ŞAKİR ZÜMRE SİLAH FABRİKASI - ŞAKİR ZÜMRE SOBA FABRİKASI

Şinasi KARA

Şakir Zümre, Bulgaristanda yaşayan silah ustası bir Türk dür. 1913 yılında, Atatürk ile Sofya'da tanışır.

Kurtuluş Savaşından sonra, Atatürk, Şakir Zümreyi Türkiyeye davet eder. Şakir Zümre İstanbul'da silah fabrikası kurar. Ürettiği bombalar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine girer.

Şakir Zümre bombaları o kadar meşhur olur ki, ihracat başlar. Yunanistan, Bulgaristan, Polonya ve Mısıra bombalar ihraç edilir. Ülkeye milyonlarca dolar para kazandırır.

Türkiye'nin kaderidir. Bu ülkede, kendini saklamayı başaran güçlü bir zümre vardır. İsmi Türk dür, ama özü başkadır. Vatansever görünür. Realitede, vatanı satmaya hazırdır. Nitekim, Atatürk öldükten sonra, Şakir Zümrenin işleri bozulmaya başlar. 1950 lere gelmeden, bomba fabrikası kapanır.

Şakir Zümre yiğit adamdır. Fabrikasında soba üretmeye başlar. 30 Ağustos Bayramlarında, sobaları arabasının üzerine koyar ve Vatan caddesindeki askeri törene katılır. Katılmaktan amacı, ülkenin nasıl Amerikanın kucağına itildiğine delil olarak sunmaktır.

Şakir Zümre, hayal kırıklığı içerisinde, 1966 yılında ölür. Soba fabrikası da 1970 yılında kapanır.

Şakir Zümre olayının başlangıç safhası, günümüzde aynen yaşanıyor.

Özdemir Bayraktar Karadenizli yiğit bir sanayicidir. İstanbulda fabrikası vardır. 1990 lar, Türkiyesinde, terörizmin önlenmesi için, insansız hava araçlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Özdemir Bayraktar Mühendis olduğu için, insansız hava araçları konusundaki teknolojileri bilmektedir. Model uçak ile işe başlar. Ancak yazılım konusunda eksiklik vardır.

Küçük oğlu Selçuk Bayraktarı Amerikada Robotik yazılımlar konusunda eğitim almaya gönderir. Selçuk Bayraktar, Teknik Üniversite mezunudur. Amerikadaki teknolojileri kolaylıkla öğrenir ve ülkesine döner. Silah sanayinde devrim yaratacak, TB 2 diye tanımlanan ''silahlı insnsız hava araçlarını'' üretir.

TB 2 ler, 2014 yılında askerin envanterine girmiş ve terörizmin belini kırmıştır. Karabağ savaşında kullanılmış ve başarı göstermiştir. Başarı o kadar yüksektir ki, 2020 yılında Türkiyenin markasına dönüşür. İhracat başlar.

Bayraktar şirketi hızla büyür ve istihdam etiği teknisyen sayısı 3500 lere ulaşır. Günümüzde şirket, uluslararası piyasada kilosu 8000 dolara satılan, katma değeri yüksek ürün üretiyor ve 28 ülkeye ihraç ediyor. Türkiyeye milyar dolar kazandırıyor.

Amerika çok rahatsız. Sözcüleri devrede. İşi siyasete dökmek suretiyle, ülkeye milyar dolar kazandıran şirketi karalıyor. Karalamakta öyle ustalar ki, insan şaşırıyor.

Şakir Zümre silah sanayinde olduğu gibi, tarih tekerrür eder mi sorusu cevap bekliyor. Zira Amerika, kendisine rakip tanımıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.