UÇAK GEMİSİ VE SAVAŞ GEMİSİ DEYİNCE NE ANLIYORUZ?

Mustafa Cemal TOMAR

UÇAK GEMİSİ VE SAVAŞ GEMİSİ DEYİNCE NE ANLIYORUZ?

Uçak Gemisi ve Savaş Gemisi ismini çok duyarız.Bu gemiler nasıl bir gemidir, içinde neler barındırır, dünyada hangi ülkelerde bu gemilerden vardır, bu gemileri yapanlar ve sahaya sürenlerin amacı nedir? gibi onlarca soru aklımıza gelmektedir. Bu ve buna benzer soruların cevaplarını irdelemeye hep beraber çalışalım.

Öncelikle ućak gemisi ve daha sonra savaş gemisi hakkında bir ön bilgi verelim.

Uçak gemisi, tam uzunlukta bir uçuş güvertesi ve uçakları taşıma, silahlandırma, konuşlandırma ve kurtarma tesisleri gibi olanaklarla donatılmış, açık deniz hava üssü olarak hizmet veren bir savaş gemisidir.

Uçak gemisi, tam uzunlukta bir uçuş güvertesi ve uçakları taşıma, silahlandırma, konuşlandırma ve kurtarma tesisleri ile donatılmış, açık deniz hava üssü olarak hizmet veren bir savaş gemisidir.

Uçak gemileri genellikle deniz kuvvetinin yerel üslere bağlı kalmadan dünya çapında hava gücün yansıttıkları için filonun hattıharp gemisi konumundadır. Yirminci yüzyılın başlarında ortaya çıkan uçak gemileri, balonları konuşlandırmak için kullanılan ahşap gemilerden; çok sayıda avcı uçağı, saldırı uçağı, helikopter ve diğer uçak türlerini taşıyan nükleer enerjili savaş gemilerine dönüştü.

Uçak gemilerinin kapsamı ve etkinliği çok yüksektir. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Henry Kissinger bu konuda şunları söylemiştir: "Bir uçak gemisi 100.000 tonluk diplomasidir."

Savaş gemisi, öncelikli olarak deniz kuvvetleri ve donanma tarafından deniz savaşlarında kullanılmak üzere yapılan bir askerî gemi türüdür. Genellikle ticari gemi ve diğer gemi türlerinden tamamen farklıdırlar. Silahlandırılmış olabildiği gibi, ticari gemilerden farklı olarak hasara dayanıklı, manevra kabiliyeti yüksek ve hızlı tasarlanırlar. Ticari gemilerde olmadığı gibi, tipik bir savaş gemisi sadece silahlar, cephane ve mürettebatı için erzak taşır. Genellikle bir donanmaya bağlı olduğu gibi bazı durumlarda özel şirketlerin de savaş gemileri bulunabilir. Yapımı çok eskilere dayanan bu aracın yapılma nedeni, deniz ve okyanuslarda yolcu taşıyabilmesi ve deniz savaşı yapabilmesidir.

Yukarda uçak gemisinden bahsettik. Uçaklarla ilgili, Uçuş güvertesi diye bir tabir vardır. Anlamını verelim.

Uçuş güvertesi, denizde minyatür bir hava meydanı görevi gören uçak gemilerinde, uçakların kalkış ve iniş yaptıkları yüzeydir. Birincil görevi havacılık olmayan daha küçük donanma gemilerinde, helikopterler ve diğer VTOL uçakları için iniş alanı da uçuş güvertesi olarak adlandırılır. Bu gemiler için ABD Donanmasında "hava yeteneğine sahip gemiler" terimi kullanılmaktadır.

Diğer bir ifade ile;

Uçuş güvertesi, pilotların ve mürettebatın oturup uçağı uçurduğu/kontrol ettiği, tüm ilgili uçak sistemleri ve aletleri/sensörlerinin parmak tiplerinde bir araya geldiği/yerleştirildiği yerdir. — Uçağı fiziksel olarak manevra etmek için gerçek kontrol kolonu veya boyunduruğu ile birlikte. Uçuş güvertesi — kokpitin aksine — genellikle büyük, çok motorlu, çok mürettebatlı uçaklar için kullanılan terimdir. Kokpit — teknelerdeki denizcilik teriminden türetilmiştir.

Dünyanın En Büyük Uçak Gemisi: ABD’nin, İsrail-Filistin Çatışmasına Dahil Olan USS Gerald R. Ford' gemisidir. İnanılmaz Özellikleri:

İnişli çıkışlı bir yapım sürecinden geçen ve geçtiğimiz gün İsrail'e gönderilen USS Gerald R. Ford'un özelliklerine bakıyoruz.

İsrail-Filistin çatışması devam ederken dünyanın diğer ülkelerinden de bu konu hakkında yorumlar geliyor. Bunun yanında taraflar, en kısa zamanda bitmesini umduğumuz bu savaşta farklı ülkelerden de destek alıyor. En güncel olarak Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İsrail’e bir uçak gemisi gönderdiğini bildirmişti.

Fakat bu gemi pek de alışık olduklarımıza benzemiyor. Öyle ki kendi liginde türünün tek örneği diyebileceğimiz USS Gerald R. Ford uçak gemisi, kendisini eşsiz kılan özelliklere sahip. Bunlara ek olarak bu korkutucu gemiden ABD donanmasında, 2058 yılına kadar 10 tanesinin bulunması hedefleniyor.

