OKULLAR AÇILIYOR

Mustafa Cemal TOMAR

OKULLAR AÇILIYOR

İlkokul ve orta ögtetimlerde 2024-2025 eğitim- öğretim yılı başlıyor. Milyonlarca öğrencimiz ve öğretmenlerimiz için, milletimiz ve geleceğimiz için hayırlı olsun.

İlk öğretmenliğe vekil öğretmen sıfatıyla 1989-1990'da Kalıncam İlkokulu Tonya'da başlamıştım. Aradan yaklaşık 35 yıl geçmiştir. Askerliğim hariç, hep ilkokullarda öğretmenlik yaptım. Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Romanıyla, Boşnağıyla; Sünnisi, Alevisiyle; işçisi, memuru, esnafıyla; her kesimin çocuklarına hiç bir ayırım yapmadan elimden geldiğince vazifemi yerine getirmeye çalıştım. Vazifemi elimizden geldiğince yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Resmi olarak 36 yıl görev yaptım. Nasip olursa 37. yıla "Bismillah" diyerek yarından itibaren devam diyeceğim. Benim gibi binlerce öğretmen aynı düşünce içinde olduklarına inanıyorum. Rabbim bu "ulvi yolda" yâr ve yardımcımız olsun.

Tabi bu arada eğitim camiasının bileşenlerine bazı tavsiyelerde bulunmadan geçmemek gerekir.

Yazıyı yazma hazırlığı içerisinde iken, akşam saatlerine doğru yıllarca lisede rehber öğretmen olarak görev yapan, birkaç yıldan beri de ilkokulda aynı göreve devam eden, sahasında başarılı yüksek lisans diplomasına sahip, hazırladığı projelerle Avrupa'daki eğitimi gittiği bir çok Avrupa ülkede inceleme fırsatı bulan Rızvan CERRAHİOĞLU Hocamla Samsun Öğtemenevi'nin bahçesinde konuyu müzakere ettik. Öncelikle "2024-2025 eğitim- öğretim yılı yarın başlıyor. Konu ile ilgili, müdürlere, oğretmen ve velilere tavsiyeniz nedir" sorusunu Rızvan Hocama yönelttim. Yaptığı açıklamalardan aklımda kalanları tüm ilgililerle paylaşmak istiyorum:

Öncelikle öğrenciler yaklaşık olarak üç aydan beri tatilde olduklarını, bu nedenle okul ortamından uzaklaştıklarını, bu nedenle de okulun ilk haftasında okula alışma etkinliklerinin yapılmasının öneminr değindi. Bunun adına da bilimde oryantasyon eğitimi olduğunu belirtti. Peki, ortantasyon nedir? Sorusuna kısaca şu şekilde ifade etti.

Oryantasyon kelime anlamı olarak yönlendirme yapmak, kılavuzluk etmek anlamına gelir. Kelimenin kökeni Fransızcadır. Fransızca orientation kelimesinin Türkçe söylenişi oryantasyondur. İşe yeni başlayan çalışanların gereken tüm bilgileri edinmesi ve kısa sürede işe adapte olması için yapılan bir eğitimdir. Öğrenci ve öğretmenler için de geçerli bir kavramdır. Yani ilk hafta öğrencilerin okula, sınıf arkadaşlarına ve daha sonra derslere ısınma etkinliklerinin sıklıkla yapılması gerektiğini söyledi. Birinci sınıflar bir hafta önce okula başlamasının nedeni de oryantasyondur.

Rızvan Hoca, özellikle birinci sınıfa başlayan öğrencilerin sınıfa uyum noktasında sıklıkla sorunlar yaşadığını, bu konuda velinin çocuğuna karşı tutum ve davranışlarının çok önemli olduğunu belirtti. Eğer veli öğretmene güvenir, çocuğunu aşırı koruyuculuktan kaçınır, soğukkanlı tutum sergiler ve bunu çocuğuna hissettirirse çocuğun sınifa uyumu kolaylaşır. Aksi taktirde sınifa uyum zorlaşır. Bununla ilgili örnekler vererek, konuya açıklık getirdi.

Eğitim uzmanı ve rehber öğretmen Rızvan Hoca, okul idaresinin öğretmenlere karşı tutumunun fevkalade önemli olduğunu, eksiklikler ve aksaklıklar öğrencilerin yanında dillendirilmemesi gerektiğini, gerek veliler gerekse okul idaresi öğrencilerin gözü önünde ögretmenin ön plânda olduğu imajı verilmesinin öğrencilerin nazarındaki olumlu yansımasının önemini vurguladı. Özellikle ilkokul çağindaki öğrenciler için öğretmenin müstesna bir yeri vardır. Bu nedenle öğrencilerin yanında azarlanan bir öğretmen asla kabul edilebilir bir durum değildir. Öğtetmenin imajı asla sarsılmamalıdır. Varsa bir eksiklik makul ölçüler içinde uygun yerde söylenmelidir.

Ögretmen öğrencileri için rol modeldir. Bu nedenle öğretmen öğrencilerine davranış ve sözleriyle iyi bir örneklik örneği sergilemelidir. İlkokul çağındaki çocuklar öğretmenlerine verdiği değeri ebeveynlerine vermemektedir. Çocukların bu saf ve temiz duygularını her zaman öğretmen göz önünde bulundurmalıdır.

Diğer önemli husus ise çocukların bu yaşlarda oyun çocuğu olmalarıdır. Öyle ise ne yapmalıdır?

Öğrenciler ekranla değil de daha çok akranlarıyla oynama zemini oluşturulmalı, ekran için mutlaka sınırlamalar getirilmesi gerektiği, çocuğun ne izlediğini velinin bilmesi gerektiği, çocuk okulda öğretmenin kontrolünde olduğu gibi, evde de velinin kontrolünde olması gereğinin önemini vurgulayan Rıdvan Hoca, daha sonra da şu önemli mesajı verdi.

Çocukların her istediği şey yerine getirilmemeli, getirildiği taktirde o çocukların doyumsuz ve mutsuz olacağını belirtti. Çocukların çaba sarfederek birşeyler kendi çabalarıyla elde etmeleri durumu çok önemlidir. Yarın kendi ayakları üzerinde durmalarına zemin hazırlarsınız. Çocuğunun her isteğini yerine getiren ebeveynler uzun vadede çocuklarına kötülük ettiklerini göreceklerdir. Ayrıca her istediğini ebeveyninden elde eden çocukların bir hedefi yoktur. Hedefi olmayan çocuklar hedefi olan çocuklara ileride mutlaka ma'lup olacaklardır. Bu hakikatı unutmayalım.

Kısa ama verimli bir sohbet oldu. Ben eğitim uzmanı rehber öğretmen değerli hemşerim ve dostum Rızvan Hocama verdiği bu kıymetli bilgilerden dolayı okuyucularım adına teşekkür ediyorum.

Umarım okuyucularımız istifade eder. Bu vesile ile tekrar 2024-2025 eğitim- öğretim yılı hayırlı olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum. Selâm ve dualarımla....

08.09.2024

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.