EN BÜYÜK GÜNAH SİZCE NEDİR?

Mustafa Cemal TOMAR

EN BÜYÜK GÜNAH SİZCE NEDİR?

Bir YouTube kanalında program yapımcısı sokakta rastladığı ve gözüne kestirdiği insanlara; "Kur'an'a göre en büyük zulüm ve günah nedir" diye soruyordu.

Ekranda verilen cevaplardan aklımda kalanlardan bazılarını nakletmeye çalışalım.

Sakallı ve yaşlıca biri;

" En büyük günah ve zulmün anneye babaya itaatsizliğin olduğunu söyledi ve ekledi. Namaz kılmamak ve zina yapmaktır" dedi

Bir başka varandaş; "haksız yere adam öldürmek ve kul hakkı yemektir" dedi.

Bir başkası ise," bir kimseye zulm etmektir, kul hakkı yemektir, zina etmektir, komşuya rahatsızlık vermektir, çok şeyler var ama şimdilik aklıma gelenler bunlardır" dedi.

Vatandaşlarımız böyle farklı cevaplar vermesi normal ve doğaldır. Yaygın eğitim merkezleri olarak kabul edilen camilerimizin kürsülerinde vaaz-ı nasihatte bulunan hocalara da aynı soruyu sorsanız farklı cevaplar almanız mümkündür / muhakkaktır. Bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da otorite kabul edilen hocalar arasında çok farklı görüşler vardır. Hakeza cemaatler ve tarikatlar arasında da devasa görüş farklılıkları vardır. Bugünkü yazımızda bu konuyu biraz tartışmaya ve yorumlamaya çalışacağım inşallah

"En büyük günah nedir" sorusunu Ali KÜÇÜK Hoca efendiye de sormuşlar. Ali Hoca Kimdir?

Türkiye'nin tanınmış İslam alimlerinden Ali Küçük, 1953 yılında Konya'ya bağlı Çumra'nın Apa köyünde doğdu.

1972 yılında İmam Hatip okulundan mezun oldu. Üç yıl Çumra Merkez Kuran Kursu'nda öğreticilik yaptı. Daha sonra Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, aynı üniversitenin İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi.

Kaleme aldığı "Besairu'l Kuran" tefsiri, Türkçede bilinen ve ilgi duyulan bir tefsir oldu.

Konyalı ilim adamı, 2017 yılının Şubat ayında, kanser tedavisi için hastaneye kaldırıldı.

Kısa süreli tedavinin ardından taburcu edilen Ali Küçük, 5 Kasım 2017 günü öğlen saatlerinde vefat etti. Allah Teâlâ rahmet eylesin. Tefsir sohbetlerini YouTube de bulabilirsiniz. Merhum Ali KÜÇÜK Hocayı çok dinlerdim. Kendisinden çok istifade ettim. Allah Teâlâ rahmet eylesin.

Hocanın sorulan soruya verdiği cevabı nakletmeden önce "şirk" kelimesinin anlamını hatırlatalım.

Şirk kelimesi, ortak koşmak (ortaklık) demek, «tevhîd» kelimesinin zıddıdır. Şerik ise, ortak de­mektir. Çoğulu «Şüreka»'dır. Kur'an-ı Kerîm'de insanlar, tevhide, yani Allah'ı birlemeye davet edilmişler, O'na gerek zâtında, gerek sıfat ve fiillerinde başkalarını şerik, yani ortak kılmaktan, yalnız Allah'a mahsus olan ibâdette başkalarını O'na ortak etmekten şid­detle menedilmiştir.

Bu sebeple Kur'an-ı Kerîm'de; «Şirkin pek büyük bir günâh ve zulüm olduğu» Lokman/ 13, Hak Teâlâ'nın «Kendisine şerik koşulmasını asla affetmiyeceği, bundan başka olan günahları dileyeceği kimseler için affedeceği bildirilmektedir.» Nisa/48.

Şirkin günümüzde çok boyurları vardır. En önemli olanlarını burada zikredelim.

1. Şirk-i İstiklâlî: Güneşe, aya, canlı ve cansız varlıklara tapma anlamına geliyor.

2-Şirk-i Teb'iz

«Şirk-i Teb'iz»denilen bu şirk nev'inde ise; Allah'a inanmak­la beraber, O'na başka şeyleri şerik (ortak), koşmak, yâni, ilâh ol­duğuna inanılan diğer varlıklarınıda Yüce Allah gibi ulûhiyet sıfa­tıyla muttasıl olduğuna inanmaktır.

3- Şirk-i Teb'iz: Şîrk-i Takrîb», adı verilen üçüncü nev'i şirkte ise; bu âle­min yaratıcısının bir olduğu kabul edilmekle beraber, «O'na yakın­lığı temin etmek ve O'nun katında şefaatçi olmak üzere Allah Teâlâ'yı bırakarak O'ndan başkasına, yani putlara ve heykellere tapmak, hiçbir fayda veya zarar veremiyecek olan bu cansız ve kıymetsiz eşyaya ibâdet etmektir.

Yukarıda zikredilen bu şirk nev'ileri, şu âyet-i kerimede gayet açık olarak şöylece özetlenmiştir.

«... Hiçbirimiz Allah'dan başkasına tapmıyalım. O'na hiçbir şerik (ortak) koşmayalım. Allah'ı bırakıp içimizden bir kısmını ken­dimize Rab edinmiyelim.» Ali İmran/ 64

Burada şirkin önemli üç çeşitinden bahsettim. Konuma dönüyorum.Merhum Ali Küçük Hoca Efendi bu ayetleri baz alarak en büyük günahın Allah Teâlâ' ya şirk koşmak olduğunu belirtti.

Zerreden- kürreye, canlı -cansız varlıklardan her ne varsa, atomundan galaksisine kadar her yeyin yaratıcısı, yaşatıcısı, şekil vericisi olan Yüce Allah'a iman ettiğini iddia edeceksin/ inanacaksın. Sonra gönderilen elçilerine ve kitaplarına da iman ettiğini vurgulayacaksın. Bir yaprak ki, gökte sallanması, yere düşmesi, çerçöp olması O'nun iznine tabi olduğunu belirteceksin. Bu bağlamda Yüce Allah gökyüzüne karışır, nebadata karışır, ölülere karışır, ahirete cennet ve cehenneme karışır diyeceksin. Buraya kadar çok güzel!!! Ama benim devlet yönetimime, toplumsal yaşayışıma, kişiler ve toplumlar arasındaki ilişkilerine, kısaca dünyevi işlerimin hiç birisine Yüce Allah'ın talimatları karıştırılmamalıdır, istediğimiz gibi bir düzen kendimiz kurmalıyız diyorsunuz. İşte bu inanç sistemi içinde bütün şirk çeşitlerini barındırdığından en büyük günah, insan ve insanlığa en büyük zulümdür diyor merhum Ali Küçük Hocamız. Hocamızın bu açıklamalarına aynen katılıyorum. Vatandaşların verdiği cevapların esas kaynağı da Cenab-ı Hakk'ın muhkem ayetlerini devlet yönetiminden uzak tutulmaya çalışılması, islâm ahlâkı ile insanlığı ahlâklanması engeli insanlığı vahşileştiriyor. Her türlü zulmü yapmaya zemin oluşuyor. Rabbimizin "âlemlere rahmet olarak gönderdiği" rasülünun gösterdiği istimanete dönülmedikçe, A' dan Z' ye İslam'ın bütün kuralları hayatımızın her aşamasına uygulamadığımız sürece her çeşit büyük günah işlenmeye devam edecektir. İslâma dönülmedikçe büyük cürümlerin önüne geçemezsiniz. Yüce Allah yarattığı kullarının özelliklerini şüphesiz bilen, kullarının yönetim tarzını O belirler. O'nun gösterdiği yol istikametinde gidildiğinde hidayet, gidilmediğinde dalalet söz konusu olacaktır.

Bu yazımı noktalarken çeşitli fıkıh kaynaklarından istifade ederek büyük günahlarla ilgili oluşturulan listeyi paylaşmak isterim.

Burada;

Büyük günahların hangi günahlar olduğu çeşitli ayet ve hadislere göre belirlenir. Farklı kişiler sayıları 7'den başlayarak 60-70 gibi rakamlara ulaşan büyük günah listeleri oluşturmuşlardır ve bu listeler birbirlerinden farklıdırlar. Büyük günah sayılan fiillerden bazıları şunlardır:

Allah Teâlâ'ya şirk koşmak,

Bir kişiyi haksız yere öldürmek,

Kendini öldürmek, intihar etmek,

Savaştan kaçmak,

Zina ve livata yapmak,

Büyücülük/büyü yapmak,

Yalan söylemek ve iftira atmak,

Domuz eti, leş ve kan yemek,

İçki içmek,

Hırsızlık yapmak

Kumar oynamak,

Rüşvet alıp vermek,

Faiz parası yemek,

İsraf yapmak,

Emanete hıyanet etmek,

İnsanları çekiştirmek (Gıybet etmek),

Kaş-göz işaretleriyle insanlarla alay etmek.

Listeyi uzatabiliriz. Sizce büyük günahlar nelerdir? Katkı sağlamanızı istirham ederim. Selâm ve dua ile...

19.09.2024

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.