Hakkari Yüksekovada Dehşet Dolu Anlar! (Yüksekova)

Hakkari’nin Yüksekova-İran sınırında bulunan Onbaşılar köyünde, üzerine çığ düşen ahırda bulunan 50 hayvan telef oldu. Edinilen bilgiye göre, Yüksekova-İran sınırında bulunan ve ilçeye yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunan ...

 Hakkari Yüksekova’da etkili olan kar yağışı yaşamı olumsuz etkiledi. Yüksekova-İran sınırında bulunan ve ilçeye yaklaşık 48 kilometre uzaklıktaki Onbaşılar Köyü’ne bağlı Çobanpınar mezrasında bulunan okulun üzerine dün akşam çığ düştü. 36 haneli olan ve 30 öğrencisi olan Çobanpınar Mezrası’ndaki okulun idare ve lojman kısmına düşen çığ nedeniyle okulun içindeki eşyalar zarar gördü. Çığın öğrencilerin okulda olmadığı akşam saatlerinde düşmesi nedeniyle de can kaybı ve yaralanma olmadı. Ayrıca okulda görevli öğretmenlerinde gece köyde kaldıkları belirtildi.


Hakkari’nin Yüksekova-İran sınırında bulunan Onbaşılar köyünde, üzerine çığ düşen ahırda bulunan 50 hayvan telef oldu. Edinilen bilgiye göre, Yüksekova-İran sınırında bulunan ve ilçeye yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunan Onbaşılar köyüne bağlı Ağılcık mezrasında Ahmet Atila isimli köy sakinine ait ahırın üzerine çığ düştü. İnen çığın altında kalarak yıkılan ahırdaki koyunlardan 50’si telef oldu.

7 çocuk babası Ahmet Atila, köyde üç metreye yakın kar yağdığını dile getirerek, ahırın inen çığ nedeniyle yıkıldığını belirtti. Geçim kaynağı olan hayvanlarının 50’sinin çığın etkisiyle yıkılan duvarla inen kar kütlelerinin altında kaldığını ifade eden Atila, “Bu sene bölgemize gerçekten de çok kar yağdı. Akşam saatlerinde de ahırın üstüne çığ indi.

Sabah geldiğimizde de bu felaketle karşılaştık. Çığ ahırın arka bölümüne inerek ahırı tamamen yıktı. Kapıyı kırarak içeri girdik. Bazı koyunları kurtarabildik ama hala kar ve yıkılan duvarın altında telef olan hayvanlar var. 50 koyunumuz telef oldu. Hayvanlarımız için yazın biriktirdiğimiz 4 bin bağ ot da çığ altında kaldı. Yetkililerin bize yardımcı olmasını bekliyoruz” dedi. Köy muhtarı Pervizhan Beşer de koyunları telef olan köy sakinin mağdur olduğunu söyledi.

Öte yandan, sık sık çığların indiği bölge olarak bilinen Çobanpınar mezrasında da inen çığlar nedeniyle bir okulun idare bölümünde hasar oluştuğu belirtildi. Yüksekova (Osmanlıca: کوار / Gevar[6]), Hakkari ili’nin 3 ilçesinden birisi ve bu ilçenin yönetim merkezi olan şehir. Ülkenin güneydoğu ucunda, Türkiye-İran-Irak sınırlarının kesiştiği nokta yakınlarında yer alan ilçe, İran’a açılan(Esendere sınır kapısı) ve ileride Irak’a açılacak sınır kapılarıyla Türkiye’nin stratejik öneme sahip ilçelerinden biridir. Oldukça eski bir kent olan Yüksekova’da yerleşimin MÖ 7000’lere değin uzandığı kesin olarak bilinmektedir. MÖ 1000’de ise yörede Urartular yaşamıştır. I. Süleyman devrinde Osmanlı hakimiyetine giren kentin eski adı Gevar’dir. Şehir, I. Dünya Savaşı sırasında Rus işgaline uğramışsa da 5 Mayıs 1918’de Rus işgalinden kurtulmuştur. 19. yüzyılda Van Vilayeti’ne bağlı Hakkari Livası’nın kazası olan Yüksekova, 1936’da ilçe durumuna getirilmiştir. İlçe merkezin eski adı o yıllardaki ismi ise Dize’dir.[7] 1990’lı yıllarda yoğun bir göç dalgasına maruz kaldı. Yüksekova, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Hakkari bölümünde bulunur.

Kuzeyinde Van’ın Başkale ilçesi, doğusunda İran, güneyinde Irak ve batısında Hakkari ana (merkez) ilçesi bulunur. Yüksekova, dağlar arasında bir çöküntü alanında kurulmuştur. Ovanın yükseltisi 2000 metreye yakındır.

Genişliği 15 kilometre, uzunluğu 40 kilometredir. Kapalı bir havza konumunda olan ova, kışın soğuk hava akımlarının üzerine çökmesi ile soğuk kışlar geçirir. İlçeye ve kente genel olarak sert bir kara iklimi hakimdir. TÜİK in yayınladığı 2013 son sayım sonuçlarına göre ilçe merkezi nüfusu 67.000, ilçe nüfusu 116.327’dir ki Türkiye’deki diğer ilçe merkezleri ile karşılaştırıldığında nispeten büyük bir şehir sayılabilir. 1990’lı yıllara kadar kendi halinde küçük bir şehirken, bölgede o yıllarda yaşanan şiddet olayları ve köy boşaltma olayları nüfusun hızlı ve düzensiz artışına neden olmuştur.

Bugün bile şehir bu nüfusu taşıyamamaktadır. Düzensiz yapılaşma, yetersiz altyapı, sağlık ve eğitim hizmetlerinin yetersizliği hala çözülememiştir. 2014 yılına göre nüfusu 116.327 olup halkın % 93 Kürt kalan % 7 ise Arap ‚Türkmen ve Acemdir.[kaynak belirtilmeli] Ancak son zamanlarda Yüksekova’da iş imkanlarının artmasıyla halk ilçeye geri göç etmeye başlamıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberleri