Diyarbakır Ulu Camii İmam Hatibi, Kurban ibadetinin fazileti hakkında İLKHA’ya bulundu. değerlendirmelerde bulundu
Kurban ibadetinin fazileti hakkında İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır Ulu Camii İmam Hatibi Mehmet Sait Yaz, kurban ibadetinin İslam dininde önemli bir yer aldığına dikkat çekti.
Kurban Bayramı’nın hacıların bayramı olduğunu ifade eden Yaz, “Kurban Bayram İslam’ın dördüncü şartı olan hac merasimin bittiği güne tekabül ediyor. Bu bayramda Kurban kesiliyor. Hz. İbrahim’in sünnetine riayet edilerek hacda kesiliyor.” dedi.
“Siz kurbanı keserken Allah sizi deniyor”
Kurban isminin ‘Kurbet’ kelimesinden geldiğini belirten Yaz, “ Kurbanı hacılar da keser. Hali vakti yerinde olan Müminler de kurban kesiyor. Kurbanın kesilmesinde büyük hikmetler vardır. Bunlardan birisinin Peygamber Efendimizin zamanında, Medine’nin göç aldığını, insanların kıtlık ve zorluk içerisinde olduğunu görüyoruz. Efendimiz ‘İmkânı olup ta kurban kesmeyen bizim mabedimize gelmesin’ buyuruyor. Kurbanınızı kestiğiniz zaman, siz de ondan yiyin başka insanlara da yedirin. Oradaki amaç, kestiğiniz kurbanını ne eti, ne budu ve ne de kanı Allah’a ulaşmaz. Siz kurbanı keserken Allah sizi deniyor. Samimiyetinizi Allah ölçüyor. O samimiyetle siz Allah’ın yanında yer edinmiş oluyorsunuz. Siz kestiğiniz kurbanla Allah’a yaklaşmış oluyorsunuz. Yine Allah’ın dinine kurban olmayı, Allah bize öğretiyor. Madem ki malını Allah’a kurban ediyorsun, yeri geldiği zaman kendini de kurban etmeyi unutma. Diğer peygamberlerin şeriatına bakıldığı zaman, insanlar da kurban edilebiliyordu. Yani dine feda edilebiliyordu. Gerektiği zaman bir Peygamber evladını da Allah’ın emrine göre kurban edebilir. Hz. İbrahim dönemindeki gibi. Tabii ki Allah bunu kaldırdı. Biz malımızı da, canımızı da Allah yolunda feda etmeyi öğreniyoruz kurban vererek.” İfadelerini kullandı.
“Biz sadece sembollere bakarak bu işi yaptık diyoruz, oysa bu tür semboller bizi Allah’a götürüyor”
Kurban kesmenin gaye olmaması uyarısında bulunan Yaz, “ Kurban bizi aşka götürüyor. Biz sadece sembollere bakarak bu işi yaptık diyoruz, oysa bu tür semboller bizi Allah’a götürüyor. Mal can ve ne varsa, biz onunla imtihan ediliyoruz ve Rabbim imtihanımızı sağlıklı ve tam bir şekilde yerine getirmemizi istiyor. Biz Hz. İbrahim’in, Hz. İsmail’in, Hz. Hacer’in nasıl davrandıklarını, o samimiyetlerini elde etmeye çalışıyoruz.” ifadelerinin altını çizdi. (M.Hüseyin Temel / Mustafa Kaynak – İLKHA)