İMAM-HATİPLER NEİ Ş YAPAR?
Özellikle sol cenahta yer alan bazı vatandaşlarımız "İmamlar ne iş yapar da bu kadar çok maaş alırlar? sorusunu birbirlerine sorarak, kendi inançları çerçevesinde cevaplandırmaya çalıştıklarına defaatle şahid oldum. Bu nedenle bu yazımda bu konuya açıklık getirmeye çalışacağım.
Yüce Rabbimiz İsra Suresi 36. Ayet-i Kerimesi'nde:
وَلَا تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولَئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْئُولًا. (٣٦)
36-) Bir de hiç bilmediğin bir şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz, gönül, bunların her biri yaptıklarından sorumludurlar. Buyurmaktadır.
Cahil toplulukların kötü adetlerinden birisi de bilmediği konu hakkında hüküm irad buyurmaktır. Böyle özellikler çoğumuzda olduğu bir gerçektir. Rabbimiz bu konuda hepimizi uyarıyor. Kur'an'ı rehber edindiğimizde sorunlar ortadan kalkar.
Bir defa camiye gitmeyen biri imamın gün içerisinde ne yaptığını bilmez, okulda çocuğu olmayan bir kişinin öğğretmenin ne yaptığını bilmez, hastahaneyi ziyaret etmeyen ya da hasta olarak orada yatmayan birisinin hemşire ya da doktorun yaptığı işi nerden bilsin. Genellikle camiye gitmeyen,ezanda kulağı olmayanların imamlar hakkında ileri geri konuştuklarını görüyoruz. Bu durumda yanlış yargılar meydana gelmektedir.
Bilgi ve tecrübe sahibi olmadığımız bir konu üzerinde asla konuşmamalı, yorum yapmamalı ve hüküm vermemeliyiz. Eğer öyle yaparsak haksızlık yapmış oluruz, yanlış şeyler söyleriz, kendimizi küçük düşürürüz, gün gelir yaptıklarımızın hesabını veririz.
1986-88 yıllarında diyanette İmam-Hatip olarak göreve başlamıştım. Erzurum'un Oltu ilçesinin Yolboyu Köyündeydi ilk görev yerim. Orada iki yıl görev yaptım. Başta ezan okuma ve beş vakit namaz kıldırma, camiye sahip çıkma, caminin temizliği, cuma namazı hutbe irad etme görevi imamın asli görevlerindendir. Bunun yanısıra imamın, cenaze yıkama, cenaze merasimine katılma, Kur'an okuma ve dua etme, düğünlere katılma, dini nikah kıyma, mevlüt okuma, vatandaştan gelen soruları cevaplandırma. . gibi çok önemli görevleri vardır. Hatim okuma, ezberlerini tekrar etme, Kur'an dersi verme, köyün sorunlarıyla ilgilenme, gündemi takip etme, en azından diyanet yayınlarını takip etmek gerekir. Kendini her yönüyle iyi yetiştirmek gerekir.
Her şeyden önce İmamlar Peygamber (as)'ın varisleridir. İslam'ı hem anlama hem anlatma ve hem de yaşama sorumluluğu vardır İmam Hatiplerin. Bunda ağır görev olabilir mi? İslam'ı temsil ettiklerine göre cemaatin gözleri her daim onların üzerindedir. Yapılan her yanlış İslam'a yapılmış gibi olur. O yüzden sorumluluğu çoktur.
İmamlar ne iş yapar sorusu ile alakalı şöyle bir örnek verebilirim. Haftalık ders programı var. Her gün beş ders ( beş vakit namaz). Ders saatleri bir güne serpiştirilmiş. Her ders ortalama en az 40 dakika. Derse gidiş gelişleri yazmıyorum. Ders saatleri arasında cani cemaatinden gelecek talep ve soruları yazmıyorum. Namazı kıldırmadan önce yapılan hazırlıkları da yazmıyorum. Hafızlığını muhafaza etmek için günde en az okunan 100 sayfa Kur'an'ı da yazmıyorum. Sadece o beş derse gidip gelinse bile alınan maaşı karşılamaz mı?
Ramazanda bir ay boyunca kıldırılan teravih namazları, okunan mukabeleler, dini bayramlarımızda yapılan özel proğramlar, yaz Kur'an kurslarında okutulan öğrenciler. Bunlar ayrıca hocalarımızın yaptıkları mühim vazifelerdendir. Ayrıca cemaatten birileri gelip "Hocam bana Kur'an öğretir misin?" dediğinde hangi imam yok diyebilir ki?
İmam Hatiplerimizin bir çoğu hafız-ı kelamdır. Hafız olabilmek için en az dört yıl sıkı bir çalışma yapmak gerekir. Hafızlığı korumak için hayat boyu Kur'an'ı tekrar etmek gerekir. Ayrıca imamlarımızın çoğu en az yüksekokul mezunudur.
Sözün kısası iyi bir İmam Hatip kolay yetişmiyor. Manevi sorumluluğu çok fazladır. Görevini hakkıyla yerine getiren bir İmam-Hatip'in 24 saati doludur. Bu arada görevini ihmal edenler her meslekte olduğu gibi bu meslekte de vardır. İmamlarınız bizim manevi önderlerimizdir. Peygamberimiz (sav)'in varisleridir. Onlara son derece saygı duyalım. Aldıkları maaşa kafayı takmayalım. Maaşlarını hakkıyla hak ediyorlar, hatta daha fazlası kendilerine verilmelidir. Eski bir diyanet mensubu olarak diyanetime ve imam kardeşlerime laf dedirtmem.
Rabbimiz kalplerimizi imansız camilerimizi imamsız, hanelerimizi Kur'an'sız bırakmasın. Selam ve Dua ile...
22.07.2023
Başöğretmen
M.Cemal TOMAR