GÜNDEMDEN NOTLARIM
Bu yılın ilk 6 ayı için memurlarla birlikte yüzde 11.54 zam alan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın maaşı yaklaşık 604 bin lira oldu.
Yapılan yüzde 11,54'lük zam ENAG ve TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranının altında kalmış olsa da kamuda görevli üst düzey bürokratlar aldığı maaşlar sayesinde hiçbir türlü ülke enflasyonunun yakıcılığından etkilenmiyor.
Merkez Bankası başkan yardımcıları Cevdet Akçay ve Hatice Karahan’ın maaşları da yaklaşık 506 bin liraya yükseldi. Yüksek enflasyon bu maaşları alan bürokratları pek etkilemiyor, ancak açlık sınırının altında kalan emekli ve çalışanları inim inim inletiyor.
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın yıllık maaşı 2024 itibarıyla yaklaşık 246.400 dolar (aylık 20 bin 500 dolar) imiş. Washington DC’de aylık asgari ücret 2 bin 900-3 bin dolar civarında.
Böylece ABD Merkez Bankası Başkanı Washington DC’deki bir asgari ücretlinin yaklaşık 7 katı maaş alıyor.
Bizde ise yeni hasaplamakara göre MBB'nın maaşı 27.5 asgari ücrete tekabül ediyor.
TBMM'ye sunulan 2025 yılı bütçe teklifine göre, Cumhurbaşkanlığı ödeneği yüzde 30 artırıldı. Bu artışla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2025 yılı için belirlenen aylık maaşı 183 bin liradan 238 bin liraya yükselecek.
2025 Merkezi Yönetim Bütçesi Kanun Teklifi’nin kurumlara ait ayrıntılı kitapçıkları TBMM’ye sunuldu. Cumhurbaşkanlığı’na 2025 yılı merkezi bütçesinden, 16 milyar 928 milyon 146 bin lira ödenek ayrıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maaşı 55 bin lira arttı.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı'nın maaşı Cumhurbaşkanı'nın maaşından neredeyse üç kat fazla olması düşündürücüdür. Konu ile ilgili olarak bir gazeteci yorum yaparken şunları söyledi: " Merkez Bankası başkanının maaşını yüksek bulmuyorum, zira görev ağır bir görevdir makam yüksek bir makamdır." dedi. Bu bakış açısı oldukça saçmadır. Cumhurbaşkanlık makamından daha büyük bir makam mı var bir ülkede.
Ne ise sizleri rakamlarla boğmayayım. Gündemden diğer bir başlık ise DEM Partisi'nin yetkili heyeti tüm partililerle görüşme talebi İyi Parti dışında diğer tüm partililer tarafından kabul görmesi konusudur. Bu görüşmelerin Colani'nin Şam'a girerek Esat'ı devirmesi meselesiyle eş zamanlı olması düşündürücüdür. PKK terör örgütünün bitirilmesi ötesinde işin altında başka numaraların yattığını düşünenlerdenim. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'nın tekrar seçilmesinin önünü açmak için Anayasanın 101. Maddesinin değiştirilmesi için DEM Partisi'yle bu müzakerelerin yapıldığı iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır. Perde gerisinde başka nedenler yatmakta olduğunu düşünüyorum. Yanılanlardan olmayı yeğlerim.
İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu grup toplantısında yaptığı konuşmada güncel olayları değerlendirirken yaptığı açıklamada yapılanların BOP'njn bir projesinin dahilinde olduğunu, sôz konusu proje adım adım uygulandığını söyledi. DEM yetkilileriyle asla görüşemeyeceklerini belirtti.
Diğer bir haber ise; Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'den (BOTAŞ) yapılan duyuruya göre, 1 Ocak'tan itibaren doğal gazda mesken tarifesine yüzde 25, sanayi aboneleri için geçerli tarifeye yüzde 50, elektrik üretim amaçlı tarifeye de yüzde 15 zam yapıldı.
Bu zamlar geleceği belliydi. Daha yüksek zamlar bekleniyordu doğrusu. Yetkililer biraz insaflı davranmışlar. Alım gücünün her geçen gün daha da azalacak. Hiç kimse merak etmezsin. Bu fakirleşmenin tüm müsebbibi devlete mal etmeyi haksızlık olduğunu kanaatindeyim. Devlet yöneticileri israfkâr biz de öyleyiz. Tembelliğe ve hazırcılığa alıştık. Mevlâmız bol rızık vermiştir. Her şeyi devletten beklemek yersizdir.
Selâm ve dua ile...
09.01.2025