Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçların kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012'de yürürlüğe giren "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik"e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyeceği belirtiliyordu.
Alınan karar doğrulturusunda kurala uymayan araçlar için her yıl 519 liralık ceza uygulanması uygulanır. 1 Aralık tarihinde takılan kış lastiklerini de 1 Nisan tarihinde çıkarmanız gerekiyor. Hava durumuna bağlı olarak bu tarih Bakanlık tarafından uzatılabilir. Kış lastiği kullanmayanlar için para cezasının yanı sıra ceza puanı yaptırımı da uygulanıyor.
'GEÇTİĞİMİZ YIL 284 BİN 113 LİRALIK CEZA KESİLMİŞTİ'
Geçtiğimiz yıl 1 Aralık 2014 1 Nisan 2015 tarihleri arasında Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü ekiplerince 397 araç sahibine 210 bin 203 lira, Emniyet Genel Müdürlüğü'nce 105 araç sahibine 56 bin 3 lira, Jandarma Genel Komutanlığı'nca da 33 araç sahibine 17 bin 907 lira ceza kesildi.
'HATALI LASTİK KULLANIMIYLA KAZA RİSKİ ARTIYOR'
Konuyla ilgili açıklama yapan Petlas Satış Direktörü Ahmet Candemir: “1 Aralık’tan itibaren sadece ticari araçlarda değil tüm araçlarda, ıslak ve karlı zeminlerde çok daha iyi yol tutuş ve daha kısa fren mesafesi sunan kış lastiklerinin zaman kaybetmeden kullanılmaya başlanmasını öneriyoruz. Kış lastikleri kış koşullarında lastiğin sertleşmesini önleyen özel bir bileşime sahip. Hatalı lastik kullanımı ile kaza yapma riski 6 kat artış gösteriyor. Kış lastikleri, yaz lastiklerine göre hem daha yumuşak bir hamura, hem de karlı ve buzlu yollarda tutunmayı artırıcı kılcal desenlere sahip. Bu nedenle güvenli yolculuk için havaların soğuduğu şu günlerde tüm sürücüler kış lastiklerini tercih etmeli” dedi.
'TÜKETİCİLER BİLİNÇLENİYOR'
Konuyla ilgili açıklama yapan Kliksa Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan: “istatistiklere göre kış aylarında kaza yapma oranı, yaz aylarına göre 5 kat artış gösterdi. Kış şartlarında daha iyi tutunma ve dolayısıyla daha güvenli sürüş imkânı sağlayan kış lastiklerinin can güvenliği açısından gerekli. Kış lastiği satışları geçen seneye göre 2,5 kat artış gösterdi. Her yıl artan bir ivmeyle ilerlemek ve tüketicilerin bilinçlendiğini görmek mutluluk verici” dedi.
'HANGİ ARAÇLAR KIŞ LASTİĞİ KULLANMALI?'
LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal: “Kış lastiği kullanımına sadece ticari araç değil tüm sürücülerin özen göstermesi gerekir. Kış lastiği özel sırt karışımı ve tasarımı etkisiyle kış koşullarında daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlar. Kış lastiği kış koşullarında; sizin, sevdiklerinizin ve trafikteki tüm araçların güvenle işinize, evinize gitmenizi sağlar. Kış lastiğinin trafiğe çıkan tüm sürücüler tarafından yaygın kullanımı; kış aylarında tehlikeli ve çekilmeyecek hale gelen trafik çilesini de büyük ölçüde azaltacak ve trafiğin daha güvenli ve akıcı olmasına katkı sağlayacaktır. Kış lastiği takma zorunluluğu ticari araçlar için geçerli. Ancak, TÜİK 2015 Ağustos verilerine göre trafiğe kayıtlı 19.6 milyon araç var. Bu araçların çoğu, altındaki milyonlarca lastik ile yaz-kış, kar-çamur demeden karayollarımızda dolaşıyor. Kış koşullarında akıcı ve güvenli bir trafik için zorunluluk kapsamında olmasalar da binek araçlar dahil bütün sürücüler bu uygulamaya hassasiyet göstermeli. Hiç unutulmamalı ki, lastik; bir araçta bizi hayata bağlayan en önemli parçalardan biridir. Doğru olmayan lastik seçimi ve kullanımı trafik kazalarına yol açabilir; sizin ve sevdiklerinizin yaşamını tehlikeye atabilir. Doğru lastik araca ve mevsime uygun lastiktir. Doğru lastik güvenli sürüşün baş şartıdır. Kışın lastiği kış lastiğidir; kış koşullarında hayat kurtarır” dedi.
'KIŞ LASTİĞİNİN BAŞLICA ÖZELLİKLERİ'
- Kış lastiklerinin diş derinliği; yaz lastiklerine göre genellikle daha fazladır.
- Kış lastiklerinde desen doluluk oranı, standart lastiklere göre daha azdır. Böylece yol yüzeyindeki kar, buz, su, çamur gibi maddelerin oluklardan dışarı atılması daha kolay olur.
- Kış lastiklerinin sırt deseninde daha çok kılcal damarlı ve omuz bloklarının dişli bir yapısı vardır. Bu yapı, karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde ilave çekiş sağlar.
- Kış lastikleri özel karışımı sayesinde kış şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur.
İçeriğindeki yüksek silika oranıyla, tutunma özelliklerini korur ve ıslak zeminde sürüş emniyetini artırır.
- +7 derece santigrattan daha soğuk havalarda kış lastikleri kullanımı ile elde edilen fren mesafesi; gerek yaz lastiklerinden ve gerekse zincir takılmış yaz ya da kış lastiklerinden elde edilen fren mesafesine göre daha kısadır.
- Kış lastiklerine alternatif olarak gösterilen zincir kullanımı; araçların lastik ve mekanik aksamına zarar verdiği için sadece zorunlu durumlarda ve mümkün olan en kısa sürede kullanım için tavsiye edilmektedir.
'KIŞ LASTİĞİ ALIRKEN/KULLANIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
- Kış lastiklerinin, otomobilinizin 4 pozisyonunda birden kullanılması gerekir. Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması, ani frenleme ve viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır.
- Kış lastiklerini yaz lastiklerinden ayırtedebilmek için yapısal farklılıklarının yanı sıra yanaklarındaki markalamaya dikkat etmek gerekir. M&S (Mud&Snow - Çamur ve Kar), M+S ve Snowflake veya Snowflake sembollerinden herhangi biri lastiğin yanağında varsa kış lastiğidir.
- Kış lastikleri; kullanılmadıkları dönemlerde uygun koşullarda saklanmalıdır. Tekrar araç altına takıldıklarında performans kayıpları yaşanmaması için ideal şartlarda (kuru, serin, güneş ışığı almayan asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak) muhafaza edilmeli. Kaynak: Habertürk