KEL,KÖR VE ABRAŞ

Mehmed Sıddık ALADAĞ

KEL,KÖR VE ABRAŞ
Ebu hüretre (r.a) dan şöyle rivayet etmiştir:Resulullah (s.a.v) efendimizin şöyle buyurduğunu işittim:
Biri kör,biri kel,biride alaca hastalığına yakalanmış İsrail oğullarından üç kişiyi Allah Teala imtihan etmeyi murat etti ve onlara bir melek gönderdi.

Melek önce alacalının yanına giderek şöyle dedi:
En çok neyi isterdin?
Adam,Güzel bir cild,güzel bir reng ile insanları benden tiksinmelerine sebeb olan bu halimin giderilmesini,dedi.
Melek onun bedenini sıvazla,alacalığı yok oldu ve güzel bir cilde erişti.

Melek ona,Mallardan en çok hangisini seversin.dedi.Adam, deve yahut inek dedi.(Ravi burada şüpheye düşmüştür) Allah ona on aylık yüklü bir deve verdi.Melek de deve senin için hayırlı ve mübarek olsun.dedi.

Melek sonra kelin yanına geldi ve şöyle dedi: En çok neyi isterdin? Adam,güzel bir saç ve insanları benden uzaklaştıran kelliğimin yok olmasını. Dedi. Melek başını sıvazladı,kelliği gitti ve ona Allah tarafından güzel bir saç verildi. Melek,ona,Allah sana ineği hayırlı ve mübarek kılsın.dedi.

Melek sonra köre geler şöyle dedi:En çok neyi isterdin? Ama,Allah gözlerimi iade etmesini ve insanları görmeyi dedi. Melek adamın gözlerini sıvazladı,Allah da adamın gözlerini geri verdi. Mellek,mallardan en çok hangisini seversin dedi. Adam koyun dedi. Allah tarafından adama doğurgan bir koyun verildi.

Bunlar peşpeşe doğurdu,nihayet her türden vadiler dolusu hayvan meydana geldi.Sonra melek,insan şeklinde ve kılığında,alaca hastalığa yakalnmış olan o adamın yanına gelerek,ben fakir biriyim,beni evime ulaştıracak bütün yolculuk imkanlarım kesildi.

Bu gün benim yurduma,ulaşabilmem ancak Allahın ve senin sayende mümkündür. Sana şu güzel rengi,teni malı veren Allah için senden,yoluma devam etmem ve yerime ulaşabilmem için bir deve istiyorum.dedi. Adam hak sahipleri çok vermemem dedi.

Melek,seni tanır gibiyim,sen insanların hoşlanmayıp kaçtığı,sonradan Allahın lütfedip zengin yaptığı fakir abras değil misin.dedi. Ben bu mala dededen babaya intikal sebebiyle miras olarak sahib oldum. Melek, eğer sözünden yalanciysan seni eski haline çevirsin.dedi.

Melek kel adama geldi,Arbaşa dediğinin aynısını ona da dedi.kelde abraş gibi cevap verdi. Melek,Allah seni eski haline çevirsin dedi.

Daha sonra aynı kıllık ve görüşteyken köre gelerekşöyle dedi: ben yolda kalmış fakir biriyim,yol imkanlarım kesildi,artık bu gün varacağım yere ulaşabilmem,Ancak Allahın sayende mümkündür.Sana güzlerini geri veren Allah için Yoda faydalamak üzere senden bir koyun olsun istiyorum.

Kör, ben kör bir adamdım,Allah bana gözlerimi geri verdi.işte sürü istediğini al,istediğini bırak.Allaha yemin ederimki, ki yüce ve güćlü olan Allah hakkı için Alacağın hiç bir maldan dolayı sana güçlük çıkaracak değilim.dedi. Melek,malın sende kalsın. Siz ancak imtihan edildiniz.Allah sende razı oldu,arkadaşlarından ise hoşnut olmadı.dedi (Buhari,Müslim.)

Bu hadisi şerifte şöyle anlıyoruz:
Cimrilik en kötü huylardadır.çünkü cimrilik,insana Allahın nimetlerini unutturur ve inkar ettirir.Cimrilik ve yalancılık,Allahın azabını kazandırır.

Doğruluk ve cimrilik,güzel huylardandır.Cümertlik Allahın rızasını kazandırır.İbret verici kısalardan yararlanılmalıdır.Cümertlik ve doğruluk iman eden kimselerin huylarından olmalıdır.

Allahın nimetlerine karşı kalp,söz ve amelle şükredilmelidir. Şükür Allah'a ve peygamber(s.a.v)e itaat etmektir.insan şükrettikçe,insana verilen nimetler,rızıklar,güzellikler ve imkanlar artacaktır.

İsrail oğularının başına gelen olaylar,kur anı Kerim'de ve sahih sünnete yer alıyorsa kabul edilmelidir.kur anda ve sahih sünnette yeri olmayan olaylara gelince;dinimize ters düşenleri kabul edilmez ve reddedilir.Dinimizin doğrulamadığı veya yalanlamadığı olayları bizde ne doğrular nede yalanlarız.

İman eden kişi,verdiği sözü yerine getirir.münafık söz verir,ama sözünde durmaz.bazı zenginler geçmişteki fakirliklerini,düşkünlüklerini,yoksulluklarını unuturlar,birileri onlara geçmişlerini hatırlatıklarında öfkelenirler.

İnsan oğlu bu dünyada mutlaka imtihana tabi tutulacaktır.melekler bazen insan süretine girerler,konuşurlar.Hastanın başını sıvazlarlar ve Allahın izniyle hasta, iyileşir.Allahın hikmetinden sorulmaz.dilediği kimseleri zengin veya fakir kılar,yüceltir veya alcaktır...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.