Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından başlayan gerginliğin sebze-meyve fiyatlarında ciddi bir düşüşe neden olmadığını söyleyen Gaziantep’teki hal esnafı, Rusya’ya alternatif pazarların oluşturulması gerektiğini söyledi.
Rusya'da kapanmış olan pazar alanlarının Ortadoğu'ya kaydırılmasıyla ilgili başlatılacak çalışmaların bir an önce başlatılmasını isteyen Gaziantepli meyve ve sebze toptancıları, kendileri açısından ürünlerinin Ortadoğu ülkelerine gitmesinin daha iyi olacağını söylediler.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gaziantep Toptancı Sebze ve Meyve Halindeki esnaf, Rusya'ya alternatif pazarların oluşturulması yönünde çalışmaların hız kazanması çağrısında bulunarak, Türkiye’nin batı ülkelerine bağlı kalmaması gerektiğini dile getirdiler.
Hal esnafından kimileri Rusya krizinden etkilendiklerini belirtirken kimi esnaflar da Türkiye’nin Rusya pazarına ihtiyacının olmadığını, ancak alternatif pazarların oluşturulması çağrısında bulundular.
Rusya’nın Türkiye’den yaş sebze ve meyve almamasının kendilerini etkileyeceğini belirten esnaf Seydi Kayalar, “Ticaret bazından düşünür isek Rusya’nın bizden ürün almaması elbette bizi etkiler. Ama ileri görüşlülük olarak Müslüman ülkeler kendi pazarlarını bize açarlar ise, bunun bazında batıya hiçbir ihtiyacımız kalmaz. Bizler Müslümanlar olarak pek de batı ülkelerine muhtaç kalmamalıyız.” ifadelerini kullandı.
“Ürünlerimizin Ortadoğu ülkelerine gitmesi daha iyidir”
Uçak krizinin ardından sebze-meyve fiyatlarındaki düşüşleri de değerlendiren Kayalar, şöyle devam etti: “Fiyatlar, narenciyelerde genellikle düşük. Fakat patlıcan, domates, biber ve diğer ürünlerimiz normal fiyatlarında seyrediyor. Şuanda halde fiyatlar normal, hiçbir ürünümüzün fiyatı düşük değildir. Patates ürünümüz bu yıl fazla olmasından dolayı fiyatlar şuan düşük. Patates ve soğan Rusya’ya gitmediği halde fiyatlar 1 TL ile 1 TL 10 kuruş arasında satılmaktadır. İnsanlarımız her şeyi Rusya’ya bağlamak istiyor. Rusya bizden ürün almasa da bizim için alternatif pazarlar vardır. Bizim açımızdan ürünlerimizin Ortadoğu ülkelerine gitmesi daha iyidir.”
“Ortadoğu pazarının açılması bizim için çok iyi olur”
Hal esnafı olarak şuan çok durgun olduklarını belirten esnaf Hasan Kaya ise, uçak krizinin ardından fiyatların bayağı düştüğünü söyledi.
Kaya, “Ürünlerimiz dışarıya gitmediğinden dolayı fiyatlar çok düşük. Narenciyede olduğu gibi domates ve salatalık fiyatları baya bir düştü. Piyasada çok büyük bir oranda durgunluk var. Ürünlerimiz şuan elimizde kalmış. Ortadoğu pazarının açılması bizim için çok iyi olur. Şuan hal esnafının durumu hiç iyi değil. Rusya ile bayağı bir gerginlik var. Bu da biz hal esnafını etkilemektedir. Bu gerginliğin her iki ülkeye de zararı var.” şeklinde konuştu.
“Rusya olmazsa Ortadoğu pazarı olur”
Ortadoğu pazarının batılı ülkeler pazarından daha iyi bir Pazar olduğunu belirten Mahmut Demir de şöyle konuştu: “Rusya bizden ürün almaz ise acımızdan ölmeyiz. Bundan daha önce Rusya pazarı yoktu. Rusya’nın kapılarını bize açmaması bizi pek de etkilemez. Türkiye bugün dünya ülkeleri arasında olan büyük bir ülkedir. Rusya olmazsa alternatif pazarlar bulunur. Şuanda çok da hal esnafını etkileyecek bir sıkıntı yoktur. Türkiye eski Türkiye değil, Rusya olmazsa Ortadoğu pazarı olur.”
“Fiyatlarda öyle ciddi bir düşüş yoktur”
Ürünlerinin Ortadoğu ülkelerine gitmesinin daha iyi olacağını belirten Arif Durmaz ise “Rusya olmazsa Azerbaycan, İran ve diğer Ortadoğu ülkeleri var. Bizim için fark etmez. İç piyasa bize yeterlidir. Rusya bizden ister ürün alsın, ister almasın. Ortadoğu pazarı bizim için en iyi pazardır. Yeter ki bunlar Ortadoğu’dan çekilsinler. Onlar bizi doğalgaz ile tehdit ediyorsa bizim de önemli ürünlerimiz var. Türkiye’de yetişen bazı meyve-sebze başka hangi ülkede yetişiyor? Şuan fiyatlarda öyle ciddi bir düşüş yoktur. Fiyatlar aynı seyirde devam ediyor.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)