Kışın Koloni Kayıplarının En Büyük Nedeni SS1 ( Serratia marcescens strain sicaria )Bakterileridir.
Ss1 bakterilerini duymamış olabilirsiniz... Çünkü belirtilerinin etkilerini gözlemek ve ayırt etmek zordur...
Havalar sıcak giderken kolonilerde herşey yolunda gidiyor gibi görünür... Çünkü yavru faaliyeti devam eder ve ölen arıların yerine yenisi gelmektedir fakat yavru faaliyeti azalmaya başladığında koloni hızla çöküşe sürüklenir... Koloni popülasyonunda ölen arıların yenisini doldurmakta zorlanır...
Havalar sıcakken koloni önünde ölü arılar bulamazsınız çünkü arılar öleceğini bildiğinden koloniden uzaklaşır... Fakat soğuklar başladığında koloni salkıma girdiğinde kovanın kenarlarında veya giriş deliğinin önünde ölü arılar bulursunuz...
Bunun nedeni hasta arılar salkımda uzak durmalarıdır ve havalar soğuk olduğu için kovandan ayrılıp uçmaları imkansız olduğundandır...
Ss1 bakterileri arıların hemolenf de denilen yağ dokusuna veya dolaşımına bulaştığı vakit ölümcül olabilmektir... Bunun dışında arıların besinine bulaşması ve sindirim sistemine geçmesi sağlıklı arılara zararı olmamaktadırlar.
Bakterilerin arıların yağ dokusuna geçebilmesinin en büyük yardımcısı varroa parazitidir. Varroa Ss1 bakterilerinin en büyük taşıyıcısıdır. Varroa ısırığı ile Ss1 bakterileri arının yağ dokusuna geçmektedir.
Ss1 bakterisi arıların hem pupa hem de ergin hallerinde ölümcüldür.
Yüksek seviyelerde varroa sayısına sahip kolonilerde Ss1 bakterilerinden dolayı ergin nüfus bakımından çöküşe girmiş kolonilerin pupa evresindeki kuluçka içindeki yavrular ölmekte, koloni nüfusu az olduğundan arılar temizleyemediklerinden kuluçka içinde çürümeye başlarlar ve bu durumda koloniye paraziter akar sendromu teşhisi konulmaktadır... Kapalı hücrelerde ölü pupalarda yavru çürüklüğüne neden olacak zararlı bakteriler de üremekte olduğundan Ss1 bakterilerin etkisini gözlemek imkansızdır.
Koloni içindeki varroa yükü 2-2,5 olduğunda mücadele edilmeli... Yani 100 arıya 2-2,5 varroa olduğunda mücadele edilmeli.
Koloniler kış salkımda geçirecek arıları yetiştirmeden koloni içindeki varroa yükü en alt seviyeye çekilmeli.
Genellikle ilkbahar aylarında yapılan etkili varroa mücadelesinin ardından varroa takibi Temmuz-Ağustos aylarında sık sık yapılmalı.
Kolay yöntemle varroa takibi etmeniz için profilimde tepsiye düşen varroa sayısından kolonideki varroa yükü bulma ilgili paylaşımdan faydalanabilirsiniz...
Ayrıca “özel” bir takım bakteriler koloni içindeki hem Ss1 bakterisini hem de varroanın üremesini baskılamaktadır. Bu bakteriler ile kolonilerin direncini artırabilirsiniz.
Birol Koyuncu