Dört yılı geçen Suriye kriziyle ilgili Rusya ve İran’ın başını çektiği “siyasi çözüm” çabaları sürerken Aydınlık, Suriye’nin başkenti Şam’da politikanın nabzını tuttu. Batı’nın ikiyüzlü politikalarından yılmış Suriyeli parlamenterlerin gözü Rusya ve İran’da. Söz Türkiye’ye gelince ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sert eleştirilerle birlikte, Türk milletinin sağduyusuna güven ön planda. Başkent Şam’da Suriyeli diplomatlarla son dönemde gerçekleşen gelişmeleri ele aldı.
İLİŞKİMİZİ ABD ENGELLİYOR
Aydınlık’ın görüştüğü isimlerden Suriye Halk Meclisi Başkanı Halit Abbud İran’ın nükleer müzakerelerdeki başarısının Suriye krizinin çözümüne olumlu yansıyacağı görüşünde. Abbud’a göre “İran’ın stratejik adımları bölgedeki bütün halkları ABD’nin ve İsrail’in egemenliği altından alacak bir strateji.” Amerika ve İsrail planlarını destekleyenlerin İran planından “korktuğunu” belirten Abbud, Batı’nın bölge planlarıyla ilgili “Bunlar önce Suriye’yi sonra Türkiye’yi bölmek istiyorlardı” tespitini yaptı.
Meclis Başkanı, konu Türkiye ile ilişkilere gelince iki ülke arasındaki bütün gerilime rağmen yapıcı bir dil kullandı: “Türkiye ile ilişkilerimizi iki farklı şekilde değerlendirmek durumundayım. Birincisi Türkiye halkıyla olan münasebetimiz, ikincisi ise Erdoğan ve hükümetiyle olan münasebetimiz. Erdoğan siyaseti ne Suriye milletini ne de Türk milletini kalkındırır. İran’ın bugün Türkiye ile sorunları oluyor. Bizim zaten var ve bu ortamda Türkiye ile ilişki kurabileceğimiz bir zemin yok. Fakat biz istemediğimizden değil. Bu ilişkiyi ABD engelliyor ve zedeliyor. Çünkü bu bölgede biliyorsunuz ki Mursi ve Erdoğan ABD yolunda olan liderlerdi.”
RUSYA’NIN ÇABALARI UMUT VERİCİ
Suriye Halk Meclisi üyesi ve Ulusal Uzlaşma Komisyonu Başkanı Ömer Ossi de İran’ın diplomatik ataklarına dikkat çekiyor: “İran’ın 5+1 ülkelerine karşı elde ettiği zaferden duyduğum mutluluğu dile getirmek istiyorum. Bu anlaşmanın başta Suriye krizi olmak üzere bölgenin sorunlarının çözümüne olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum.”
PYD ile ilgili sorularımıza “şimdilik” kaydıyla girmek istemeyen Ossi, Rusya’nın Suriye konusundaki çabalarından da umutlu: “Biliyoruz ki Ürdün, Körfez ülkeleri ve birçok ülke teröre destek vermektedir. Suudi Arabistan’ın Rusya ziyareti, Suriye’nin savaşta başarıya doğru ilerlemesinden dolayı oldu. Bu başarıları görenler soluğu Lavrov’un yanında aldı. Rusya bölge siyasetiyle ilgili çok sağlam bir yol izlemektedir.”
DERİN BİR GEÇMİŞİMİZ VAR
Milletvekili Fatima Hamis ise kriz öncesi Türkiye Suriye ilişkilerine değidi: “Türk milleti ile Suriye milletinin derin bir geçmişi var. Biz sorunlardan önce günübirlik gidip geliyorduk Türkiye’ye. Türkiye’den Suriye’ye aynı şekilde gelenler vardı. Aramızda çok büyük bir bağ olmuştu.” Hamis, ilişkilerin kopmasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın rolüne işaret etti: “Fakat bu yakınlaşmaya sebep olanların amacı milletin selamette kalması değildi. Tayyip Erdoğan, halkımızın ikinci sınıf yaşamasını isterken bölgede sultan olmak istedi. Halbuki hiçbir millet başka milletlerin esiri olarak yaşamayı kabul etmez.”
Rusya, İran ve BRICS ülkelerinin teröre karşı Suriye’nin yanında olduğunu belirten Hamis, Batı’nın terörle mücadelede ikiyüzlü davrandığını belirtti: “ABD teröre karşıyız diyor El Nusra’dan kopardığı bir gruptan yeni örgüt kuruyor üstümüze salıyor. ABD’nin teröre karşı olduğuna kimse inanmıyor artık. Yapılanlara bakıldığında bunu insan aklı kabul etmez.
Dilerim Allah’tan ordumuz ve milletimizle beraber başarıya ulaşacak ve Suriye’yi yeniden hep beraber inşa edeceğiz.”