Tarih kitaplarımızın yazmadığı savaşlardan birisi de Bolayır Muharebesidir.. Bizim öğrenme imkanını bulamadığımız böylesine ayrıntılı bir savaşı katilin bilmesi ilginç.
Balkan Savaşları sırasında Bulgarlara karşı yaşadığımız bir yenilgidir Bolayır Muharebesi.
Peki kitaplarımız neden bu savaşı yazmadılar? Önemsizse katilin silahında neden bu olaya işaret var?
Kitaplarımızın bunu yazmamasının nedeni savaşın komutanlardan birisinin Mustafa Kemal (Atatürk) olmasıdır.
Biz yazmasak da unuttursak da tarih yazacak, başka uluslar yazacak...
Katilin böyle bir ayrıntıyı bilmesine imkan yok. Mutlaka birileri mesaj vermesi için özellikle bu tür ayrıntıları eklemiştir.
Dikkat edilirse ağırlıklı muharebeler Bulgar ve Ruslarla olan muharebelerdir. Hassetten bu devletlere karşı yenilgilerimizdir. Sanki bir el bize Bulgar ve Rusların sizin ezeli düşmanınız olduğunu söylemeye çalışıyor. Yani bu devletlerle ilişkimizi bozmaya çalışıyor.
Bolayır savaşı da Atatürk'ün yenilgilerinden bir kaçıdır. Tıpkı diğer yenilgiler gibi anlatılmaz. Halbuki bir komutanın hayatında zafer ve yenilgiler birlikte olur.
Burada bana göre verilen mesaj Bulgarlara siz Türkiye'nin kurucusu Atatürk'ü bile yenmiş bir milletsiniz mesajı olabilir. Böylece Bulgarlarla iyi seyreden ilişkileri de sekteye uğratmaya çalışmışlardır.
Yani Yeni Zellanda olayı sıradan bir terör olayı değildir, büyük bir komplonun habercisidir. Belki de beka denilen olayın ayak sesleridir.
EK
Osmanlı Devleti’nin çöküşünü hızlandıran savaşlar silsilesinin en önemlilerinden birisi de Rumeli topraklarının kaybedildiği Balkan Savaşlarıdır. Osmanlı Devleti ilk defa kendi bünyesinden doğmuş dört devlete karşı savaşmak zorunda kalmıştır. Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ’ın sınırlarını genişletmek amacıyla başlatmış oldukları savaşın bu devletlerin lehine gelişmesi bütün devletleri şaşırtmıştır. Bu şaşkınlığın temel sebebi İstanbul’un bile işgal edilebileceğinin görülmesidir. Yani savaşın hemen hemen her cephesinde yenilgiler alınmış ve Osmanlı ordusu Çanakkale Boğazının
Gelibolu Yarım adasının dar boğazına sıkıştırılmıştır.
Çanakkale Boğazının Marmara Denizine açılan en önemli stratejik kapılarından biri olan Bolayır bölgesinde görev alan Ali Fethi ve Mustafa Kemal, burada savaşın ikinci devresinde yapılan çok önemli bir muharebe olan Bolayır Muharebesinin hareket kurmay başkanlığını Ali Fethi, hareket şube müdürlüğünü Mustafa Kemal yapmıştır.
Balkan Savaşları tarihine Bolayır Muharebesi ve Şarköy Çıkarması olarak geçen bu hareket yenilgiyle sonuçlanmıştır. Yenilgi üzerine ciddi tartışmalar yapılmıştır. Aslında bütün cephelerdeki yenilgiler o günden bugüne tartışılan ve sebepleri ortaya koyulmaya çalışılan bir öneme sahiptir. Fakat Bolayır Muharebesi’ni farklı kılan İttihat ve Terakki’nin önde gelen etkili şahsiyetleri, Enver Paşa, Mustafa Kemal ve Ali Fethi gibi komutanların aynı cephe ve çıkarmada görev almış olmalarıdır. Hatta Bolayır Muharebesi ve Şarköy Çıkarması ile ilgili biri Ali Fethi tarafından yazılmış olan iki eser kaleme alınmıştır. Bolayır Muharebesi ve Şarköy Çıkarmasında yenilginin sebeplerinin ve suçlunun kim olduğu konusunda yapılan tartışmalar, sorumlu komutanları görevlerinden hatta askerlik mesleğinden istifanın eşiğine taşımıştır. Günümüzde dahi komutanlar üzerine yeni yorum ve
tartışmalar yapılmaya devam etmektedir.
İhsan Sabri BALKAYA, BALKAN SAVAŞLARININ 100. YILINDA
BOLAYIR MUHAREBESİ VE ŞARKÖY ÇIKARMASI YENİLGİSİ VE YAPILAN TARTIŞMALAR)