MİNİKLERİN DEV PROGRAMI
2007 yılında Terme İlköğretim Okulu'ndan Samsun-İlkadım/ İstiklâl İlköğretim okuluna tayin olmuştum. İstiklâl İlkokulu Samsun'un en başarılı bir kaç okuldan birisiydi. O okula öğrenci kaydetmek oldukça zordu. Kendi çocuklarımın kaydını bile o okula zor yaptırmıştım.
37 öğrenciyle bismillah diyerek birinci sınıfa başladım. Bir önceki yıl da birinci sınıf okutmuştum. 2006-2007 eğitim öğretim yılında yayımlanan yeni eğitim- öğretim programında 1. Sınıflara ses temelli eğitim öğretim yapılması yanısıra bir de el yazısına geçiliyordu. Bir yıl Terme İlköğretim Okulu'nda bunun uygulamasını yapmıştım. Tecrübe sahibiydik. Veliler endişeliydi. Yaptığım veli toplantısında konuyu ayrıntılı izah ederek velileri rahatlatmıştım.
Plânlı ve verimli bir çalışma yaparak öğrencilerin % 90' nını Aralık ayı sonunda öğrencileri yeni programa uygun olur-yazar yapmıştım.
Önceki yazılarımda anlattığım gibi öğrencilere; onlarca ayet meâli, kısa şiirler, ata sôzleri de ezberletmiştim. Bu farklı çalışmalarımı sol cenahlı veliler de tasvip ediyor, destekliyordu. Zira seçtiğim sözler ve şiirler ortak mirasımızdı.
Böyle bir temel attıktan sonra işin gerisi çorap söküğü gibi gelmeye başladığını gördüm. Öğrencilerin farklılıklarını göze alarak şiir çalışmalarına başladık. Her gün bir ders şiir okumaya ayırıyordum. Öncelikle İstiklâl Marşı'nın tamamını kıta kıta okuyoruz. Öğrencilere okutturuyorum. Ezberleyip güzel okuyacağına inandığım öğrenciye " bunu ezberleyeceksin, şiir dinletisi programında okuyacaksın" diyerek ödevlendiriyordum.
Çanakkale Şehitleri şiirini de aynı şekilde okuduk. Elif adlı öğrencime verdim. Tamamını anlamına uygun ezberden okumuştu. O dev programda yer alan şiirlerden aklımda olanları buraya yazayım;
İstiklâl Marşı, Çanakkale Şehitleri, Sakarya Türküsü, Canım İstanbul, Sol Yanım Acıyor Anne, Bayrak, Bu Vatan Kimin? Türkiyem, Kalk Yiğidim, Selâm Olsun, Zulmü Alkışlayamam, Üşüdüm, Ben Yürürüm Yana Yana, Memleket İsterim, Kaldırımlar, Annem, Utansın!, ... gibi şiirlerdi. Bu şiirleri görevli olan öğrenciler tamamını ezber okudular. Bazı öğrenciler tamamını daha birinci sınıfta iken ezberlemişti.
Önemli olan fark ortaya koyabilmektir.Herkesin yaptığını yapmak sıradan bir iş, bir üst seviyesine çıkmak ise sıra dışı başarı olur.
Burada kendimden ve öğrencilerimden bahsederken bir örneklik teşkil etmesi açısındandır. Rabbimin rızasından başka kimsenin aferine ihtiyacım yoktur. Benlikten Rabbime sığınırım.
Bu şiir dinletisi programına neden bu ismi verdiğimi fark ettiniz mi? Sizce doğru bir isim mıdır?
Sınıfça böyle kapsamlı bir program tertip etmek büyük özveri ister. Her gün öğrencileri takip etmek zorundasınız. Yanlışlarını düzeltmeli, ezberine ezber katıp katmadığını kontrol etmelisiniz. Öğrencileri motive etmelisiniz. Program şekillenmesi için onlarca kez prova yapmalısınız. Her şeyden önce işi sevecek, inanacak ve heyecan duyacak bir konumda olmalısınız. İpin ucunu çok sağlam tutmalısınız. Öğretmen ipin ucunu gevşettiği zaman hemen her şey anında dağılıverir.
Bütün bu çalışmaları öğrencilerle beraber yaptık. Evde veliler de çocuklarını çalıştırdılar. Bu şiir dinletisi çalışmalarımı diğer sınıflarda da devam ettirdim. Öyle ki, bir buçuk saatlik şiir dinletisi programı tek başına onlarca şiiri ezberden sunabilecek öğrenciler yetişti benim o sınıfta. Bu çalışmaların çoğundan iderenin bile haberi yoktu.
Aynı sınıfla, 5. Sınıfta iken veda programında iki buçuk saat süren bir program tertip ettik. Etkinliklerimiz hepsi de dolu dizgindi. Neler vardı o programda? diye merak ediyorsanız bir sonraki yazımı okuyun lütfen !!!