Sütün faydaları saymakla bitmiyor. Keçi, Koyun, İnek, Deve hepsinin faydaları ayrı ayrı insan sağlığına fayda sağlıyor. Diğer sütlere oranla içerisinde 10 kat daha fazla demir ve 3 kat daha fazla C vitemini içeren, ayrıca bağışıklık sistemine iyi gelen, diyabet tedavisine yardımcı olan, otizm belirtilerini azaltan ve hastalıklara karşı daha etkili bir koruma sağlayan deve sütü, yurt içi ve yurt dışından gelen müşterilerine kilosu 50 liradan satılıyor.
Aydın'ın İncirliova ilçesindeki deve üretim çiftliğinde litresi 50 liradan satılan deve sütü, gerek yurt içinden gerekse yurt dışından talep görüyor. Besin değerinin yüksekliği, mineral bakımdan zengin olması nedeniyle çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılan deve sütünün üretimi talebi karşılamaya yetmiyor.
AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Arap Yarımadası ile Kuzey Afrika'da yaygın olan ve dünya pazarına yavaş yavaş girmeye başlayan deve sütü, Türkiye'de birkaç deve çiftliğinde üretilerek piyasaya sunuluyor.
Türkiye'deki sayılı deve üretim çiftliklerinden birinin bulunduğu Aydın'ın İncirliova'da, bir haftalık deveden, 20 yaşına kadar 30'un üzerinde devenin bakımı yapılıyor.
Çiftlikte bir yandan güreşçi deve yetiştirilirken, diğer yandan da deve sütü üretiliyor.
Deve sütünün faydalarının bilimsel olarak da kanıtlandığını, bu yüzden çeşitli hastalıklarına şifa arayanların bu ürünü tercih ettiğini ifade eden İncirliova Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Başkanı da olan çiftliğin sahibi Aytekin Kaya, "Deve sütü çok faydalı. Devemizden aldığımız sütü Ankara Üniversitesine tahlile gönderdik ve çok olumlu sonuçlar aldık" dedi.
Bir deve günde 1,5 litre süt veriyor
Günde 1,5 litre süt veren develerden özel sağım makinesiyle alınan sütlerin Türkiye'nin dört bir yanından ve yurt dışından talep edildiğini belirten Kaya, dondurulup şoklanan sütün kargoyla müşterilere gönderildiğini vurguladı.
Kaya, "İstanbul'a, Trabzon'a, Giresun'a süt gönderiyorum. Yurt dışından gelip deve sütü alıyorlar. Bazı doktorlar da deve sütü içilmesini öneriyor. Deve sütünün litresini 4 yıldır 50 liraya satıyorum" ifadesini kullandı.
Deve Sütünün faydaları nelerdir
Deve sütü ve Diyabet
Az yağlı, vitamin ve mineraller açısından zengin deve sütü aynı zamanda bir insülin kaynağıdır. 2005 yılında Hindistan’da Bikaner Diyabet Araştırma Merkezi tarafından yapılan çalışmaya göre deve sütü kullanımının diyabet üzerinde olumlu etkileri bulunduğu kaydedilmiştir.
Araştırmacılar, günde 500 ml, vücut tarafından hızla emilen ve pıhtılaşma yapmayan insülin benzeri protein içeren taze deve sütü içmenin diyabet hastalarında belirtileri hafifleterek günlük yaşam kalitesini yükselttiğini belirtiyorlar. Deve sütünün diyabet tedavisinde kullanımı ile ilgili umut veren araştırma sonuçları bulunmasına karşın bu alanda insanlar üzerinde yapılacak daha çok sayıda araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Otizm
2005 yılında “International Journal of Human Development” dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarında deve sütünün otistikler üzerinde inek sütüne göre daha olumlu etkileri bulunduğu belirtilmektedir. Çeşitli yaş gruplarındaki çocuklar üzerinde yapılan araştırmada günlük olarak deve sütü tüketen otizm hastalarının 40 günün sonunda sakinleştiği ve kendi kendine zarar verme oranlarının azaldığı gözlemlenmiştir.
Alerjiler
İnek sütünde bulunan 2 güçlü alerjeni içermeyen deve sütü, gıda ve süt alerjisi bulunanlar için alternatif süt kaynağı olarak kullanılabilir. Bu konuda 2005 yılında yapılan araştırmada süt ve gıda alerjisi bulunan 8 çocuğa kontrollü olarak deve sütü verildi. Araştırma sonunda çocuklarda deve sütüne karşı herhangi bir alerjik tepki oluşmamış ve diğer alerjilerinde belirli oranda gelişme sağlandı. Araştırmaya katılan bilim adamları deve sütünde bulunan ve hastalıklarla savaşan immünglobulinler alerjik belirtileri azaltmada önemli bir rol oynadığını belirtiyorlar.
Bağışıklık Sistemi
Deve sütü içerdiği antikorlar ile Crohn hastalığı ve multipl skleroz gibi bağışıklık sistemi bozukluklarına karşı koruma sağlayabilir. Deve sütünün bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve bağışıklık sisteminde oluşan sorunlar nedeniyle ortaya çıkan hastalıkların tedavisine yardımcı olduğu ya da koruma sağladığı yönünde araştırmalar yapılmasına karşın sayıları tüm bilim çevrelerince kabul görecek kadar yeterli değil.