Ihlamur Kasrı, Beşiktaş

Dolmabahçe Sarayı ile eş zamanlı olarak, 19. yüzyılın tam ortasında, Sultan Abdülmecid dinlenme, biniş ve av #kasrı olarak Mimar Nikogos Balyan’a yaptırmış. Adını zamanında burada bulunan çok miktardaki ıhlamur ağacından almış olsa gerek.

Dolmabahçe Sarayı ile eş zamanlı olarak, 19. yüzyılın tam ortasında, Sultan Abdülmecid dinlenme, biniş ve av kasrı olarak Mimar Nikogos Balyan’a yaptırmış. Adını zamanında burada bulunan çok miktardaki ıhlamur ağacından almış olsa gerek. Aslında Sultan Abdülmecid burada birisi kendisi diğeri maiyeti için olmak üzere iki tane bina yaptırmış. Kendisi için olan Ihlamur Kasrı’na sonraları Merasim Köşkü de denmiş.

Halen üç havuzu, bir su terazisi, bir kuyusu ve aydınlatma elemanları ile değerli ağaçlar arasında yer alan yapılar, İstanbul’daki kasırların en küçük örneklerinden.

Küfeki taşı ve mermer kullanılarak, son Osmanlı dönemi mimarisinin özelliği gereği #barok ağırlıklı eklektik (karma) üslûpta inşa edilmiş.

Dönemin yaygın mimari anlayışına göre cephe düzeni önemli görüldüğü için özellikle ön cephelerde aşırı işleme var, girişler çift kollu merdivenlerle göz alıcı hale getirilmiş.

Merasim Köşkü’nün diğerine göre süsleme açısından çok daha iddialı olduğu görülür.

Abdülmecid, 38 yaşındayken Ihlamur Kasrı’nda vefat etmiş. Burası Abdülmecid’ten sonra Abdülaziz, II. Abdülhamid ve Mehmed Reşad tarafından da kullanılmış.

Fotoğraf: @‌ahmetshhn

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberleri