Adana’da geçtiğimiz hafta içerisinde 2 kişinin domuz gribinden ölmesi üzerine şehirdeki tüm hastanelerde önlemler arttırılırken sağlık personelleri maske takmaya başladı.
Adana’da geçtiğimiz hafta 2 kişinin domuz gribinden ölmesinin ardından en ufak gribal enfeksiyon rahatsızlığına yakalanan vatandaşlar, şehirdeki hastanelere akın etmeye başladı.
Çukurova Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi acil servisine gribal enfeksiyon şikayeti ile bir günde başvuran hasta sayısı 2 bini aştı. Diğer tüm hastanelere başvuranların sayısı ise 10 katına kadar ulaştı. Olası domuz gribi vakalarına karşı alarma geçen hastanelerde ise arttırılan sağlık önlemleri dikkat çekti. Doktorlardan sağlık ve güvenlik personeline kadar tüm çalışanların domuz gribi riskine karşı maskeyle dolaştığı gözlendi.
“Domuz gribine karşı gerekli önlemler alındı”
Domuz gribine karşı alınan tedbirlerle ilgili Adana Sağlık İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, son bir haftadır artan gribal enfeksiyon şikayetlerine yönelik tüm hastanelerde yeterli sağlık personelinin görev başında olduğu belirtildi. Artan hasta sayısının kış mevsimi ve etkili olan soğuk havadan kaynaklandığı kaydedilirken olası domuz gribi vakalarına karşı ise gerekli önlemlerin alındığı vurgulandı.
Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesinde domuz gribi vakaları için özel tedavi üniteleri oluşturulduğu belirtilirken diğer hastanelerde de izole odalar hazırlandığı öğrenildi.
Domuz gribi nedir?
Artan gribal enfeksiyonlar ve domuz gribi vakalarıyla ilgili bilgi aldığımız Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Candevir Ulu, hastalık ve alınacak tedbirler konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Grip rahatsızlığına Influenza adı verilen bir virüsün sebep olduğuna ve bunun da A ve B gibi türlerinin olduğunu ifade eden Ulu, “Influenza A’nın bir alt türü H1 N1 virüsüdür, yani domuz gribidir. Bu virüs genetik yapısını çok çabuk değiştirebilme gibi bir özelliğe sahip. Değişerek bir dahaki seneye tekrar bir enfeksiyon yapıyor. Bazen bu değişiklikler çok fazla olabiliyor. Hayvanlarda enfeksiyon yapan virüslerle de birleşerek çok değişik bir durum ortaya çıkıyor ve daha ağır salgınlara yol açabiliyor.”dedi.
“Virüs öksürük gibi yollarla insandan insana bulaşabiliyor”
Domuz gribinin domuzdaki virüsle, insandaki virüsün birleşmesi sonucu ortaya çıktığına işaret eden Ulu, “Solunum yolu hastalıkları nasıl bulaşırsa, yani öksürük, aksırık gibi yollarla insandan insana bulaşır. İnsanların birbirlerine yakın teması ile bulaşabiliyor. İnsanların bu nedenle birbirlerinden uzak durması ve gerekirse maske takması ve toplumda da el yıkamanın arttırılması gerekiyor. Mesela birinin hapşırması durumunda virüs etrafa saçılıyor. Başka bir kişinin de bulaşan yere elini sürerek gözüne götürmesiyle de bulaşabiliyor. Dolayısıyla el yıkama çok önemli. Bir de aşılama çok önemli.” diye konuştu.
“Bebekler, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlara dikkat!”
Virüs vücuda girdikten sonra 1 ila 4 gün içerisinde kendisini belli ettiğini aktaran Ulu, belirtilerinin ateş, öksürük, boğaz ağrısı olduğunu vurguladı. Virüslerin her yaş grubunda görünebildiğine dikkat çeken Ulu, “Her yaş grubunda görülebiliyor. Ancak bazı yaş gruplarında daha tehlikeli. Küçük çocuklar yani yeni doğanlar ve hayatının ilk yılındaki bebekler ile ileri yaştaki kişiler, 65 yaş ve üzerindeki kişilerde bağışıklık sistemi daha zayıf olduğu için bu kişilerde daha ağır seyredebiliyor. Bu yüzden bu kişilerin daha dikkatli olması gerekiyor.” uyarısında bulundu.
“Domuz gribinden şüphelenenler mutlaka sağlık kuruluşuna gitmeli”
Ulu, “Özellikle ateş düştükten sonra tekrar çıkması veya öksürüğün niteliğinin değişmesi, balgamlı hale gelmesi veya solunum sıkıntısı çeken kişilerde bize alarm eden belirtilerdir. Bunların özellikle dikkat etmesi gerekli. Eğer grip oldularsa bunun dışında saydığım risk grubundaysa yada bu tür semptomları varsa kişilerin en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna baş vurmalarını öneririm.” diye konuştu. (Ayhan Kaya- İLKHA)