En büyük olmasına rağmen en hızlısı da o.

100.000 ton ağırlığındaki bu gemi, şimdiye kadar üretilmiş en pahalı ve en büyük uçak gemisi. Neredeyse 14 milyar dolara mal olan bu gemi; 337 metre uzunluğa, (uçuş sahasında) 78 metre genişliğe ve 76 metre yüksekliğe sahip.

75’ten fazla hava aracını barındırma kapasitesine sahip olan Ford, ileri seviye teknolojisiyle bu araçların bakımının, gemi üzerinde yapılmasını da mümkün kılıyor. Bu araçlar arasında savaş jetleri ve helikopterler bulunuyor. Bunlar haricinde Ford üzerinden, insansız hava araçlarının fırlatılması ve indirilmesi de mümkün.

Tabii Ford, üzerinden uçakların geçtiği bir metal yığını değil.

İleri seviye teknolojiyle donatılmış olan gemide şimdiye kadarki en gelişmiş çift bantlı radar sistemi kullanılıyor. Bu radar sayesinde birden fazla roket izlenebiliyor, takip edilebiliyor ve imha edilebiliyor. Yine bu radar sayesinde ESSM füzeleri, düşman hava araçlarına veya gelen füzelere gönderilebiliyor. Ayrıca silahların ve uçakların taşınabilmesini sağlayan asansörler de gemide yer alıyor.

Savunmaya değinmişken bahsedelim; Ford’un üzerinde iki adet MK. 29 füzeatar bulunuyor. Bunların için sekizer adet ESSM füzesi var. Bunun haricinde iki adet RIM-116 RAM füze sistemi de mevcut. Tabii her şey füzelerle sınırlı değil.

Zira dakikada 3000-4500 mermi sıkma kapasitesine sahip Phalanx CIWS makineli silahından gemide 4 adet var. Bunun yanında M2.50 makineli silahından da 4 adet bulunuyor. Gemi üzerindeki elektronik aletler için buhar gücüne değil, elektrik gücüne ihtiyaç duyulduğu için de geminin işleyişi daha tutarlı ilerliyor.

İki adet A1B nükleer reaktörden güç alan gemi, otonom şekilde çalışabiliyor.

Bu sayede hiç yakıt almasa da 20-25 yıl kadar ayakta kalabiliyor. Bu enerjiyi silah alanında verimli kullanabilmek adına lazer ve farklı enerji silahları üzerine çalışmalar da yapılıyor. Ayrıca gözünüze yavaş görünmüş olabilecek bu gemi, saatte 56 kilometrenin üstünde bir hıza çıkabiliyor. Bu da 100 bin ton ağırlığı hesaba kattığımızda oldukça hızlı olduğunu gösteriyor.

Hız demişken uçakların maksimum yakıt ve yükle kalkabilmesini sağlayan CATOBAR sisteminden bahsetmemek olmaz. Ford üzerindeki bu sistem, uçakların ön tekerine bağlanarak hızlarını artırır ve gemiden bir sapanla taş atıyormuş gibi fırlatılmalarını sağlar. Ford gibi gemilerde elektrikle çalışan bu sistem, buharlı sisteme nazaran daha pratik ve daha hızlı işliyor.

ABD, bu gemiyi İsrail’e destek için Doğu Akdeniz’e gönderdi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, bu talimatın verildiğini açıkladı. USS Gerald R. Ford gemisi eşliğinde füze kruvazörü ve dört füze imha gemisi, Amerikan savaş uçaklarıyla birlikte bölgeye ulaşacaktı. Son gelen bilgilere göre de grup, geçtiğimiz gün hedef bölgeye ulaştı. Asıl amacının ise bölgedeki karışıklığın, şu an olduğundan daha kötü bir hâl anlamasını önlemek olduğu söyleniyor.

Bölgedeki olayların nasıl gelişeceğini hep birlikte bekleyerek göreceğiz.

Savaş gemisi, öncelikli olarak deniz kuvvetleri ve donanma tarafından deniz savaşlarında kullanılmak üzere yapılan bir askerî gemi türüdür. Genellikle ticari gemi ve diğer gemi türlerinden tamamen farklıdırlar.[1] Silahlandırılmış olabildiği gibi, ticari gemilerden farklı olarak hasara dayanıklı, manevra kabiliyeti yüksek ve hızlı tasarlanırlar. Ticari gemilerde olmadığı gibi, tipik bir savaş gemisi sadece silahlar, cephane ve mürettebatı için erzak taşır. Genellikle bir donanmaya bağlı olduğu gibi bazı durumlarda özel şirketlerin de savaş gemileri bulunabilir. Yapımı çok eskilere dayanan bu aracın yapılma nedeni, deniz ve okyanuslarda yolcu taşıyabilmesi ve deniz savaşı yapabilmesidir.

Baslık hakkında internetten terlediğim bilgileri burada siz değerli okuyucularımla paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Gaur dediğimiz insanların teknolojide ulaştığı zirveyi hayranlıkla ancak bir kaç kişimiz okuyabilir. Onlar teknolojinin zirvesinde hayat sürerken bizler halâ kendi aramızda boğuşuyoruz. Hamaset yaparak düşmanlarımızı alt etmeye çalışıyoruz. Fazla söze gerek yok. Selam ve dua ile...

16.10.2024

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.