STENOGRAF VE ARAPÇA/OSMANLICA OLAYI

İbrahim Halil ER

Şimdi mesajlarda ve twitter'de kelimeleri azaltmak için insanlar sesli harfleri yazmıyorlar. Bu günümüz gençlerin bir yazım şekli haline geldi. Bu yöntem aslında yeni olmayıp özellikle mahkeme ve meclis tutanaklarında kullanılıyordu. Buna stenografi deniyordu.

Aslında araplar bu twitler icad edilmeden önce cümleleri kısaltma yolunu bulmuşlar. Yani sesli harf yoktur arapçada. Daha sonra bizim gibilerin kur'anı yanlış okumamaları için sesli harfleri göstermek amacıyla harekeleri icad etmişler.

Osmanlıcada da sesli harf yoktu. Bu nedenle hızlı yazılıyordu.

Dil devrimi gerçekleşince sesli harflerin kullanılmasının çağdaşlık olarak görülmesi olayı doğdu. Çünkü örnek aldığımız batı dillerinin çoğunda (bazıları öyle değil. Hele ingilizce tamamen garip. okunuş ve yazılış farklılığı arapçadan daha karmaşık) sesli harfler vardı ve bize de bunu çağdaşlık olarak gösterdiler. Halbuki onların yazılarının kaynağı olan latin alfabesi Yunan alfabesine dayanıyordu. Bu alfabe de kaynağını fenikeye dayandırmıştı. Fenikeliler de Mısır Hiyeroglif yazısından esinlemişlerdi. Batılılar fenike alfabesini latin alfabesi olarak düzenlerken, Samiler de aynı alfabeyi alıp sami alfabesini oluşturdular. Yani kökene baktığımızda hepsi aynı noktaya gidiyordu. Çağdaşlık işin sadece pazarlama kısmıydı.

Bu alfabenin kabul edilmesi ile tabi ki stenolara ihtiyaç duyuldu. Steno yetiştirildi. Yani konuşmaları hızlı bir şekilde dikte edecek ve sesli harflari yazmadan yazabilecek kişiler yetiştirildi.

Şimdi tekrar eskiye dönüş var... 1400 sene önceki yaptıklarımız geriydi diye yok edenler, şimdi ilericilik adına tekrar getiriyorlar.
İntikam böyle bir şey herhalde

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.