Evde sağlık hizmetlerinde yeni dönem EKG ve Tahlil yapılabilecek

Ağırlıklı olarak devlet hastaneleri tarafından verilen evde sağlık hizmetleri uygulamasına, toplum sağlığı merkezlerinin de dahil olmasıyla daha fazla hastaya ulaşılması hedefleniyor.

Ağırlıklı olarak devlet hastaneleri tarafından verilen evde sağlık hizmetleri uygulamasına, toplum sağlığı merkezlerinin de dahil olmasıyla daha fazla hastaya ulaşılması hedefleniyor.

Sağlık Bakanlığınca başlatılan ve ülke genelinde yaygın bir şekilde sunulan evde sağlık hizmetlerinin önemli bir ihtiyacı karşıladığını belirten Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, “İlimizde hizmet sunulmaya başlanmasından itibaren toplamda 11 bin 919 hastaya ulaşıldı. Mayıs ayı sonu itibariyle kayıtlı ve hizmet almaya devam eden 3 bin 214 hastamız var. Bunların önemli bir kısmı hastanelerimiz üzerinden hizmet alıyor. Kalan kısmı ise aile hekimlerince takip ediliyor. Yeni uygulama ile toplum sağlığı merkezlerimizi de bu hizmetleri sunmakla görevlendirdik. Bu işi sunacak personelimizi önce bireğitimden geçirdik. Malzeme desteği de sağlayarak evde sağlık hizmeti alması gereken hastalarımızın çoğuna artık bu ekiplerimizle ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.

Evde sağlık hizmeti almak üzere bu amaçla tahsis edilmiş olan 4443833 numaralı telefonun aranabileceğini belirten Dr. Ziya Tay, “Bu telefon arandığında koordinasyon merkezimize ulaşılmış oluyor. Buradaki çalışanlarımız hastanın evde sağlık hizmeti gerektiren durumlarını hastanın yakınlarına soruyor. Aldığı bilgiler çerçevesinde bu hizmetin hangi birimimiz tarafından sunulabileceğine karar veriyor ve o birimin personelini görevlendiriyor. Görevlendirilen birim çalışanları, kendilerine iletilen hastanın iletişim bilgileri aracılığıyla hastanın yakınlarına telefonla ulaşıyor. Ev ziyareti yapmayı planladıkları tarihi onlara söylüyor. Planlanan gün hastanın evine ekip olarak gidiliyor. Hastanın hastalıkları sorgulanıyor. Muayenesi yapılıyor. Evde sağlık hizmeti kapsamında neler yapılacağına karar veriliyor ve hekim bunları yazılı talimata dökerek hemşire ve sağlık memurunu görevlendiriyor” diye konuştu.

MUAYENE YANINDA EKG VE TAHLİL İMKANI DA SUNULUYOR

Evde sağlık hizmeti kapsamında muayene yanında, hasta başında bazı tahlillerin yapılarak sonuçlandırıldığını kaydeden Tay, tetkik için kan alınarak laboratuvara ulaştırıp gerekli görülen tahlillerin yapılabildiğini,

EKG cihazı eve götürülerek kalp grafiğinin de çekilebildiğini dile getirdi. Dr. Ziya Tay tüm bunlara ilaveten iğne, pansuman, beslenme ürünlerinin damardan verilmesi, idrar sondası ile burundan mideye sonda uygulamalarının da evde sağlık kapsamında yapılabildiğini ifade etti.

Hasta yakınlarının evde sağlık hizmeti almak üzere öncelikle aile hekimlerine başvurmalarının uygun olacağını söyleyen Dr. Ziya Tay, “Hasta yakınları bununla birlikte hastalarını yatalaklığa sebep olan hastalıklar yönünden takip etmekte olan uzman hekimleri aracılığı ile de evde sağlık hizmetine başvurabilirler” dedi.

Evde sağlık hizmetinin yatağa tam bağımlı hastaların yanı sıra eve bağımlı hastalara da verilebileceğini belirten Dr. Ziya Tay şunları söyledi:

“Yatağa tam bağımlı hastalar zaten evde sağlık hizmetini mutlaka sunmamız gereken hasta grubu. Buna ilaveten biz değişik hastalıkları nedeniyle günlük yaşamı kısıtlanan, ev içinde kısa süreli olarak hareket edebilse de ev dışına çıkamayan hastalara da hizmet vermeyi hedefliyoruz.”

Tay, “Tabiki her işlem evde yapılamıyor. Bazı durumlarda hastayı hastaneye götürüp konsülte ettirmek gerekebiliyor. Konsültasyonu yapan uzman hekim yatışı da gerekli görebilir. Vereceği tedavinin evde yapılmasını da önerebilir. Hasta eve döndükten sonra önerilen durumlar tedavisine ekleniyor ve evde sağlık ekibi tarafından yerine getiriliyor” dedi.

HEDEFİMİZ MEMNUNİYET ODAKLI HİZMET

Salihli ve Yunusemre ilçelerinde olmak üzere 2 seans eğitim düzenlediklerini, her iki İlçeye yakın İlçelerden çağrılan toplam 53 sağlık personeline ikişer gün süreyle eğitim verildiğini belirten Dr. Tay şöyle konuştu:

“Bu hizmeti sunarken ihtiyaç duyabilecekleri bir kısım teorik ve pratik bilgileri, eğitmenler vasıtasıyla eğitime katılan sağlık personellerimize aktardık. İlerleyen süreçte pratik ağırlıklı eğitimlere devam etmeyi planlıyoruz. Bu sayede çalışanlarımızın tecrübe ve deneyimlerini artırmayı amaçladık. Hedefimiz memnuniyet odaklı bir hizmet sunmak. Sağlık çalışanları bu hizmeti sunduğunda, işini yapmaktan dolayı daha fazla haz duyuyor. Bunun yanısıra hasta ve hasta yakınlarının daha çok hayır duasının alındığı, minnet ve şükran duygularının daha çok ifade edildiği bir hizmet evde sağlık hizmeti.”

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberleri