Türkiye genelinin yüzde 71,9’u egzersiz yapmıyor

"Sağlık İçin Hareket Et Günü" münasebetiyle açıklama yapan Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü, Türkiye genelinde nüfusun yüzde 71,9’unun egzersiz yapmadığına dikkat çekti.

"Sağlık İçin Hareket Et Günü" münasebetiyle açıklama yapan Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü, Türkiye genelinde erkeklerin yüzde 67,6’sının, kadınların yüzde 76,5’inin, toplamda ise yüzde 71,9’unun egzersiz yapmadığına dikkat çekti.

Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü, "10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü” münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Fiziksel aktivitenin, bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan biri olduğu belirtilen açıklamada, “Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivit (fiziksel hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6’sı). Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir.” denildi.

Dünya genelinde fiziksel hareketsizliğin, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2’si ile ilişkilendirildiğine değinilen açıklamada, “Yetişkinler için haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddetle fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için gereklidir. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Örneğin, tempolu yürüyüş –saatte yaklaşık 5 kilometre, bisiklete binme –saatte 16 kilometreden az, hafif tempolu koşu- saatte 8 kilometreden az. 5-17 yaş grubu çocukların ise günde en az 60 dakika orta şiddetten şiddetli aktiviteye doğru giden aktivite yapması önerilmektedir.” ifadelerine yer verildi.      

Bakanlıkça gerçekleştirilen ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’nın yayımlanmamış ön raporuna göre; Türkiye genelinde erkeklerin yüzde 67,6’sının, kadınların yüzde 76,5’inin, toplamda ise yüzde 71,9’unun egzersiz yapmadığına dikkat çekilen açıklamada, 6-11 yaş grubu çocukların yüzde 58,4’ünün düzenli olarak egzersiz yapmadığı kaydedildi. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberleri