KADER(Bir Alimin Alın Yazısı)

Mehmed Sıddık ALADAĞ

KADER(Bir Alimin Alın Yazısı)


Kader hakında,her Alım bilgisinde ve tartışmasında kaçmıştır.Ve bu bilgi Allah katındadır demişlerdir.
Kader nedir? diye sorusuna gelince:

Cevap: kısaca şöyle diyebiliriz ve ezberleyebiliriz:Allah'tan gelmiş vegeleceği,olmuş ve olacağı,herşeyi ilmiyle bilmesine kader denir.Bir kaynakta okuduğum şöyle bir Alimin alın yazısı bildirmişti:

Bir zamanlar bir Alım varmiş ve bir gün eşinden yemek ister,Eşi ona yemek getirirken kadıncaz başını kapıya vurur.
Kadının alnı kanamaya başlar ve O alim karısının başını sarmaya başlayınca;

kadının anlında, bu kadın eşini terkeder ve yedi yıl genel evine girip ve daha sonra pişman olup evine geri gelecek. kocası kabul etmeye mahkumdur diye bir yazı okunuyor. O alım bu okuduğu sırrı kimseye söylemiyor.

Baya Zaman geçer kadın bir gün ortalıkta kaybuluyor ve Oradaki halk bu kadın nereye gitti ve yerin dibine mi battı diye Alime gelerek sordular. O zat halka şöyle seslenir bu kaderimde yazılmiş ve başıma gelen bir imtihandır.

Ey halk hiç aramayın ve neredeyse bir gün çıkıp mutlaka gelecektir.yedi yıl geçtikten sonra kadın bir gece yarısı kocasının kapısına gelip ve kapıyı çalar.

Alım olan kişi kapıyı açarken kadın korkudan titrenip bile konuşamiyor.bunun üzerine o alım karısına korkma gel eve kadın beni öldüreceksin diye korkiyorum deyip titriyor.

Kadını eve alıp, ve kadına nasıl olupta kayboldun kiminle gittin nasıl oldu.Alim devamla yedi yıl önce sen daha kaybolmadan alnın kapıya vurduğun gün biliyordum sen ortalıktan kaybolursun dedi.Böyle söylerken kadın biraz cesaret alarak meseleyi hepsini anlattı ve nasıl arada kaybolduğunu ve fuhuş evine yedi yıl kaldığını hepsini bir bir Alime anlatır.

Sabah olunca halk Alimin karısı geldiğini öğrenip alimin evine gelirler.O alim halka gerçeği anlatır ve şöyle söze alıyor: yedi yıl önce eşimden yemek istedim eşim bana yemek getirirken başını kapıya vurdu.

ve ben hemen kalkıp eşimin başını sarmaya başlarken onun anlında bu kadın yedi yıl fuhuş evine girecek ve daha sonra gelip eşi onu kabul etmeye mahkum olacak diye bir yazı gördüm.

Ondandır ben eşimi kabul ettim ve bu olay benim kaderimde yazılıydı.kader yazdığı yazıyı Allah'tan başka kimse silemez.bu hem benim ve hemde eşimin kaderinde yazılan ilahi takdirdir.

İnsan doğarken takdirinde ne yazıldiysa görecektir.buna kimse mani olamaz.Ancak Allahın istediği ve duaların değiştireceğini söylemişlerdir.
Kader-i mutlak kesin değişmeyen ve olacağına şöphe yoktur bu Allahın bir vaadidir.Allah vaadinde caymaz.

İnsan doğarken Birde kader-i mualak vardır.Kader-i mualak da insanlarla doğar ve insanın iradesiyle olup biten şeylerdir.Bu kade-i mualak Akıl sebebiyle insana bağışlanmış imtihanlarda aklı kulanarak yapıp yapmadığı insanın elindeki bir sözleşme gibidir.

sözleşmeyi insan okur ve kabul eder Allah da buna imza atmasını ister.İster zarar, ister iyi, seçmiş olur insan.Bundan zararı varsa azabı da mutlaktır.Eğer kar varsa, mukafatıda mutlaktır.Her insan cennet ve cehennem bir zira ona yakındır.

Kötülükle doğan iyi bir yol izler ve cennete yaklaşır.iyi ile doğan kötü yol izler ve cehenneme yaklaşır.Çünkü beşeri akıl sayesinde,Allah insanı iradesiyle bırakmıştır.Allah insanı üzgür bırakmış ve herşeyi ona vermiştir.

Bu kâinat içinde bitki hayvan güneş ve ay herşey insanın yararlığı için yaratmıştır.Akıl olmayan insan olmaz. Ancak akıl olmayan hayvandır.insan ve hayvan birbirinde ayıran akıldır.Allsh her canlıyı yarattı ve her canlı bir görevi ve bir zikri vardır.insan ise,ibadeti ve zikri daha çok olmalıdır çünkü İnsanda akıl vardır. nice nimetleri ona bağşetmiştir.

Son söz: Allah'tan korkan insan ne aklı ne de kaderi ve nede ruh için konuşmamalı ve bunlar için munakaşa tartışma olmamalıdır.Allah peygambere şöyle bildirmiş: ey Resulüm sana ruhu soruyorlar? o Allah katında bir ilimdir.söyle.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.