LÂF LÂFİ AÇIYOR

Mustafa Cemal TOMAR

LÂF LÂFI AÇIYOR

Bilr plân ve proğram yapmadan bir arkadaşla, bir dostla bir araya gelindiğinde saatlerce sohbet edildiği görülmektedir. Bu sohbetler nasıl böyle devam ediyor sorusuna verilecek en güzel cevap, lâf lâfı açıyor olsa gerektir. Ben deniz de burada ne yazacağımı tasarlamadan başladım yazmaya. Bakalım lâf beni nereye götürecek.

Bizim beynimizde yer alan bilgiler tabiri caizse, kış uykusundadır. O bilgileri uyandırmanın en iyi yolu o bilgilere benzeyenleri konuşmak, görmek ya da yaşamaktan geçer. Bazı insanımızın bilgileri bu yöntemle hemen dile gelir, bazıları hemen hatırlamayabilir. İşleyen demir pas tutmaz misali.

. Bir insan da demir misali çalışırsa, yaşına göre Spor yaparsa, beslenmesine dikkat ederse vücut pas tutmaz. Kişi sağlıklı olur denilebilir.

Sağlık demişken insanoğlunun en kıymetli zenginlik kaynağı aslında sağlıklı olmasıdır. Biz nedense sağlığımızı kaybettiğimizde kıymetini anlıyoruz. Önemli olan bir niğmet elimizde iken kıymetini bilmektir. Elimizden gittikten ya da çıktıktan sonra kıymetini bilsek ne olur. Lâf lâfı açıyor demiştim ya! Bu arada güzel bir Hadis-i şerif aklıma geldi.

Peygamberimizin;5 şey gelmeden 5 şeyin kıymetini bilin dediği şeyler nelerdir? 1- İhtiyarlık gelmeden, gençliğin, 2- Hastalık gelmeden, sıhhatin, 3- Fakirlik gelmeden, zenginliğin, 4- Ölüm gelmeden, hayatın, 5- Meşgul olmadan boş zamanın kıymetini bil.” Buyurmuştur.

. Söz beş rakamından açılmışkan bir Hadis-i şerif daha hatırıma geldi: Peygamberimiz sav;

Mü'minin mü'min üzerinde beş hakkı vardır, bir rivayete göre de altıdır. Bunlar:

Hasta olduğunda onu ziyaret eder,

Öldüğünde cenazesinde bulunur,

Davet ettiğinde , davetine icabet eder,

Karşlaştığında ona selam verir,

Aksırdığında ona 'Yerhamükellah!' der,

Uzakta da olsa yakında da olsa ona nasihat eder".

Buyurmaktadır.

Cenaze deyince aklıma çevremizden hep tanıdık yaşları genç denebilecek insanlar, kalp krizi, beyin kanaması, kanser gibi hastalıklardan öldüklerine şahid oluyoruz. Gün olmuyor ki tanıdığımız bir simayı kaybetmiş olmayalım. Cümlesine Allah Teâlâ rahmet eylesin, mekânları cennet olsun. Onların selâları okunuyor da bizimkilerin de selâsı bir gün okunacağını unutmayalım.

Unutmamamız gereken bazı şeyler vardır, unutmamız gerekenler de vardır. Yaptığın iyiliği unut, başkasının sana yaptığı iyiliği unutma.

Başkasına yaptığın kötülükleri unutma, başkasının sana yaptığı kötülükleri unut.

Başkasının hakkına girdiysen eğer, helâllaşmayı unutma.

Dost ve arkadaşlıkları asla unutma, onlar seni aramasa da sen onları aramayı unutma.

En önemlisi bu dünyanın geçici olduğunu, baki olan ahiret hayatı olduğunu, yaptıklarından da yevmi kıyamette Allah Teâlâ'nın huzurunda hesep vereceğini unutma.

Devete icabet etmek müslümanın Müslüm üzerindeki hakkıdır. Yalnız helâl davet için geçerlidir bu durum. Haram davetlere ismi üzerinde katılmak haramdır. Yalnız davetlerden insanlar kaçar oldu. Genellikle davetlerde davetlilerden bir şey isteniyor. Yardım ismi altında para isteniyor. Düğün davetlerine yapılan yardımlar elbette doğrudur ve güzel bir gelenektir. Yıllar önce bir dershane tarafından yemeğe davet edildik. Arkasından bizden öğrenci istediler. Bir arkadaş; "okul müdürlüğüne atandım" dedi. Bir gezi firması bu arkadaşı (müdürü)yurtdışı gezisine bedava katılmaya davet etmiş. Bayram değil, seyran değil bu davet niye diye düşünerek daveti red etmiş. Büyük menfaatler elde etmek için küçük davetler yapanlara güle güle demek en iyisidir. Hep birilerinden fedakârlık beklememek lâzım. Bazen de biz fedakârlıkta bulunmalıyız. Bir kuruşa karşılık on kuruş istenecek davetlere vatandaşımız artık katılmamaktan yana. " Veren el alan elden üstündür". Bir de siz verici olun, hep alıcı olmayın diyerek konuyu kapatalım.

Lâf lâfı açar diyerek sohbeti başlattık. Bir çırpıda insanın aklına çok şeyler geliyor.

Akll demek, beynimizin aktiviteleri demektir. Öyle ise beyin hakkında kısa bir bilgi aktaralım.

Johns Hopkins Tıp Fakültesi’nde Nörolog olan Barry Gordon, insanların beyin hakkındaki düşüncelerinin kendi eksikliklerinden kaynaklandığını ifade ederken gün içinde beynin neredeyse her bölümünü kullandığımızı ve her zaman aktif olduğunu sözlerine ekliyor. Beyin vücut ağırlığının yüzde ikisini temsil eder ve vücut enerjisinin yüzde 20’sini kullanır. Ortalama bir insan beyni yaklaşık iki kilo ağırlığındadır. Beyin tarafından tüketilen enerjinin çoğu, birbiriyle iletişim kuran milyonlarca nöronun hızlı bir şekilde ateşlenmesi için, enerjinin geri kalanı ise diğer aktiviteleri kontrol etmek için kullanılır. Gün içinde beynin tüm bölgeleri aynı anda harekete geçmese bile, görüntüleme teknolojisi kullanan beyin araştırmacıları beynin çoğunun 24 saat boyunca sürekli aktif olduğunu gözlemledi.

Yorum bölümünde yazıyı okuduktan sonra ilk aklımıza gelen bilgileri kısa da olsa aktaralım inşallah. Sevgi ve saygılarımla...

09.11.2023

M.Cemal Tomar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.