TEOG Sınavı Yaklaşırken Aileler

TEOG sınavına bir ay kala uzmanlar TEOG sınavına girecek öğrencilerin ailelerini uyarıyor. Sınava az zaman kala öğrencilerin kaygı düzeylerinin yükselebileceği bu durumun kontrol altında tutulmasının avantaj olacağı vurgusu yapılıyor.

TEOG’da başarılı olmak ders çalışmak kadar sağlıklı bir kaygı düzeyine sahip olmakla yakından ilişkili. Kaygı insanın hayatta kalmasını sağlayan ve olması gereken bir şey, fakat sınav stresi kimi zaman öğrencilerde çok fazla artarak olumsuz sonuçlar doğuruyor. Sınava hazırlanan çocuğunuzda bunlar varsa yüksek kaygı yaşıyor olabilir.

1)Sınavlarda dikkatsizlik yaşıyor ve bu yüzden çok sayıda hata yapıyorsa,

2)Daha önce öğrenmiş olduğu ve hatırladığı konuları sınav sırasında hatırlamadığından yakınıyorsa,

3)Zihninin donduğunu, bulanıklaştığını ve tam olarak düşünemediğini ifade ediyorsa,

4)Soruları çok fazla irdeleyip zor ve karmaşık görüyor aslında basit cevabı kaçırıyorsa,

5)Mide bulantısı, göz kararması, terleme, çarpıntı vb. yaşıyorsa ve çok çalıştığı halde sınav heyecanı yüzünden başarısız oluyorsa,

Yüksek kaygı yaşıyor demektir.

Sınavlar dışında da çocuğunuz, ders çalışmayı sürekli ertelemeye başlamışsa, huzursuz, sinirli ve gerginse TEOG yaklaştığı için kaygılarının artmasına bağlı bunları yaşıyor ve yaşatıyor olabilir.

Aileler Ne Yapabilir?

Ailenin ve çevrenin etkileri sınav kaygısının en önemli nedenlerindendir. Özellikle ailenin baskıları ve beklentileri öğrenciyi büyük bir strese sokacak en önemli faktördür. Ailelerin şu tarz konuşmaları stresi ve kaygıyı arttırmaktadır:

“Sınavı kazanmazsan elalemin yüzüne nasıl bakarız?”

 “Eğer başarısız olursan tüm emeklerimiz boşa gidecek!”

 “Senin sınavı kazanman için tüm fedakârlıkları yapıyoruz...”

Bu tarz konuşmalardan uzak durmak çocuğunuzun kaygısını hafifletecektir. Ayrıca ailelerin çocuklarının başarısız olmasından duydukları endişe kimi zaman bir söz kimi zaman bir bakışla çocuğa yansımakta bu da çocuğun stres ve kaygısını arttırmaktadır.

Ailelerin çocuklarının gelecekleriyle ilgili endişe ve kaygı duymaları kadar doğal bir şey olmamakla beraber kimi zaman aileler bu konuda hem kendilerini hemde çocuklarını yıpratıcı noktalara ulaşabilmektedir. Ailelerin kaygılarını çocuklarına yansıtmamaları ve ister istemez çocuklar üzerinde bir baskı oluşturmamaları sınav kaygısının çözümlenmesinde kurtarıcı olacaktır.

 

TEOG Sürecinde Ailelere Uyarılar Haberimiz İçin Tıklayın 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberleri