Osmanlı Geleneği 450 Yıldır Dünyada Devam Ediyor

Ramazan Ayı'nın Yaklaşmasıyla Sayılı Günler Kala Yıllardır Mahyacılk Sanatına Gönül Veren Ustalar Tarafından Yapılan Eserler İstanbul'da 5 Şehir Süslüyecek ..

Camilerin gerdanlığı mahyalar, Ramazan ayına sayılı günler kala Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü bünyesindeki atölyede hazırlanmaya başlandı. Yıllardır mahyacılık sanatına gönül vermiş ustalar tarafından yapılan eserler İstanbul’da 5, şehir dışında 2 camiyi süsleyecek. 450 yılık Osmanlı geleneği olan mahya sanatı, 80 yıl önce kandiller ile yapılıyordu. Osmanlı’nın son mahya ustası Hacı Ali Ceyhan, kandiller yerine elektrik kullanmaya başladı. Günümüzde led ışık sistemiyle yazılan mahyalar, Ramazan ayı öncesi camilere asılmaya başlandı.

“BU SANATI YAPABİLMEK İÇİN, SEVGİ LAZIM”
Osmanlı döneminde mahya sanatının başladığını ifade eden 37 yıllık mahya ustası Süleyman Kök, “Mahya, bundan 450 sene önce Osmanlı döneminde ortaya çıkan bir sanattır. Eskiden mahyalar kandiller ile yapılırdı. Mahyacıların ustası olarak kabul edilen Hacı Ceylan Usta 85 sene önce bunu elektriğe çeviriyor. Yaptığımız eserleri gördüğümüz zaman çok mutlu oluyoruz. Yaşadığımız bütün yorgunluk gidiyor, duygularım anlatılmaz yaşanır. Ailemiz ve dostlarımızla görmeye gittiğimiz zaman işte bu bizim eserimiz diyoruz ve duygulanıyoruz” dedi.

“LED İLE YAPILAN MAHYA, IŞIKLI REKLAMDIR”
Ramazan ayı içerisinde mahya asılan camilerin her hafta mahyalarının değişeceğini belirten Kök, “Mahya sanatı sevgi ve sabır isteyen bir sanat dalıdır. Bu sanatı yapabilmek için sevgi lazım. Camilerde asılan led ışıkları biz mahya olarak görmüyoruz, onar ışıklı reklamlardır. Led ile yapılan mahyalar 50 metreden okunur ama bizim yaptığımız mahyalar 1 kilometreden bile okunabilir” diye konuştu.
Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü bünyesindeki atölyede çalışan ustalar, Ramazan ayı boyunca toplam 7 caminin mahyasını yapacak. İstanbul içerisindeki 5 caminin her hafta mahyası değiştirilecek. Sultanahmet Cami’nde “Hoşgeldin mübarek Ramazan”, Süleymaniye Camii’nde “Oruç tut sıhhat bul”, Eyüp Sultan Cami’nde ise “Hoşgeldin on bir ayın sultanı” yazılı mahyalar yer alacak.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberleri