NİÇİN YERLİ VE MİLLİ MARKA ÜRÜNLER ÜRETMELİYİZ

Dr. İlhami PEKTAŞ

Türkiye, Suriye'nin kuzeyindeki teröristleri temizlemek için geçtiğimiz çarşamba günü Barış Pınarı Harekatı'nı başlattı.

Ülkeyi ekonomik açıdan yıpratmaya çalışan ABD ve Avrupa ülkeleri, ardı ardına Türkiye'ye silah ihracatını durdurduklarını açıkladı.

Önce ABD, F-35 uçak programından Türkiye'yi çıkardığını açıklamıştı. Ardından ekonomik yaptırımlar yapacağını ve Türkiye'den alınan çeliğe ithalat kotası getireceğini bildirdi. Dünyanın en büyük altıncı çelik ihracatçısı konumundaki Türkiye, ABD ve AB'nin ithalat kotalarının ardından başka ülkelerle ticaret yapma arayışına girdi.

4 Avrupa ülkesinin savunma ihracat değeri 311 milyon Euro. Silah satmayacağını açıklayan ülkelerden Almanya 243 milyon euro, Fransa 45.1 milyon euro, Finlandiya 17 milyon euro, Norveç ise 6 milyon euro Türkiye'ye silah ihracatı yapıyor.

Manisa'da yatırım kararı alan Alman Volkswagen’de Türkiye’de yeni fabrika kurma kararını ertelediğini duyurdu.

1974 yılında Kıbrıs çıkarması yaptığımızda ABD ve Avrupa yine ambargo koymuş ve bu sayede ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN gibi milli şirketlerimiz kurulmuştu.

Yıllar önce Heron satmayan İsrail sayesinde kendi İHA ve SİHA'sını yapan Türkiye, bu alanda büyük atılımlar yaparak Dünya'da ilk üç arasına girdi.

Şu anda savunma sanayisi alanında yerli ve millilik oranı yüzde 70. Raylı ulaşım sistemleri alanında yerli ve millilik oranı % 70. Otomotiv sanayinde yerlilik oranı %70.

1974 Kıbrıs çıkarmasından sonra Türk sanayisi yerli ve milli üretimi artırmak için çırpınıyor.

İşte bunun için yerli ve milli sanayimizi daha çok geliştirmeli ve milli marka üretimlerin sayısını daha da artırmalıyız. Bu ambargolarda bizim yerli ve milli sanayimize daha çok yatırım yapmamız için önemli bir fırsat. ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, BAYKAR MAKİNA, FNSS, HAVELSAN, STM, BMC, VESTEL, OTOKAR, ARÇELİK, TÜMOSAN, DURMAZLAR, BOZANKAYA, AKIN SOFT .....ve benzerleri gibi Türkiye'nin her tarafından yüzlerce yerli ve milli firmalar daha çıkarmalıyız. Yurt dışına gidecek her kuruşumuzu yurt içinde yatırım yaparak milli sanayimize dönüştürmeli, yerli ve milli marka üretim yapan tüm sanayicilerimizi de devlet ve millet olarak elele vererek korumalı ve geliştirmeliyiz.