‘Gençleri kullanmak için uyuşturucuya bulaştırıyorlar’

Toplumu tehdit etme noktasında her geçen gün daha da ehemmiyet kazanan uyuşturucu madde kullanımında tehlikenin boyutu giderek artıyor.

Toplumu tehdit etme noktasında her geçen gün daha da ehemmiyet kazanan uyuşturucu madde kullanımında tehlikenin boyutu giderek artıyor.
Sadece Türkiye’yi değil tüm dünyayı tehdit altına alan uyuşturucu madde kullanımının önüne geçmek amacıyla birçok çalışmaların yürütüldüğünü Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik, özellikleri gençleri tehdit eden uyuşturucu madde bağımlılığını, toplumda nasıl satıldığını, en çok kimlerin kullandığını, tedavi ve mücadele yollarını İlke Haber Ajansına açıkladı.
Yeşilay’ın bu konuda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Çelik, son yıllarda çıkarılan bazı kanunların caydırıcılığının madde satışını ve kullanımını azalttığının da altını çizdi.
Şanlıurfa’da kurulması planlanan tedavi amaçlı Alkol Ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’nin (AMATEM) hala kurulamamış olmasının il için büyük bir eksiklik olduğunu ifade eden Çelik, AMATEM’in en kısa sürede faaliyete geçmesini beklediklerini söyledi.
Topluma uyuşturucu madde kullanımını bulaştıran asıl kişilerin ortalıkta görünmediğine dikkat çeken Çelik, “Belirli güçler çok fazla piyasada görünmezler. Sazlık misali; sazlığın içerisinde sivrisinekler vardır. Piyasada göze batan daha çok bataklığın üzerindeki sivrisineklerdir. Asıl bataklığı; örgütler, mafyalar ve derin kişiler oluşturuyor. Gençleri uyuşturucu maddeye alıştırmak için öncelikle bedava veriliyor. Gençler, bağımlı olduktan sonra onları kendi istediği şekle sokabiliyorlar. Bu şekilde ellerindeki uyuşturucuyu satacak pazar oluşturuyorlar.” diye konuştu.
“Yeni çıkan yasalar madde satışını ve kullanımını azalttı”
Son yıllarda çıkan bazı caydırıcı yasalardan dolayı uyuşturucunun artık ulu orta her yerde satılamamasının önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Artık satıcılar gizlenmek zorunda kalıyorlar. Önceden hap, esrar kullanılırdı. Şimdilerde ise yaygın olarak Bonzai daha fazla kullanılıyor. Konu hakkında bir komisyon kurulmuştu ve bu komisyon çok ciddi çalışmalara imza attı. Birkaç yıl önce uyuşturucu madde satışı ve kullanımı çok fazlaydı. Hemen her gün ihbar telefonu alırdık. Fakat son zamanlarda artık böyle ihbarlar almıyoruz. Şuan bize telefon edenler ‘nasıl tedavi olurum, nasıl kurtulabilirim?’ şeklinde gelen telefonlar. İki yıl önce uluorta yerde uyuşturucu madde satılıyordu. Kişi satarken yakalananınca ‘ben kullanıcıyım.’ derdi ve serbest bırakılırdı. Şuan uyuşturucu madde satarken yakalanınca mahkemede sorulur ‘tedavimi yoksa cezaevi mi? kişi derse tedaviyi kabul ediyorum onun takibi yapılır, kan değerleri kısa aralıklarla takip edilir. Eskiden uyuşturucu madde satanlar 5 yıl cezası vardı şuan ise 10-15 yıla çıkartıldı.”  
850 öğretmene madde bağımlılığı konusunda seminer verildi
Şanlıurfa genelinde yaklaşık 850 öğretmene madde bağımlılığı konusunda seminer vererek bu konuda bilinçlendirdiklerini belirten Çelik, “Okullar uyuşturucu madde kapsamında çok ciddi denetim altına alındı. Her okula kamera sistemi döşenmiş durumda. Yine her okulda istihbarattan birisi bulunuyor veya okulun polisi vardır. Son yıllardaki düzenlemeler sayesinde okullarda birçok düzenlemeye gidildi. Şanlıurfa genelinde 850 rehber öğretmenini bu konu hakkında bilinçlendirdik. Bu yılda bu proje daha kapsamlı bir şekilde devam edecek. “ ifadelerini kullandı.
Genelde kenar mahallelerdeki yoksul insanların PARA KAZANMAK amacıyla uyuşturucu madde sattığını ifade eden Çelik, uyuşturucu kullanımının ise zengin kesim arasında daha yaygın olduğunu ama bunun fazla göze batmadığını söyledi. (Osman Gülebak – İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberleri