Pİ SAYISI HAKKINDA NE BİLİYORSUNUZ ?

Pi sayısının nasıl ve kim tarafından bulduğu kesin olarak bilinmemekle beraber tarihte pi sayısının farklı devirlerde farklı milletler tarafından kullanıldığı görülmüştür.

Pi sayısının nasıl ve kim tarafından bulduğu kesin olarak bilinmemekle beraber tarihte pi sayısının farklı devirlerde farklı milletler tarafından kullanıldığı görülmüştür. Sembolünü, Yunan alfabesinin 16. harfinden alır.

Tarihte M.Ö 2000 yılı dolayında Babiller; Pi sayısını 3,125; Antik Mısırlılar, 256/ 81 yani yaklaşık 3,1605, Eski Yunanlılar √10 ya da 3,162 olarak, Archimedes ise (M.Ö. 287- 212) 3.10/71 ve 3.1/7 sayısını Pi sayısı olarak kullandı.

M.S. 500 yılında Pi sayısı 3, 1415929 olarak kullanıldı. 1424 yılında İran’ da virgülden sonraki 16 basamağı doğru olarak biliniyordu. 1596 yılında Alman Ludolph van Ceulen, Pi’ nin virgülden sonraki 20 basamağını hesapladı ve bu sayı Avrupa’ da Ludolph sabiti olarak bilindi. İsviçreli matematikçi Leonard Euler, 1737 yılında yayınladığı eserinde, daire çevresinin çapına oranı söz konusu olduğunda, bu sembolü kullandı.

O tarihten sonra Pi sayısının virgülden sonraki milyarlarca basamağı hesaplandı. Pi’nin rakamlarını öğrenme tutkusu çok kişinin ilgisini çekmiştir. Bu konudaki rekor pi’nin ilk 67 890 rakamını ezberlemiş olan Lu Chao adındaki bir Çinliye aittir. Guinness Dünya rekoru olarak kayda geçen bu olay 24 saat 4 dakika almıştır.

En uzun pi hesaplama rekoru ise Fabrice Bellard tarafından yapılmıştır. Bu hesaplama 2 trilyon 700 milyar rakamdan oluşuyordu. Pi sayısı 1.24 trilyonuncu basamağına kadar hesaplandı. Bu hesaplanan rakamı bilgisayara yazmak için 310 milyon sayfa, 2.4 TB harddisk alanı gerekiyor. Yani 1 milyon mp3.

Pi sayısı o kadar önemlidir ki harflerle sayıları birbirine dönüştüren bir kod üretildiğinde kuramsal olarak her hangi bir kişinin veya kurumun adını, bir sözü, doğum gününüzü, telefon numaralarınızı, herhangi bir cümleyi, hatta bir kitabı, merak ettiğiniz bir sırrı pi sayısının içinde bulabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberleri