KUR'AN GÜNCELLENİR Mİ?
Bir kere böyle bir soru sormak bile cehaletin tâ kendisidir. İnsanoğlu kendini ne zannediyor ki böyle bir soruyu sormaya bile cüret ediyor.
Hicr Suresi'nin 9. Ayet-i Kerimesi' nde Cenab-ı Hak; "Doğrusu Kitap'ı Biz indirdik, onun koruyucusu elbette Biziz". Buyurmaktadır.
Kur’an ayetlerini dikkate aldığımızda; Allah’ın yasasının evrensel olduğu; tüm zamanları ve tüm mekanları kapsamına aldığı; kâfir-mü’min ayrımı yapmadan bütün insan toplumları için geçerli olduğu anlaşılmaktadır. Dolayısıyla Allah’ın sünnetinde bir değişim ve dönüşüm olması düşünülemez . Fetih Suresi 23. Ayet: - Allah'ın öteden beri gelen kanunu budur. Allah'ın kanununda asla bir değişiklik bulamazsın. Buyurulmaktadır.
Diğer bir ifade ile; Sünnetullah’ın evrenselliği ve değişmezliği ilkesi; tarihteki örnek olaylardan soyutlanan yasaların önemini vurgulamakta, tarihin rastgele olaylar zincirinden ibaret olmadığını, aksine Allah’ın koyduğu yasa ve kurallara göre işlediğini belirtmektedir. Bunun yanında Allah’ın, kimsenin hatırı için davranış tarzını değiştiremeyeceği ve sünnetullahın hiç kimse için ayrım yapmadan işleyen bir süreç olduğu düşüncesini vermektedir.
Allah Teâlâ' nın yasalarını örf ve adetten ayırmak gerekir. Yerde oturarak yemek yemek, kaşık kullanmadan yemek, iklimin şartlarına göre giyinmek, Allah Teâlâ'nın yasalarına aykırı düşmeyen gelenek ve görgü kuralları toplumdan topluma değişebilir. Suudi Arabistan sıcak bir memleket olduğundan beyaz giyinmeleri doğaldır. Soğuk memleket insanı farklı renkte elbise giymesinde sakınca yoktur. İmam- ı Azam sigara içmenin mekruh olduğuna fetva vermiş. O günün şartlarında tıbbi yönden sigaranın zararları çok bilinmiyordu. Şimdi bu "ikrah" kelimesi güncellenip haram denmesinde bir sakınca yoktur. Peygamberimiz sav. zamanında yolculuğun zor şartlar altında yapılması nedeniyle " seferilik" uygulaması vardı. İllet ortadan kalkması nedeniyle seferilik hükmünün kaldırılmasında bir sakınca yoktur. Müctehitler kıyas yolunu seçerek binlerce meseleye fetva vermişlerdir. Bu şu demek değildir. Müctehitler haramı helâlı tayin eder/ denemez. Kıyas yoluyla hüküm çıkarır.
Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle beraber yepyeni meseleler ortaya çıkmıştır. Yeni meselelere yetkili ilim insanları kıyas metotunu kullanarak, günün şatlarını da baz alarak fetva vermeleri bir güncellemedir. Bu manada güncelleme yapılır.
Bin bir çeşit konu var önümüzde. Eski fıkıh kitaplarında bu konuların esamesi okunmuyor. Ne yapmalıyız? İslâmın genel prensiplerinden hareketle, benzer konulardan da istifade ederek çözüm yolu aramak bir güncellemedir. Yalnız bu gibi konuları fırsat bilip İslam'ın temel prensiplerine dokunmaya çalışanlar İslâm düşmanıdırlar. Onların niyetleri öteden beri bellidir. Güncelleme konusunu iyi anlamamız gerekir.
"Düşmanınızın silahıyla silahlanınız, hatta daha üstününü elde ediniz" prensibinden hareketle ordumuzun silahlarını günün şartlarına göre modernize etmek güncellemeye örnektir.
Memur ve işçi maaşlarına enflasyon mikrobuna karşı düzenlemek, ürünlerin fiyatlarını değiştirmek güncellemedir. Bu manada dinde güncelleme vardır.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın vatandaşlardan vekâlet alarak para toplayıp dış ülkelerde kurban kesmesi, minarelerde ezan okunması, imamların mikrofonla namaz kıldırmaları, mesajla hayır kurumlarına yardım edilmesi...gibi uygulamaların peygamberimiz döneminde hiç birisi yoktu. Bu ve benzeri durumlar günün şartlarına göre oluşmuş ve güncelleşmiş meselelerdir. Bu meselelerin güncellenmesine şuurlu hiç bir müslüman karşı çıkmaz zaten.
Bu ve benzeri konuları Allah Teâlâ' nın genel prensipleriyle karıştıranlar var, kıyaslayanlar var. Bu tipler art niyetlidirler.
Allah Teâlâ' nın evrensel yasaları değişmez. Eşrefi mahlukat olan insanın anatomisinde bir değişme var mıdır? Anatomi nedir? insan, hayvan ve bitkilerin yapısını ve bu yapıyı oluşturan türlü organlar arasındaki ilişkileri araştıran, inceleyen bilime dalına anatomi denir. 114 elementin özellikleri hiç değişiyor mu? Güneş, gezegenler ve ayın dönüşünde, bir değişim var mıdır? Kimya dersinde öğrendiğimiz gerçek bilgilerin temel prensipleri değişiyor mu? Suyun oluşumu, kaynama, buharlaşma ve donma noktasında bir değişme var mıdır? Hücremizi oluşturan organellerin görevlerinde bir değişme var mıdır? Maddeyi oluşturan atomların yapısında insanlık tarihi boyunca bir değişme var mı? Binlerce soru burada sıralayabiliriz. Temelde hiç birisinde bir değişme yoktur. Yani Rabbimizin "kevni ayetlerinde" bir güncelleme söz konusu değildir. Yazılı kitabında Kur'an'ı Kerim'in temel prensiplerinde nasıl güncellemeden söz edilebilir. Tahkiki imana sahip olan bir müslüman asla böyle küfrani yaklaşımda olamaz.
Allah Teâlâ 'nın evrensel prensiplerini burada saymamız mümkün değildir. Örnek başlıklar sunabiliriz.
Haramlar asla değişmez evrensel hükümkerdir: Kumar oynamak, içki içmek, haksız yere adam öldürmek, rızık korkusuyla evlatlarını öldürmek, kul hakkı yemek, yalan konuşmak, başkasının namusuna göz dikmek, ölçü ve tartıda hile yapmak, bir takım tuzaklarla başkasının hakkını elinden alıp başkasına vermek, emanete hıyanetlik yapmak, faiz almak, döviz-borsa-enflasyon oyunuyla halkın alın terini birilerine peşkeş çekmek, yetim malı yemek, zina etmek, gücünü kullanarak insanlara zulm etmek, domuz eti yemek... gibi fiiller kıyamete dek hükmü sürecek ilâhi yasalardır. Bir takım etrikalarla ve gücü kullanarak menfaati doğrultusunda bu prensiplerle oynamaya kalkanlar, zalimlerden olur, inkâr yoluna giderlerse de kâfir olurlar. Allah Teâlâ' nın haramlarını güncellemeyi teklif etmek bile haramdır. Haramların güncellemesine inananlar bir an önce tevbe edip imanlarını yenilesinler derim.
Kuran'da ve sünnette helaller de bellidir, haramlar da bellidir. Nahl Süresi 116. Ayet-i Kerimesi'nde Cenab-ı Hâk; Ağzınıza geldiği gibi yalan yanlış konuşarak, “Bu helâldir, bu haramdır” demeyin; çünkü Allah hakkında asılsız şey söylemiş olursunuz; Allah hakkında asılsız şey söyleyenler de kesinlikle iflah olmazlar. Buyurmaktadır. Helalı ya da haramı Allah'tan başka kimse belirleyemez. Allah Resulü " İn huve illa vahyin yuuha" " O kendi hevasından bir şey söylemez" ayet-i kerime gereğince Allah Teâlâ' dan aldığı vahi insanlara tebliğ ederek haramı ve helâlı belirler. Başka hiç bir güç ve otorite "bu helal" "bu haram" diyerek bir ölçü ortaya koyamaz.
Bu bağlamda parlementolarda milletvekillerinin çıkardıkları yasalar Kur'an ölçülerine uyarsa helâl, uymazsa, ayetlerin açık hükümlerine ters düşerse haramdır. Bankaların enflasyon üzerinde milletten faiz alarak milyarları kazanmaları haram kazançtan ibarettir. İhaleye fesat karıştırmak, işi ehline vermemek, herkese eşit davranmamak, yerel ya da merkezi yönetimlerin vatandaşa eşit muamele yapmamak, mahkemelerde karar verirken hakkı üstün tutmamak, kanun yetkisini kullanarak farklı enstrümanlar kullanarak dolaylı yollardan hırsızlık yapmak, işlenen suçu başkasının üzerine atmak, iftira etmek, ahlaksızlığa ve fuhşa giden bütün yolları açmak gibi uygulamalar haramdır. Yerel ya da merkezi yönetimler bunlara cevaz verdi diye bu uygulamalar asla caizdir diyemeyiz.
Konumuz dinde güncelleme idi. Burada bir konuya daha vurgu yapmak istiyorum. İbadetlerimizde de asla güncelleme söz konusu olamaz. Peygamberimiz sav' in uygulamaları tevatür yoluyla günümüze kadar nasıl geldiyse kıyamete kadar da aynen böyle devam eder. Günümüz şartlarında amelî salih diye tabir ettiğimiz güzel amellerin kapsamının gelişmesi ya da bazı örfi uygulamaların değişmesi normaldır. Uzaktır diye düğününe gidemediğin bir arkadaşına katkı amaçlı IBAN' dan para atılması, cenazesine gidemediğin din kardeşinin yakınlarını telefonla arayarak başsağlığı dilenmesi, topluma zarar veren bir olayı kameraya çekip ilgililere bildirilmesi, internet aracılığıyla alış-veriş yapıp helâlden para kazanılması, internet aracılığıyla evden iş takibi yapılması, kurbanı vekâlet verip fakir bir ülkede kesilmesinin sağlanması gibi yüzlerce örnek verebileceğimiz güzel hasletler zamanla gündemimize gelebilir. Geçmişte bu konuların hiç birisi yoktu. Günümüzde bunları yapmak Salih amel kategorisinde değerlendirilmesi mümkündür.
Sonuç olarak; kâinatta insan ayeti, kevni ayetler ve yazılı ilâhi ayetler vardır. Bunlar hiç bir zaman, değişemez, güncellenmesi dahi düşünülemez. Güncellenmesi gereken konulara da örnekler vermeye çalıştım. Rabbimiz!!! Hakkı hak bilip hakka tabi olan, batılı batıl görüp batıldan ictinap eden kullardan eylesin. Amiiin. Sanırım anlatmak istediklerimi anlatabildim. Selâm ve dua ile...
08.10.2024