Hava sıcaklıklarının artmasıyla inşaat sektörünün Van'da son 6 yılın en hareketli sezonu olacağını belirten Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şubesi Başkanı Kerem Baynal, inşaat sektörünün direkt olarak 75, endirekt olarak da 250 sektörü arkasında sürüklediğine dikkat çekerek, kaba inşaatların bitmesi durumunda kent ekonomisinin hareketli günler yaşayacağını işaret etti.
Konuyla ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulunan MÜSİAD Van Şubesi Başkanı Kerem Baynal, 2015 yılında kentsel dönüşüm projesine Van’ın da dâhil edilmesiyle inşaat sektörü son 6 yılının en hareketli sezonunu yaşadığını söyledi.
İnşaat sektörünün ülkenin en önemli lokomotif sektörü olduğunu dile getiren Baynal, “Tabi inşaat sektörü Van için de çok önemli bir sektördür. Yapılan araştırmalara göre inşaat sektörü direkt olarak 75 endirekt olarak da 250 tane sektörü arkasında sürükleyen bir ana sektördür durumundadır. Van depremi sonrası özellikle imardaki bilinmezlikle beraber başlayan sıkıntılar her geçen gün biraz daha artmaya başladı. Özellikle parsel bazındaki tadilatlar başlı başına bir sıkıntıdır. Bu parsel bazındaki tadilatların onay sürelerinin uzaması inşaat yapı ve başlamasında ciddi bir sıkıntı oluşturmaktaydı. İnşaat sezonu, geçtiğimiz yıl başlayan kentsel dönüşüme Van’ın da dâhil olmasıyla beraber depremde orta hasar ve ya ağır hasar almış yıkılmış binaların tekrar yapımına başlanılmasıyla son 6 yılın en hareketli sezonunu yaşıyor.” dedi.
İnşaat sezonunun şu an baharı yaşadığını ifade eden Baynal, “Şu an bakıyoruz ki merkez mahallelerimizin her sokağında bir tane inşaat görüyoruz. Bu da özellikle yıkan sitelerin tekrar yapılmasının oluşturulduğu inşaatlardır. Şu an sadece kaba inşaatın alt yapısını hızlandırıldığı bir dönem, demir, çimento, hazır çimento, tuğla gibi malzemelerin satıldığı bir sezondur. Ancak önümüzdeki aylarda artık inşaatın tüm ara elemanlarının satışıyla devam edecektir. Tabi kaba inşaatların son bulduğu sezonda piyasa daha çok hareketlenecektir. Evler bittikten sonra taşınanlar, yeni eşyalar alacaklar. Hakikaten de inşaat sektöründe şu an baharı yaşıyoruz ki bu da inşaat sektörünün bundan sonraki günlerde daha iye gideceğini gösteriyor.” diye konuştu.
“En büyük sıkıntımız çatışmalı sürecin halen devam etmesidir”
Çatışmalı sürecin inşaat sektörünün şu an önündeki en büyük engel olduğuna dikkat çeken Baynal, çatışmalı sürecin bittiği süreçte inşaat sektörünün daha da hız kazanacağını kaydetti.
“Alışveriş moralin yüksek olduğu dönemlerde yapılıyor." diyen Baynal, İnşaat sektöründe de insanın hayatında alabileceği en pahalı alışveriştir. Türkiye’de inşaatın metrekare birim fiyatı bin 500 liranın üzerindedir. Bu metropol kentlerde bazen 10 bin TL’ye kadar da çıkabiliyor. Tabi bunu Van üzerinde değerlendirirsek Van’da bin 500’ün üzerinde satılan çok az konut var. Dolayısıyla talebin olması gerekiyor. Bizim öncelikle talebi oluşturmamız lazım. Talep oluştuğunda bu inşaat sektörü ve arkasında gelecek olan diğer sektörlerin canlanması çok daha hızlı olacağını düşünüyorum. İnsanlar acaba ne olacak? Türkiye’deki gelişen siyasetler bizi ilgilendirdiği gibi bölgemizdeki ve ilimizdeki ortam çok yakından ilgilendiriyor. Süreçte halen geceleri polis araçlarına bombalı saldırıların düzenlenmesi insanları tedirgin ediyor. Bu tedirginliğin de bir an önce bitmesi gerekiyor ki bugüne kadar kimse bunlardan fayda sağlamadı, bundan sonra da fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Rahat bir ortam olduğu zaman inşaatın sürüklemiş olduğu diğer sektörlerde de mesken alacak vatandaşlarımız, kararlarını verip eski günlerine döneceğini düşünüyorum.”
“İnşaat sektöründe resmi işlemlerin hız kazanması gerekir”
Özellikle resmi kurumların inşaat sektörüyle ilgili resmi işlemlerde hızlı karar vermesi gerektiğini söyleyen Baynal, “Zaman çok değerlidir. Zaman o kadar değerlidir ki Allah’u Teâlâ zamana, yemin ediyor. Zamanı etkin kullanan devletler, milletler, insanlar hep bir adım önde gitmişlerdir. Van’da 5-6 ay kış mevsimiyle geçmektedir. Bununla berber ruhsat sürecinin hızlanması gerekiyor. Özellikle resmi kurumların özel sektör mantığıyla hızlı karar verip, hızlı yardımcı olup bir an önce eksikler var ise tamamlanıp süreci hızlandırmalıdır. Bu noktada piyasanın ciddi sıkıntıları var. Özellikle iş yapan müteahhitler ve yahut inşaatçılar bu noktada ciddi manada tedirginler ve şikâyetçiler. Bütün kurumlar milletin hizmetkârıdır. Atanmış veya seçilmiş kişiler milletin hizmetkârı pozisyonundadır. Bu nokta da herkesin biraz daha elini taşın altına koyup biraz daha sorumluluk alıp vicdani olarak iş yapanlara yardımcı olmalıdır. Eğer bu duyarlılıkla işe yaklaşırsak sanıyorum ki o 6 aylık kış sürecini de verimli hale getirmiş olacağız.” şeklinde konuştu.(Yılmaz Sönmez-İLKHA)