KARLI VE BUZLU YOLDA NASIL ARAÇ KULLANILIR?

Kar yağışı ve beraberinde gelen buzlanma araç kullanımını zorluyor. Karlı ve buzlu yollarda araçların kayması sürücülere zor anlar yaşatıyor. Peki kaygan zeminde araç kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Kar yağışı ve beraberinde gelen buzlanma araç kullanımını zorluyor. Karlı ve buzlu yollarda araçların kayması sürücülere zor anlar yaşatıyor. Peki kaygan zeminde araç kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Sürücüler ve kara yollarında seyahat edecekler, kış şartlarına uygun olmayan araçlarla yola çıkmamaları, kış lastiği kullanmaları ve emniyet kemerlerini takmaları konusunda uyarıldı.

Kışın seyahate çıkmadan önce güzergahtaki yol ve hava durumu ile ilgili bilgi alınmasının önemine işaret edilen açıklamada, araçta mutlaka zincir, çekme halatı ve takoz bulundurulması gerektiği kaydedildi.

- Aşırı yağış alan bölgelerde ani heyelan ve çökme olaylarına karşı dikkatli olunmalı,

- Olumsuz hava koşulları nedeniyle kapatılan yol kesimlerinde yola girmek için ısrarcı olunmamalı, mahsur kalan araç sahipleri bulundukları şeridi terk etmemeli ve görevlilere yardımcı olmalı,

- Karla mücadele araçlarının tipi nedeniyle kapanan veya kayarak yolu kapatan araçlara ulaşabilmeleri için sürücüler özellikle sol şeridi boş bırakmalı,

- Kar ve buzla mücadele araçları görüldüğü zaman fazla yaklaşılmamalı ve sollama yapılmamalı çünkü aracın önündeki yolda kar temizlenmemiş olabilir ve yola serpilmekte olan tuz veya agrega araca zarar verebilir,

- Özellikle rampalarda tır olarak tabir edilen ağır vasıtaların kayarak yolu kapatmalarına sıkça rastlanmaktadır. - Bu nedenle sürücüler kış koşullarına göre araçlarının hızını, yükünü, görüş açısını, yol ve hava durumuna göre ayarlamalı,

- Araç takip mesafesi arttırılmalı, trafik işaret ve işaretçilerine uyulmalı, şerit ihlali yapılmamalı,

- Buzlanma olan kesimlerde çok daha tedbirli ve dikkatli olunmalı, hava, yol, araç ve psikolojik durumlar dikkate alınarak yorgun ve uykusuz yola çıkılmamalı,

- Direksiyon başında cep telefonu ile görüşme, sigara içme gibi dikkati dağıtıcı davranışlardan kaçınılmalı ve görevlilerin ikazlarına uyulmalı.

Aracı kaydıran hareketler

Aracı kaydıran en temel yanlış, direksiyonu sert ve fazla çevirmektir. Öncelik aracı düz doğrultuda durdurabilmek olmalıdır. Duramayacağınız bir durumda ise ABS olan bir araçta frene basmaya devam ederken, direksiyon hafif çevrilerek manevra yapılmalıdır. ABS fren sistemi yoksa fren bırakılarak ve direksiyon hafif çevrilerek manevra yapılabilir.

Mümkün olduğunca şerit değiştirilmemeli

Karlı zeminlerde ve gizli buzlanmanın olduğu bölgelerde mümkün olduğunda az hareket edilmeli, gereksiz şerit değişimlerinden kaçınılmalıdır. Çünkü yapılacak ani ve sert direksiyon hareketlerinden dolayı aracın her an ağırlık transferi bozulabilir, önden veya arkadan kaymalar yaşanabilir. Direksiyon hareketlerinin çok yumuşak olması, diğer sürücülerin hatalarından etkilenilmemesi için takip mesafesinin de artırılması iyi bir çözüm olacaktır.

Ani gaz, fren ve vites hareketlerinden kaçınılmalı

Tutunmanın zor olduğu karlı zeminlerde araç kullanan sürücüler ani gaz ve fren hareketlerinden uzak durmalıdırlar. Yapılacak her ani veya sert hareket, patinaj ve kayma problemi ortaya çıkacaktır. Gaz ve fren pedalları çok yumuşak kullanılmalıdır.

Fren kullanma yerine vites küçültmeyle yavaşlamayı tercih eden sürücülerinde debriyajdan ayağını çok yavaş şekilde çekmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yük bir anda ön tarafa toplanır, aracın ağırlık transferi bozulur ve kayma problemi başlar.

İkinci viteste kalkış yapılabilir

Karlı zeminlerde ön lastiklere fazla güç vermek patinaja sebep olabilir. Bu nedenle aracı ikinci vitese alıp, gaz ve debriyaj hareketlerini çok yavaş uygulayarak sorunsuz bir kalkışa imza atabilirsiniz. Bu imkana sahip olmayan otomatik vites araçlardaysa gaz pedalına çok yavaş, kademeli olarak basılması yeterli olacaktır.

Sürüş esnasında aracın devrini yükseltmek karlı zeminler için dezavantaj oluşturur. Bu nedenle düşük devir ve bir üst vitesi tercih edin. Örneğin; ikinci viteste 45 km/s hızla gitmek yerine, üçüncü viteste aynı hızla giderseniz aracın yere tutunması biraz daha kolay olacaktır.

Gizli buzlanma olan yol nasıl anlaşılır, gizli buzlanma olan yolda nelere dikkat edilmeli?

Gizli buzlanma, suyun ani donmasından oluşur ve görülmesi çok zordur. Olası buzlanma; yüksek tepe ve dağlık yollarda, köprü ve viyadüklerde, yüksek kesimlerde, gün batımı sonrasında, aşırı rüzgar alan yerlerde, yamaç içi ve güneş görmeyen yol kesimlerinde beklenmelidir.

Zincir takılmış araç nasıl kullanılmalı?

Zincir takılmış lastiklerle sadece karlı ve buzlu zeminlerde gidilmelidir, asfaltta kullanılmaz. Zincirle 50 km/s hız geçilmemelidir. Hem yol tutuşu zayıftır, hem de zincir gevşerse ya da koparsa araca zarar verebilir.

Lastikler kara saplanırsa

Aracınız bir veya birden fazla lastiği kara saplanırsa yapılacak çok az şey vardır. Çok fazla gaz vermek aracı saplandığı yerden çıkarmaz, aksine başa dönen lastik düştüğü çukuru derinleştirir.

Aracı mümkünse ikinci vitese alıp, çapraz şekilde öne ve arkaya doğru manevra denemeleri yapılabilir. Fakat 4-5 denemeden sonra araç yerinden hiç hareket etmemişse daha fazla zorlamamak gerekir. Aksi takdirde hem araca zarar verilir, hem de aracın saplandığı yerden çıkış süresi uzar. Bu nedenle fazla ısrar etmeden çekici yardımı almak en iyi yöntemdir.

Uzun yola çıkılacaksa araç deposu doldurulmalı, yol şartlarının zorlukları düşünülerek yedek gıda ve uygun kıyafetler bulundurulmalıdır.

Kaynak: Akra Media

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberleri