Lama Fakih, PYD’nin IŞİD ile savaşmasının insan haklarını ihlal etmesine izin vermeyeceğini vurgulayarak şu ifadelere yer verdi: Güvenliği sağlamak adına herhangi bir bağlantısı tespit edilemeyen insanları alıkoymak gibi sert önlemler geri teper. Herkesin kendini savunmaya hakkı vardır. Keyfi tutuklamalar ve temel hakların ihlali kimseye yardımcı olmayacaktır.
BU İLK RAPOR DEĞİL
PKK’nın Suriye kolu PYD’nin insan hakları sicilini geçtiğimize sene masaya yatıran İnsan Hakları İzleme Örgütü de Şubat 2014’te yayımladığı raporda keyfi tutuklamaların olduğunu, çocukların silah altına alındığını, ifade özgürlüğünün kısıtlandığını, çeşitli etnik azınlıklara baskı yapıldığını açıklamıştı. PYD’nin rakibi KDP üyesi 13 kişiyi haksız yere mahkum ettiği, 36 yaşındaki bir tutuklunun da gözaltında öldürüldüğü İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporlarına yansımıştı.
Bununla birlikte geçtiğimiz aylarda PYD’nin etnik temizlik marifetiyle kontrol ettiği bölgelerin nüfusunu homojenleştirdiği iddia edilmiş, Suriye İnsan Hakları Ağı evlerin yıkıldığını ve Araplara potansiyel düşman gözüyle bakıldığını söylemişti. PYD yanlısı KobaniKurd isimli site etnik temizlik yaşanmadığını, sivillerin savaş nedeniyle “yerlerinin değiştirildiğini” ifade etmişti. Konuyu MGK gündemine alan Türk Hükümeti kaygılarını açıkça vurgulamış, birçok Türkmen’in de yerlerinden edilerek Türkiye sınırına sürüldüğünü duyurmuştu.