KATAR'IN TÜRKİYE’DE YATIRIM YAPTIĞI SEKTÖRLER

Dünyada 335 milyar dolarlık yatırıma ulaşan Katarlıların Türkiye’deki farklı sektörlerde toplam 18 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor.

Dr. İlhami Pektaş.

Dünyada 335 milyar dolarlık yatırıma ulaşan Katarlıların Türkiye’deki farklı sektörlerde toplam 18 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor. Katar, 2018'de toplam 19 milyar dolarlık yatırım için düğmeye bastı. 15 milyar doları Katar Yatırım Otoritesi, 4 milyar doları bir diğer ülke fonu olan Q Invest tarafından yapılacak yatırımların hedefinde enerji, telekomünikasyon, turizm, gıda, sağlık, sigortacılık, savunma, bankacılık ve tersanecilik sektörleri var.

Katarın şimdiye kadar Türkiye’de satın aldığı önemli kuruluşlar;

FİNANSBANK
2015 yılında Finansbank’ın yüzde 99.81 payının tamamını 2.75 milyar euro bedelle satın aldı.

DİGİTÜRK
Katarlı beIN Media Group, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yönetilen Türk Pay-TV platformu Digiturk’ü satın aldı. Satın alma rakamının 1.2 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

ABANK
Commercial Bank of Qatar, 2013 yılında Abank'ın yüzde 71'ini 460 milyon dolara satın aldı. 2016 yılı sonunda da 224 milyon dolar daha ödeyerek ABank'ın tüm hisselerini satın aldı.

BANVİT TAVUKÇULUK
Türk kanatlı sektörünün en büyükleri arasında yer alan Banvit’in yüzde 79.5 hissesi Brezilya-Katar ortaklığındaki TBQ Foods’a devredildi.

BOYNER GRUBU
Geçen sene Katar merkezli Mayhoola fonu Boyner Grubu’nun yüzde 30.7 hissesini 885 milyon dolara satın aldı. Altınyıldız, YKM, Ay Marka, Beymen ve Boyner Büyük Mağazacılık şirketleri Boyner Grubu’nun bünyesinde bulunuyor.

ANKAS
İnşaat, alt yapı ve mühendislik gibi alanlarda faaliyet gösteren Ankara merkezli Ankas, Katarlı Hamad Bin Khalid tarafından Nisan 2017’de devralındı.

BMC
1964 senesinde İzmir’de kurulan otomotiv devi BMC’nin yüzde 50’si 2017 yılında Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi’ne satıldı.

ERGO PORTFÖY
İslami finans kuruluşları arasında yer alan Katarlı QInvest, 2016 yılında Ergo Portföy‘ü satın aldı. Satın alım sonrasında Ergo Portföy’ün adı Qinvest Portföy olarak değişti.

BOĞAZDA YALI
2015 yılında Türkiye’nin en değerli yalısı olan Şehzade Burhanettin Efendi Yalısını, 100 milyon euro’ya satın aldılar.

Ayrıca, İstanbul'da değeri yaklaşık 1 milyar dolar olan iki otelle görüşme halindeler. Ortak oldukları Türk Telekom'a yeni yatırım planlıyorlar. Şehir hastaneleri projeleri yakın takiplerinde. RO-RO gemileri üreten şirketlerle de görüşme halindeler. Gıdada Türkiye'yi stratejik ortak olarak görüyorlar. Katar'ın tarım yatırım firması Hassad Food, 2018'de tarım ve hayvancılık alanında 650 milyon dolarlık yatırım yapacak. Katar’ın ayrıca Dünya genelinde Türkiye’de de bir çok ayağı bulunan şirkete ortaklığı bulunmakta. Bunların başında Petrol şirketleri Shell ve Total , Giyim devleri Marks & Spencer, Louis Vitton, Valentino , İtalyan araba devi Porsche gibi markaların %5 ile %50 hisseleri Katarlı şirketlerde.

Türkiye’de bir çok otelde katar sermayesi bulunuyor.

Türkiye'de şu ana kadar yaklaşık 121 adet Katar sermayeli şirket faaliyet gösteriyor.

Ayrıca Katar’da Türk inşaat şirketleri açısından önemli ve yüksek potansiyele sahip bir pazar. 2017 yılında Türk şirketleri Katar’da toplam 14.2 milyar dolar tutarında 128 proje yürütüyor. Katar, 2022 yılında Dünya Kupasına ev sahipliği yapacağı için yaklaşık 170 milyar dolarlık alt ve üst yapı iş potansiyeline sahip.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberleri