Mass Effect Andromeda inceleme

Yılın merakla beklenen oyunu Mass Effect Andromeda'nın incelemesi ile karşınızdayız. Bakalım Mass Effect Andromeda parasını hakediyor mu?

Uzay temalı sevilen oyun serisi Mass Effect, bu yıl karşımıza Mass EffectAndromeda ile çıktı. Grafikleri ile dikkat çeken Mass Effect Andromeda inceleme yazımıza başlamadan önce, ilk olarak oyundan genel olarak bahsetmek istiyoruz. Çok fazla sistem, çok fazla gezegen var. Silahlar, zırhlar, modlar, tecrübe sistemi, seviye sistemi, yetenek sistemi, profiller, bir sürü de içerik var. Öncelikle belirtelim, ilk defa oynuyorsanız “Insanity” zorluğunu seçmeyin.

Adı üstünde "Insanity". Oyunda karakterimizi yaratırken, birçok seçenek var. Ama aslında çok da çeşitli değil. Bir RPG oyununda çok daha fazla seçenek olabilirdi. Karakterinizi yarattıktan sonra karşınıza zorluk ekranı çıkıyor. Oyunda  5 adet zorluk seçeneği bulunuyor.

Bunlar Narrative, Casual, NormalHardcore, Insanity. Sağında bu zorluk seçeneklerinin açıklamaları mevcut. Fakat, açıklamalar asla yeterli değil. İnsan daha açık bir açıklama bekliyor ki neyle karşılaşacağını tahmin edebilsin. Zorluk seçeneklerinden herhangi birini seçtikten sonra, oyuna geçiyorsunuz. Fakat seriyle veya oyunlarla çok alakanız yoksa, kesinlikle "Insanity" yapmayın. Casual yapın ve hikayenin keyfini çıkarın.

Grafikler muazzam

Mass Effect: Andromeda, ciddi anlamda çok güzel görüntü kalitesine sahip. Oyuna başlar başlamaz, ilk gezegenimizde bizleri inanılmaz bir manzara karşılıyor. Gezegenin doğal güzelliği de inanılmaz. Daha ilk gezegende böyle harika bir manzara ile karşılaşmak, oyun için kesinlikle heyecanlandırıyor.

Ancak grafikler optimizasyon konusunda daha da geliştirilebilir. Animasyonlar başarısız. Uzun zamandır internette dolanan yüz ifadelerindeki duygusuzluktan bahsedelim. Bana sorarsanız oyunu oyun yapan oynanıştır. Ancak, animasyonlar o kadar rahatsız edici ki, inanılmaz.

Karakterlerin duygusuzluğu abartılıyor bence diye düşünürken, oynadıkça bu olay gerçekten ürkütücü bir hal aldı. Seviniyorlar mı? Üzlüyorlar mı? Sinirlendiler mi? anlamak neredeyse imkansız. Bir de öldürdüğümüz düşmanlardan fışkıran kalitesiz kan efekti var. Oynayanlar ne dediğimi anlayacaklardır.

Savaşlar - Çatışmalar

Önceki oyunlara göre çok daha güzel bir çatışma deneyimi yaşadığımı belirtmeliyim.  Önemli çatışmalara katılmadan önce oyun bize donanım ekranına götürüyor. Bu ekrandan kullanılabilir eşyalarımızı ve oyun tarzımıza göre silahlar arasından istediğimizi seçip, modlayıp alabiliyoruz.

Aynı şekilde zırhlarımızı da silahlarımız gibi seçip yanımıza alıyoruz. Çarpışma esnasında, yeteneklerinizi 1, 2 veya 3 tuşlarına basarak kullanıyorsunuz. Yeteneklerinizle kombo yaparak daha fazla hasar verebilirsiniz.

Mermisiz kalırsanız, yakın dövüşmek zorunda kalıyorsunuz ya da zaten yakın dövüşü tercih ediyorsanız, "F" tuşuna basarak aldığınız yakın dövüş silahını kullanabiliyorsunuz. Uzun mesafeli silahlardan daha iyi hasar verdiklerini de belirtelim. Çok zorda kalırsanız, farenizin tekerleğine basarak yönlendirdiğiniz tarafa doğru anlık bir kaçış gerçekleştirebilirsiniz.

Oyunda Multiplayer modu da bulunuyor. Oyunun hikaye modunda yarattığınız karakterden bağımsız başka bir karakter de oyunun multiplayer modunda sizi bekliyor. Bu Multiplayer modu sayesinde, oyun içi eşyalar elde edebilirsiniz.

Eğer Multiplayer moduna katıldığınızda açık APEX görevleriniz varsa, bu görevleri ister Strike Team göndererek, isterseniz de Multiplayer modunda oyun kurarak ya da başka kurulmuş bir oyuna katılarak tamamlayabilirsiniz. Oyun hikaye odaklı bir oyun olduğu için, Multiplayer modu baya bir zor. Görevlerde zorluk seviyesine göre seviye önerileri mevcut.

Farklı hissettiren bir ses veya seslendirmeye rastlamadım. Bunun aksine, oyunda özellikle Nomad isimli aracı kullanırken ses kesilmeleriyle karşılaştım. Muhtemelen ilerleyen yamalarla giderilebilecek bir sorun. Öyle çok farklı hissettiren bir müzik, seslendirme veya sese rastlamadım. Kötü de değil, kaliteli. Ancak yenilik yok. Oyunda çatışma esnasındaki hissi çok beğendim. Bunun en büyük sebebi ise sanırım silah sesleri. Muhtemelen, oyundaki en kaliteli sesler silahlarınki.

Oynanış nasıl?

Her yerde bulunan yan görevler, oyuna hem katkı sağlıyor, hem de alınan zevki birkaç kat daha arttıyor. Ayrıca, oyun içerisinde gerçekleşen konuşmalar esnasında vereceğiniz cevaplar da çok büyük önem taşıyor. Genel olarak vereceğiniz cevaplar kullandığınız karakter olan Ryder’ın karakterini belirliyor.

Duygusal, mantıklı, sıradan ve profesyonel cevaplar bulunuyor. Flört, onaylama, reddetme, sorular sorma seçenekleri de mevcut. Oyunda silah, zırhmod gibi içerikleri geliştirebiliyoruz. Oyun esnasında karşılaşacağınız teknolojileri, bitkileri vb. taratarak kazanacağınız teknoloji puanlarını, normalden daha güçlü ve nadir olan eşyaları araştırmak için kullanabilirsiniz. Araştırdığınız eşyalar, genel olarak size daha fazla katkı sağlayacak.

Geliştirme aşaması da çok detaylı. Geliştirdiğiniz eşyaya isim bile verebiliyorsunuz. Oyunda bulunan seviye sisteminden de bahsetmeden olmaz.

Oyunda standart seviye sistemi mevcut. Seviye atladıkça tecrübe puanları kazanıyorsunuz. Kazanılan tecrübe puanlarını, istediğiniz herhangi 3 yetenek ağacından birine verebiliyorsunuz. Bunlar Tech, Biotics ve Combat. Oyunda sınıf sistemi verdiğiniz yetenek puanlarına göre ilerliyor. Burada karşımıza Soldier, Engineer, Adept, Sentinel, Vanguard, Infiltrator ve Explorer sınıfları çıkıyor.

Eğer Combat ağacına odaklanmış olarak yeteneklerinizi dağıtıyorsanız Soldier, Tech Engineer, Biotics Adept profilleri seviye atlıyor. Oyunda yetenek ağaçlarının birlikte kullanılma imkanı da var. Biotics ve Tech beraber ise Sentinel, Combat ve BioticsVanguardCombat ve Tech Infiltrator sınıflarını açıyor ve yetenek puanlarına göre seviye atlıyor.

Explorer sınıf için ise her 3 yetenek ağacını da kullanmanız gerekiyor. Sınıfınızı sevmediyseniz, her sıfırlayışınızda 500 kredi daha fazla isteyen yetenek puanı sıfırlama özelliği var. 

Haritayı açarak hızlı seyahat seçeneğini belirli noktalarda kullanmamız mümkün. Keşifler için, hızlı seyahat gerçekten çok faydalı. Gezegenden gezegene radyasyon, sıcaklık gibi unsurlar sıkıntı olabiliyor. Bu durumlarda, size gösterilen yerlerde hayat desteğinizi tekrar doldurabiliyorsunuz.

Oyunda Strike Team görevleri de bulunuyor. Bu özellik sayesinde, göreve veya bir gezegene gitmeden sahip olduğunuz ekipleri göreve göndererek, başarı durumunda oyun içi eşyalar ve tecrübe puanları kazanabiliyorsunuz. Başarısız olduklarında ise takım üyeleriniz ölmüyor, korkmayın. Ayrıca, mürettebatınıza vereceğiniz neredeyse her türlü cevabın büyük önem taşıyor.

Biraz da Cryo Pod puanlarından bahsedelim. Oyunda belirtilen bir takım özellikleri kullandıkça, Cryo Pod puanları kazandığınız seviyeler atlıyorsunuz. Toplamda 19 adet kullanabileceğiniz yetenek bulunuyor. Bu puanları da teknoloji, askeri ya da ticari Cryo Pod yeteneklerinize harcayabiliyorsunuz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberleri