MHP'li Muhaliflerden Hükümete Ağır Suçlama

MHP'nin hukuk karmaşasına dönen kongre sürecine Adalet Bakanlığı ve Ankara Valiliği'nin de müdahil olmasının ardından muhalif kanatta pazar günü yapılması planlanan kongrenin ertelenmesi kararı alındı.

MHP'nin hukuk karmaşasına dönen kongre sürecine Adalet Bakanlığı ve Ankara Valiliği'nin de müdahil olmasının ardından muhalif kanatta pazar günü yapılması planlanan kongrenin ertelenmesi kararı alındı. Muhalifler, hükümeti hukuk üzerinden MHP'ye müdahale etmekle suçladı.
MHP'nin hukuk karmaşasına dönen kongre sürecine Adalet Bakanlığı ve Ankara Valiliği'nin de müdahil olmasının ardından muhalif kanatta pazar günü yapılması planlanan kongrenin ertelenmesi kararı alındı. Muhalifler, yaptıkları yazılı açıklamada hükümeti hukuk üzerinden MHP'ye müdahale etmekle suçladı. Muhalif adaylar Yargıtay kararını bekleyecek.

Muhalif adaylar, Pazar günü kurultay saati olarak belirlenen 10:00'da kurultayın yapılacağı salona giderek basın toplantısı yapmayı planlıyor.
Kurultay il eilgili kararı çağrı heyeti açıklayacak.


Muhalif adaylar Meral Akşener, Sinan Oğan, Ümit Özdağ ve Koray Aydın'ın ortak yazılı açıklaması şu şekilde;

 

MHP'de hukuk kavgası
Milliyetçi Hareket Partisi'nde farklı mahkemelerde üst üste yapılan itirazlarda saat 16 surlarında muhaliflerin istediği karar çıktı. Ankara 25. İcra Mahkemesi'nin Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilen “Kurultay yapılmasın” kararının uygulanmaması için Ankara 2.İcra Mahkemesi'ne yaptığı itiraz kabul edildi.  Muhalefet avukatları mahkeme kararının uygulanması için Ankara Valiliği ve ilgili birimlere resmi yazıların gönderilmesi için işlemleri de başlattı. Ancak 22.30 civarında açıklama yayımlayan Ankara Valiliği, "Valiliğimize tebliğ edilen mahkeme kararlarından MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır. Mahkeme kararı doğrultusunda Valiliğimizce işlem tesis edileceğinden herhangi bir mağduriyetin oluşmaması bakımından vatandaşlarımızın bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur" ifadesini kullandı.

MHP Genel Merkezi: Hukuken mümkün değil
Genel Merkez ise kurultay yapılması yönündeki kararı veren Ankara 2. İcra Mahkemesi hâkimine ve karara tepkili. Bir basın toplantısı düzenleyen MHP Avukatı Yücel Bulut, “Hâkimin mazisini iyi biliyoruz” dedi. Bulut, bu kararı önceden öngördüklerini o yüzden Gemerek Mahkemesi Yazı İşleri'nin Ankara Valiliği'ne kararı direk bildirdiğini açıkladı. Bulut, kurultayın hukuken mümkün olmadığını belirtti:

“Yasal olmayan ve mevcut mahkeme kararları karşısında hukuken gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bir kongre girişimi karşısında, yine yasal olmayan yollarla üst kurul delegelerimizi kongrenin gerçekleşeceği iddia edilen alana davet edenler açıkça suç işlemektedir. Dava arkadaşlarımızın yasal olmayan ve hukuken gerçekleşmesi mümkün olmayan kongre girişimi hakkındaki çağrılara itibar etmeyeceğini biliyoruz.”

Bulut ayrıca sadece Gemerek ve Tosya'nın değil başka yerel mahkemelerin de kurultayın yapılmaması için tedbir kararları olduğunu ifade etti.

Adalet Bakanlığı ve Ankara 25. İcra Dairesi ihtiyati tedbiri destekledi
Akşam 20.30 surlarında MHP Olağanüstü Kurultayı ile ilgili olarak Ankara 25. İcra Dairesi, 2. İcra Hukuk Mahkemesi'nin kararının geçerli olmadığını belirterek tedbirin devam ettiğini açıkladı. İcra Dairesi Müdürü Hacı Mehmet Demircioğlu tarafından yazılan karar tensip tutanağında, muhaliflerin başvurusunun reddedildiği ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda tedbirin devam ettiği belirtildi.

Adalet Bakanlığı da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı göndererek Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin “Kurultay yapılmasın” kararının icrasında sorun olmadığını belirtti. Ankara 25. İcra Dairesi'nin talebi üzerine bir değerlendirme yapan Adalet Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Altan Fatih Mehan, "Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesinin iptal kararı ve gerekçesi incelendiğinde Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ihtiyati tedbir kararını hükümsüz kılar nitelikte bulunmadığı" görüşünü bildirdi.

Mehan, UYAP'a düşen görüş yazısında tedbirin infazına yönelik işlemlere devam edilmesinde sakınca yok dedi:

"İhtiyati tedbir kararının infazına yönelik takip prosedürünün yanlış uygulanarak icra emri gönderilmesine ilişkin usuli işlemlerin iptaline karar verildiği anlaşılmıştır. Esasen (infaz şekli dahil) tüm işlemlerin yargısal denetiminin ihtiyati tedbir kararını veren Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından değerlendirilmesine dair görüşümüz 13 Mayıs 2016 tarih ve 3555-20770 sayılı yazımızda belirtilmiştir. Öte yandan Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 13 Mayıs 2016 tarihli 2016-107 sayılı müzakeresi ve ekindeki kararında, ihtiyati tedbirin devam ettiği ve infazında sakınca bulunmadığı belirtilmiştir. Bu itibarla ihtiyati tedbir kararının uygulanmasına yönelik İcra Dairesi'nin işlemlerine karşı yapılan şikayet ve itirazları incelemekle yetkili ve görevli Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 13 Mayıs 2016 tarih ve 2016-107 sayılı kararı gereği ihtiyati tedbir devam ettiğinden ihtiyati tedbirin infazına ilişkin hükümler gereğince işlemlere devam edilmesinde sakınca bulunmadığı anlaşılmaktadır."

Bahçeli: Kurultay yok
25. İcra Dairesi'nin kararının ardından Twitter'da açıklama yapan MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bu akşam çok uzatmayacağım, tane tane söyleyecek, net ifadelerle konuşacağım: 15 Mayıs'ta Olağanüstü Büyük Kurultayımız yoktur. Buna rağmen kurultay yer, tarih ve zamanı açıklayanlar, verilmiş mahkeme kararlarının hilafına davranarak suç işlemektedir” ifadelerini kullandı.

En büyük endişe: Gerginlik
Yargı kararına rağmen her iki tarafın da en büyük endişesi hem güvenlik güçleri ile partililer arasında hem de partililerin kendi aralarında şiddete varan gerilimin yaşanması. Hem muhalifler hem de Genel Merkez'e yakın isimler sağduyu çağrısı yaptı ancak bir süredir tarafların birbirine daha karşı daha sert bir söylem ve tavır belirlediği bu dönemde yaşanabilecek gerilim endişe konusu olmaya devam ediyor.
Seçimli kurultay tarihi belirlenecek

Tüzük değişikliğinin yapılması durumunda yeni bir hukuki karmaşa alanı da seçimli olağanüstü kurultay olacak. Muhalefet kurultayda sunulacak önergeleri Pazar gününe kadar hazırlayacak. Bunlar içinde olağanüstü kurultayın tarihinin belirlenmesine ilişkin önerge de yer alıyor. Tüzük değişirse muhaliflerin önerisi seçimli kurultayın Haziran ayının ilk ya da ikinci haftası yapılması yönünde.

Kaynak: Al Jazeera 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberleri