KADIN GİRİŞİMCİMİZ GÜLÜMSER YILDIRIM, ANGORA TİFTİĞİNİ DÜNYAYA TANITIYOR

Dünyada “zenginlerin kumaşı-lüks kumaş-pahalı kumaş” olarak bilinen ve kısaca, “angora”, “mohair” diye adlandırılan kumaş “Ankara Keçisi”nin tiftiği ile dokunur. Ankara keçisinden bir yılda 1.3 kg ile 6.5 kg arasında tiftik elde edilir.

Dünyada “zenginlerin kumaşı-lüks kumaş-pahalı kumaş” olarak bilinen ve kısaca, “angora”, “mohair” diye adlandırılan kumaş “Ankara Keçisi”nin tiftiği ile dokunur. Ankara keçisinden bir yılda 1.3 kg ile 6.5 kg arasında tiftik elde edilir. Bu tiftik dünyanın en kaliteli, en makbul, en aranan tiftiğidir.

Bugün dünyanın en büyük tiftik üreticisi Güney Afrika, Amerika ve Arjantin'dir. Türkiye ise 1980’ lere kadar dünya tiftik üretiminin %30'unu karşılamaktayken bugün sadece %3' ünü üretebilmektedir.

Türkiye’nin tek tiftik tops üreticisi konumunda bulunan ve her geçen gün marka bilinirliğini arttıran Ferla Mohair, köklü geçmişe sahip ve kaliteyi prensip haline getirmiş bir firmadır.

1988 yılında Kütahya'da kurulan Ferla, son 8 yıldır tiftik ve yün tops (iplik hammaddesi) üretimi yapıyor. Üretimin tamamını ihraç ediyor ve en çok ihracatını da tekstil ve moda sektörünün merkezi İtalya'ya yapıyor.

Uzun yıllar tekstil sektöründe profesyonel olarak çalışan Gülümser Yıldırım, turistik bir gezi için Anadolu’ya gider. Uğradığı bir köyde kadınların tiftiği el ile bükerek iplik yaptığını ve kök boyalarla boyayarak günlük yaşantıda kullanılan eşyalar ürettiklerini görür. Bundan etkilenen Gülümser Hanım, yaptığı araştırmalar sonucu yüzyıllar önce atalarımız tarafından Anadolu’ya getirilen ve uzun süre ekonomiye büyük katma değer sağlayan bu keçinin Türkiye’deki üretiminin giderek düştüğünü fark eder.

Bugüne kadar Türkiye’de tekstil sektöründeki fabrikaların sadece kendi hammadde ihtiyaçlarını karşılamak için tops üretimi yaptığını ve bu konuda uzmanlaşan bir firma olmadığını görür ve bu alandaki açığı karşılamaya karar verir. O dönem eşiyle birlikte sahip olduğu şirketi Ferla’nın tiftik tops üretimine yönelmesini sağlar.

Küçük bir atölye ile tops üretimine başlayan Ferla, ilerleyen yıllarda yaptığı ihracatlarla unutulan Türk Tiftiği’ni tekrar dünyaya tanıtıyor.

Girişimci Gülümser hanımı tebrik eder, tiftik kumaşının dünyaya tanıtımında başarılarının devamını dileriz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberleri