İnsanoğlunun soyu Hz. Âdem ve Hz. Havva’dan geliyorsa niçin 4 kan grubu var?
Bu soruya cevap vermek için önce kan gruplarını belirleyen genetik faktörler hakkında biraz bilgi almamız gerekiyor. Kan gruplarını belirleyen üç çeşit gen vardır: A, B ve 0. Her insanda bu genlerden bir tane annesinden, bir tane de babasından olmak üzere iki tane gen vardır. En içinde A ve B genleri baskındır, yani bu genler her koşulda aktiftirler.
0 geni ise çekinik gendir, baskın gen yanına gelirse etkisiz olur. Bu durumu birkaç örnekle açıklayalım.
Diyelim ki bir kişi annesinden A genini, babasından 0 genini almış olsun, 0 geni çekinik gen olduğundan aktif olan A geninin yanında etkili olamayacağından kişinin kan grubu A olacaktır.
Eğer kişi hem anne hem babasından 0 genini alırsa bu kişinin kan grubu doğal olarak 0 olacaktır.
Son olarak annesinden A, babasından B alırsa, iki gen de baskın gen olduğundan kişinin kan grubu AB olacaktır.
Sözün burasında anlaşılmayı kolaylaştırmak için önemli bir şeye açıklık getirmekte fayda vardır; anne ve baba çocuklarına sahip oldukları iki genden sadece birini geçirirler.
Şimdi de bu bilgiler ışığında 4 kan grubunun iki kişiden çıkıp çıkamayacağı konusuna bir göz atalım.
Var sayalım ki Hz. Adem’in genleri A ve 0 olsun bu durumda Hz. Adem’in kan grubu A geni her durumda aktif olduğundan A olacaktır.
Hz. Havanın da genleri B ve 0 olsun Bu durumda da Hz. Havva’nın kan grubu B geni aktif olacağından kan grubu B olacaktır.
Şimdi Hz. Havva ve Hz. Adem’in dört çocuğu olduğunu var sayalım. Birinci çocuk babadan da anneden de 0 genini almış olsun, bu çocuğun kan grubu 0 olacaktır.
İkinci çocuk babadan A, anneden 0 genini almış olsun, onun da kan grubu A olacaktır. Üçüncü çocuk babadan 0, anneden B genini almış olsun, onun da kan grubu B olacaktır.
Son olarak dördüncü çocuk babadan A, anneden B genini almış olsun, onun da kan grubu AB olacaktır. Sonuç olarak 2 kişiden 4 kan grubu çıkması imkânsız değildir. Hatta dört kan grubu çocuklarda ortaya çıkmayıp, torunlarda da ortaya çıkabilir.
Sonuç olarak tüm insan ırkının iki kişiden gelmiş olduğu düşüncesi 4 kan grubu olması ile uyumludur. Bu noktadan dine bir itiraz geliştirmek mümkün değildir. Alıntıdır…
İLGİLENENLER İÇİN NOT: RH (- +) İFADESİ NEREDEN GELİYOR?
Kan grubu, kandaki antikorlara bakılarak, kanın özelliğini belirtmek için oluşturulmuş sınıflandırma sistemidir. İnsanlarda A, B, AB ve 0 türleri mevcuttur. Bundan bağımsız olarak, Rh değeri + veya - değerinde olabilir. Bu iki sistemin kombinasyonundan 8'li kan grubu tablosu oluşmuştur.
Türkiye'de iki sistem yan yana yazılarak belirtilir. Örneğin; A türü kanda Rh değeri negatif ise, o kan için A Rh (-) grubu denir. Türkiye'de Kızılay'ın verilerine göre en fazla bulunan ve en çok ihtiyaç duyulan grup A Rh (+) 'dir.
Kan gruplarının keşfedilmesi ve kan nakillerinin başlamasıyla tıp dünyasında büyük bir gelişme yaşanacağı düşüncesi bazı aksilikler sebebiyle tam anlamıyla gerçekleşememişti. Kan nakli olan bazı insanlar sebebi belirlenemeyecek şekilde hayatlarını kaybediyorlardı. Kan naklinde ölüme sebep olan konunun ne olduğunu bulabilmek için birçok araştırma yapıldı.
Karl Landsteiner ve Alexander S. Wiener başlangıçta önemi anlaşılmayacak bir araştırma yaptılar. Rhesus (rezus) maymununun kanı üzerinde yaptıkları araştırma daha sonra tıp dünyasına RH faktörü ifadesini kazandırdı.
Rhesus maymunları üzerinde yapılan bu araştırmada kanda belirlenmemiş bir proteinin daha olduğu ortaya çıktı. Bu proteinin AB grubu kanının yanında nakil için önemli bir faktör olduğu anlaşıldı.
RH ifadesi, negatif (-) ya da pozitif (+) olarak belirtilir ve bu ifade “D antijenini’ içerir ya da içermez” anlamına gelmektedir ve kan nakillerindeki olmazsa olmaz etkenlerdendir.
Bu keşfin Rhesus maymunları üzerinde yapılan bir araştırma sonrası keşfedilmesi sebebiyle Rhesus maymunlarını anmak için RH olarak adlandırılmıştır.