SAADET PARTİSİ'NİN HANDİKAPLARI
Bir kaç gün evvel YRP ile ilgili bir yazı kaleme almıştım. Bazı Saadet Partili kardeşlerimin hoşuna gitti. Yazarın vazifesi, kırmadan, dökmeden, hakaret etmeden, makul şartlar içerisinde yol gösterme babından tezlerini ortaya koymaktır. Birilerine yaranma adına yapılacak ne varsa bil ki hakikat değildir. Sadece ve sadece rıza-i bari adına yapılanlar müstesnadır.
Yanlış gördüğüme yanlış derim, benden de olsan
Doğru gördüğüme doğru derim, düşmanım da olsan.
Saadetli kardeşlerim bana kızacaklarını bile bile aşağıdaki bence doğru olan tezleri özet olarak ortaya koymak istiyorum. İlgililerin dikkatine sunmak üzere;
26 Ocak 1970 yılında MNP kuruldu. Bu tarihten bu yana yaklaşık 53 yıl geçmiştir. Saadet Partisi köklü bir partidir.20 Temmuz 2001 yılında; Milli Nizam, Refah, Fazilet Partilerinin devamı olarak kurulan Saadet Partisi 22 yıldan beri oyunu % 1'in üzerine çıkaramadan yoluna devam etmektedir. Bence oyunu bu seviyelerde tutmak bir başarı olsa gerektir. Zira AKP''nin iktidarda kalması ancak Saadetin oylarının % 1'lerde kalmasıyla mümkündür. 2014' ten bu yana başkanlık seçimine geçilmiştir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN üç kere girmiş olduğu başkanlık seçimlerini % 52 civarındaki oylarla kazanmıştır. Düşünün Saadet Partisi oylarını % 2'nin üzerine çıkarsa Sayın Cumburbaşkanımız seçimleri kazanamıyacaktır.
Saadetin brnce tek başardığı konu 22 yıldan beri oylarını hiç artıramamak olmuştur. Tebrik etmek lazım gelir. Oyları bu seviyede tutmak için elinden geleni yapmıştır.
Haziran 2015 Türkiye Genel Seçimleri'di. O zaman SP'nin genel başkanı Prof.Dk. Mustafa KAMALAK'tı. Miting yapmak üzere Samsun'a gelmişti. Yer Samsun Cumhuriyet Meydanı. Miting saat 11.00'dr idi. Meydanın 1/4'ü miting için önceden ayrılmıştı. Sanki az kişi katıllsın, miting yapılmasın denmesin gibi kurgulanmış her şey. Ben de mitinge katılanlardan birisiydim. Mitinge katılım 50-100 civarıydı. O sıralar gündemde " Ergenekondan yargılanan ve yıllarca ceza alan mahkumların bir anda tahliye edilmeleri idi. Başkan Kamalak iyi bir hukukçu olmasına rağmen miting konuşmasında o konuya hiç değinmemesi dikkatlerden kaçmadı. Miting yarım saat sürdü. Mitingten Samsunlunun bile haberi yoktu. Etraftaki tanıdıklara " bu mitingin okunması: " Oylar AK Parti'ye gitsin demektir" dedim. Nihayet bir önceki seçimde 500 bin civarında oy alan SP'nin oyları 400 binin altına düşmüştür.
Mustafa Kamalak'tan sonra; Temel KARAMOLLA 30 Ekim 2016 tarihinde gerçekleştirilen Saadet Partisi 6. Olağan Kongresi'nde Saadet Partisi Genel Başkanlığı görevine seçildi.
Bilge başkan bilgisinden istifade edilir, akademisyendir, salonlarda konferansları dinlenir, tecrübelidir, tecrübesinden istifade edilir, kanaat önderidir, kanaat ve görüşlerine yer verilir. Siyasi parti liderliği çok farklıdır. Nitekim girilen seçimlerdeki alınan oy oranları neyin ne olduğunu ortaya koymaktadır. Bir emanet omuzlarına yüklendiğinde o emaneti daha yukarlara taşıyamıyorsan taşıyabilecek kimselere emaneti devretmek gerekmez mi?
Son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bütün anketlerde Kılıçtaroğlu'nun şansı en düşük olduğu halde Bilge Başkan'ın Kılıçdaroğlu'nun adaylığına onay vermesini anlamış değilim. Önemli olan sonuçtur. Kazanabilecek adayla seçime girmektir. Haklı gerekçelerin olabilir. Hedefe ulaşmak için doğru hedefleri koymak önemlidir. Burada bu anlamda SP'nin sorumluluğu çoktur diye düşünüyorum. Türkiye'nin durumu şu anda ortadadır. Yerinde ve zamanında doğru kararlar almadıktan sonra şimdi çıkıp doğruları konuşmak kime ne faydası var ki?
SP'nin handikapları çoktur. Biliyorum bana çokça kızacak olanlar olacaktır. Özeleştiri haktır, gerçek eleştiriler dostluk gereğidir. Hakaret olmadıktan sonra her eleştiriden alınacak dersler vardır. Umarım bizler de eleştirilerden gocunmaz tam tersine ders çıkaranlardan oluruz. Selam ve Dua ile....
03.09.2023
M. Cemal TOMAR