İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nin düzenlediği "Jinekolojik Robotik Cerrahi" kursunda, 56 yaşındaki bir hastanın rahmi ve yumurtalıkları, "Da Vinci" robotuyla alındı. Ameliyatı, 100 hekim seyretti.
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum Kliniği ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nin katkılarıyla Doç. Dr. Bülent Yılmaz’ın koordinatörlüğünde, "Jinekolojik Robotik Cerrahi" kursu düzenlendi. Hastanenin konferans salonundaki kursun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Gökhan Akbulut, 1988 yılında bir jinekoloji uzmanının ilk kez yaptığı laporokopik safra kesesi ameliyatının, cerrahide büyük bir devrim olduğunu ifade etti. Akbulut, “Kapalı ameliyatlardan sonra robotik cerrahi hayatımıza girdi. Sanıyorum bu son olmayacak, belki beş yıl sonra daha gelişmiş bir teknolojiyi öğrenmeye çalışacağız. Üç boyutlu printerler, MR ve ultrasonun biraraya geldiği daha gelişmiş, daha küçük robotlarla çalışacağız. Belki yapay zekayı kullanacağız, belki de 30 yıl içinde teknolojiyle birlikte cerrahinin tanımı değişecek. Bizim de gelişimimizi bu yönde yapmamız gerekiyor. Hastane olarak bu sürecin bir parçası olmak bizi çok heyecanlandırıyor. Robotik cerrahinin pek çok alanda gelişmesini arzuluyoruz ve sonuna kadar destekliyoruz. Bu anlamda hastanemizin akademik eğitimine katkı sağlayacak ve bölgede ihtiyaç duyulan bir eksikliği giderecek olan bu kursu organize eden ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Nedim Karadadaş ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Niyazi Aşkar’ın açılış konuşmalarından sonra bilimsel programa geçildi. Prof. Dr. Mehmet Özeren, Prof. Dr. Hasan Yüksel, Doç. Dr. Cüneyt Eftal Taner ve Doç. Dr. Çetin Aydın başkanlığındaki oturumlarda, Dernek 2. Başkanı Prof. Dr. Ali Baloğlu tarafından, jinekolojik endoskopik cerrahinin tarihçesi anlatıldı. Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ’ın sunumuyla jinekolojik robotik cerrahinin bugünü ve yarını tartışıldı. İKÇÜ Biomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Oflaz, jinekolojik endoskopik cerrahi alanında TÜBİTAK desteği alarak ürettikleri yeni uterin manüplatörden bahsederek, inovasyonda hekimlerle mühendislerin yakın işbirliği içinde çalışmasının önemini vurguladı.
Teorik sunumlardan sonra Prof. Dr. Fatih Şendağ, Doç. Dr. Bülent Yılmaz ve Opr. Dr. Alper Biler tarafından, Da Vinci robotla histerektomi ameliyatı yapıldı. Rahim içi kalınlaşma ve aşırı kanama sebebiyle 56 yaşındaki bir hastanın rahmi ve yumurtalıkları alındı. İzmir ve çevre illerden kursa katılan 100 hekim, ameliyatı canlı olarak seyretti. Ameliyat esnasında cerrahlara soru sorarak bilgi alma imkanı da bulan hekimlere, kursun sonunda sertifika verildi.