Klüpler sadece meslek alanları yönünden değil, yaş ve cins ayrımı yönünden de teşkilâtlanarak toplumun bütün sınıf ve kategorilerini yakın markaja alma sevdasındadırlar. Interact, Roteract, Soroptimist, Leo ve Lioness klüplerinin kuruluşu bu niyetle gerçekleştirilmiştir.
Aynı rozeti taşımak hasebiyle klüp üyelerinin, yurt içinde ve yurt dışında Rotary ve Lions rozetinin kendilerine iş bitirme hususunda imkân ve kolaylık sağladığını belirtmektedir.
Meselâ rotaryen Tekin Akmansoy, televizyon için hazırlanan KAYNANALAR dizisinin çekimi için gittikleri Almanya'da, karşılaştıkları bazı güç- lüklerin rotary rozeti sayesinde ortadan kalktığını iftiharla anlatmaktadır.
Klüp rozetinin T.C. pasaportundan daha geçerli ve iş bitirici olduğunu ima eden bu değerlendirme; memleket, millet ve devletine bağlı bir T.C. vatandaşınca yadırganacak bir husustur. Tabii Tekin Akmansoy gibi bir rotaryenden, T.C. pasaportu yerine rotary rozetine itibar edenlere karşı, hakarete uğramış bir insanın tepkisi beklenemezdi.
Bu örnek bize klüplerin, milletler ve devletler arasında karşılıklı dostluk, saygı ve anlayışı geliştirmeyi değil; ülkeler içinde belli bir merkeze bağlı "oligarşi" mensuplarının arasındaki dostluk ve yardımlaşmayı sağlıyarak onları, yaşadıkları topraklarda egemen kılmağa çalıştıkarını göstermektedir.
Klüplerin Milli Eğitim müessesine "kamuya yararlı dernek" patenti altında sinmeleri engellenmelidir. Yöneticiler Rotary ve Lions'ın "misyoner"lerinin güleryüzlü baskı ve sırnaşıklıklarından kurtarılmalı, klüplerin hizmet adına çocuk ve gençlerle yüzyüze gelmesine set çekilmelidir.
Kaynak:
Görünmeyen Önderler
Ali Uğur
1984