SÖMESTRİ TATİLİ BİTİYOR
19 Ocakta girilen sömestri tatili 05.02.2024 tarihinde son buluyor. 20 milyona yakın öğrenci 2023-2024 eğitim- öğretim yılına başlayacaktır. Bütün öğrenci ve meslektaşlarıma hayırlı olmasını Rabbimden niyaz ediyorum.
16 günlük tatil dinlenmek için yeterli süredir sanıyorum. Bu zihinsel dinlenme hem öğretmenlere hem de öğrencilere iyi geldiğini düşünüyorum. Biraz da okul ortamından uzaklaşılması durumu hasıl olmuştur. İlk hafta derslerde öğrencileri üzmeden, ikinci aile ortamlarına kavuşmanın hissiyatını hissettirerek ısınma turları yapılmasının faydalı olacağına düşünüyorum
İkinci dönem birinci döneme göre daha hızlı geçiyor. Kış mevsiminin ardından bahar havası esmeye başlıyor. Yıl boyu yapılan çalışmalar, sene sonuna doğru ürün vermeye başlıyor. Hasat zamanı dersek bu sürece yanlış olmaz. Hasat iyi olduğunda eğitim- öğretim ordusu ve diğer paydaşları bundan mutluluk duyar. Dileğim odur ki hasatımız iyi olsun. Hasatın iyi olması da tabiatıyla iyi bir takım çalışmasıyla mümkündür.
İkinci dönemin başlamasıyla bereber; toplantılar devreye giriyor. Bu toplantılardan biri Öğretmenler Kuruul Toplantısı, diğeri veli toplantılarıdır. Bu toplantıların en önemli gündem maddesi 1.Dönemin değerlendirilmesidir. Esas amaç eğitim- öğretimdeki eksikleri tespit edip, bu eksikleri giderip daha başarılı bir sürece girmektir.
İyi bir değerlendirme yapılıp gerekli önlemler alındığında daha başarılı bir sürece girileceği muhakkaktır. O bakımdan bu toplantılar mutlaka yapılmalı, gerekli önlemler alınmalıdır
İlk hafta, derslerden soğuyan, sivil hayata alışan yavrularımıza son derece sıcak yaklaşarak derslere ısınma turları yapmamız faydalı olacaktır. Tatil dönüşlerinde öğrencilere; "tatil süresince neler yapıyorsunuz" sorusunu yöneltiyorum. Eğitim- öğretimin en temel amacı; öğrencilerin, gördüklerini, yaşadıklarını, okuduklarını, izlediklerini sözlü ve yazılı olarak ifade etmelerini sağlamaktır. Türkçe- Edebiyat derslerinin her döneminde bu amacı gerçekleştirmeye çalışırız. Ana sınıfından, üniversiteye kadar bu amaç güncelliğini korumaktadır. Aslında hayat boyu devam eder. Ben bu konuyu önemsiyorum, fırsatları ders ortamında değerlendiriyorum.
Her derste bu madde geçerlidir. Konunun üzerinde durulduğu takdirde çocukların "öz güveni" artar. Benim yaşayışım ve anlatımlarım değer buldu der. Hayatta daha dikkatli olmasını sağlar.
. Tabi burada eğitim- öğretimiin bir başka ifadesi okumaktır. "Oku" deyince de Alak Suresinin ilk ayeti akla gelir. "Yaratan Rabbinin adıyla oku" emri var. Bütün ilimler- bilimler bizi O'na götürür. O'nun ismiyle, onun gösterdiği istikamette okumak ve eğitim görmek şarttır. Besmelesiz başlanan işin bereketi olmaz. Bu şuurla okumak, bu şuuru kendimize şiar edinmeliyiz.
Diğer bir husus ise okuduğumuzu anlama ve yorumlama konusudur. Türkiye'de yapılan araştırmalarda okuduğunu anlayanların oranı % 10 'lar seviyesindedir. OECD ülkelerdeki ortalamanın çok altında bir oran bu. ÖSYM sınav sonuçları bizlere eğitim- öğretim noktasında nerede olduğumuzu gayet iyi göstermektedir.
Daha çok ezberi eğitime önem veriyoruz. Başkasının anlatımlarını çok önemsiyor, ezberliyoruz. Kur'an ve Hadis-i şerifler dışında hiç bir şey ezberlenmemeli, anlamalıyız. Ezberlediğimiz ayetlerini anlamını bilmiyorsak ezberlemenin de anlamı kalmıyor. Bırakın herkes kendi ifadesini kullansın. Beyni açılsın. İlla da birileri gibi anlatması gerekmez.
. Bir eğitimci olarak bu hatırlatmaları yaptım. Umarım okuyup ders alan olur. Eğitim- öğretim her şeyi başı; Bir Hadis-i Şerifte: Kıyamet gününde: Alimlerin mürekkebi ile şehitlerin kanı tartılır; alimlerin mürekkebi, şehitlerin kanından daha ağır gelir. |buyurulmaktadır. İlme, bilgiye bu derece önem veren bir dinin mensuplarıyız. Vaziyetimize acırım. Duam ve dileğim odur ki; bir an önce bir zamanlar olduğu gibi, bilginin ve ilmin öncüsü oluruz. 2. Dönem eğitim- öğretim camiasına hayırlı olsun.Selâm ve Dua ile...
04.02.2024
Başmuallimin
Kaleminden...