İnsanoğlu olarak bizler, yaratıklar içerisinde dünyanın en değerli varlıklarıyız. Çünkü, kainattaki her şey, biz insanlara hizmet ediyor.
İnsanların en değerli varlıkları ise, hiç şüphesiz çocuklar. Çünkü çocuklarımız, dünyadaki cennet meyvelerimiz ve geleceğimizin teminatıdırlar.
*****
ÇOCUK YETİŞTİRMEK
Dünya’da rahat ve huzurlu bir hayat geçirmek isteyen toplumlar, öncelikle çocuklarını iyi eğitmek ve iyi yetiştirmek zorundadırlar.
Bunu ihmal eden toplumlar, geleceklerini inşa edemez, rahat ve huzurlu bir hayat süremezler.
Çocuklar nasıl eğitilecek, nasıl yetiştirilecektir?
Çocukları iyi eğitebilmek ve iyi yetiştirebilmek için, elbette ki belli ölçüler, belli kriterler gerekli. İnsanoğlunu en iyi tanıyan varlık, şüphesiz ki onu yaratan varlık, yani Allah Teala Hazretleridir.
Dolayısıyla, bizi bizden daha iyi tanıyan Yüce Yaratıcımızın, her alanda olduğu gibi, çocukları nasıl eğiteceğimiz konusunda da ortaya koyduğu ölçü ve kriterleri esas almamız gerekecektir.
Zaten böyle yaptığımız takdirde, hem birey olarak, hem de toplum olarak rahat ve huzurlu bir hayat sürer, geleceğimizi de emin ellere teslim etmiş oluruz.
*****
ATEŞTEN KORUYUN
Çocuk eğitimi konusunda başta anne ve babalar olmak üzere bütün müslümanlar Kur’an-ı Kerim’de uyarılmaktadır.
Tahrim Suresinin 6.ayetinde Yüce Allah şöyle buyuruyor:
“Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun!”
Bu ayet-i kerime nazil olduğu zaman, ashab-ı kiram endişeye kapılmış, kendi nefislerinden ayrı olarak, bir de ailelerini ve çocuklarını cehennem ateşinden korumanın zorluğunu yüreklerinde hissetmeye başlamışlardı. Bunların arasında Hz.Ömer radiyallahüanh de bulunuyordu.
Allah Rasulü’nün cennetle müjdelediği, o cesaret ve adalet abidesi olan koca Ömer, bu korkuyla gelerek Peygamberimize şöyle sordu:
“Ya Rasulallah, biz, Allah ve Rasûlünün emirlerine itaat ederek, yasaklarından kaçınarak kendi nefislerimizi ateşten koruyabiliriz. Fakat, eşlerimizi ve çocuklarımızı ateşten nasıl koruyacağız?”
Allah Rasulü, şu cevabı verdiler:
“Eşlerinize ve çocuklarınıza, Allah’ın emrettiği şeyleri emreder, yasakladıklarını yasaklarsınız. Böylece, onları ateşten korumuş olursunuz.”
Görülüyor ki, çocukları eğitmede ve onları iyi yetiştirmede ölçümüz, Allah ve O’nun Rasulü’nün koyduğu emir ve yasaklarıdır.
Bunlar; şaşmaz, değişmez, eskimez ve pörsümez ölçülerdir.
Bunlar; Rabbimizin bizim için koyduğu ahlâkî prensipler, ilahî kurallardır.
***
EN GÜZEL MİRAS
Çocuklarımızı, küçük yaşlardan itibaren bu kurallar doğrultusunda yetiştirmemiz, bu yasalara uymalarını sağlamamız gereklidir.
Bu konuda, anne ve baba olarak üzerimize büyük sorumluluklar düşüyor. “Ağaç yaşken eğilir” atasözü bunu çok güzel ifade ediyor!..
Gerçekten de, küçük yaşlarda terbiye edilmeyen, dînî ve ahlakî eğitim verilmeyen çocukların, büyüdüklerinde ne büyük sorunlarla karşılaştıkları, hepimizin çevremizde canlı olarak gördüğü ve yaşadığı acı gerçeklerdendir.
Allah Rasûlü (sallallahüaleyhi vesellem) Efendimiz bir Hadis-i Şerifinde:
“Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha kıymetli ve üstün bir miras bırakmış olamaz.” (Sünen-i Tirmizi, Hadis No:2018) buyuruyor.
Gerçekten, insanoğlunun geleceğe bırakacağı en güzel miras, iyi yetiştirilmiş çocuktur.